Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen

27 april 2002 door Diederik Bosman

Wat moeten we doen met O-benen?

Ik heb een dochter met O-benen en ik weet niet wat ik moet doen. Moet ze geopereerd worden of iets anders? Ik weet het echt niet.

Antwoord

U vertelt helaas niet hoe oud uw kind is. Daarom moeten we volstaan met een algemeen verhaal over O-benen bij verschillende leeftijden.

Bij kleine kinderen zijn O-benen normaal: elke zuigeling wordt met O-benen geboren. Daarom ziet men meestal O-benen als kinderen net gaan lopen. Vanaf de leeftijd van ongeveer 2 jaar gaat dit tijdelijk over in X-benen. Pas in de leeftijd van 6 tot 9 jaar beginnen de benen recht te worden.

Ook bij 6 tot 9 jaar zijn O-benen meestal niet te behandelen. Alleen als er klachten zijn, zoals scheefstand van het bekken, of pijn, moet aan een behandeling gedacht worden.

Wat niet vaak voorkomt, maar wat wel kan – als oorzaak van O-benen – is een chronisch gebrek aan vitamine-D. Er is dan sprake van de zogenaamde Vitamine D-deficiënte-rachitis (Engelse ziekte). Deze moet uitgesloten worden en kan in de meeste gevallen met suppletie (extra toediening) van vitamine D behandeld worden.

Als uw dochter ouder dan 6 jaar is, en sterke O-benen heeft, zouden wij u aanraden om naar de huisarts of een kinderarts te gaan voor verder onderzoek.

Lees ook: