3 oktober 2008 door Frea Kruisinga

Wat te doen bij droge huid en eczeem? (6 mnd)

Mijn dochter van 6 maanden heeft een extreem droge huid en eczeem. Vooral de kaaklijn en de knieën jeuken erg. Ik onderhoud haar huidje met Lanette/vaseline-crème. Ik heb zelf een atopische eczeem-huid, al van kinds af aan, ik ben allergisch voor huisstofmijt en pollen, en ik heb astma.

Het consultatiebureau wil dat de huisarts ons doorstuurt naar een kinderarts of dermatoloog. Maar de huisarts vond dit (nog) niet nodig en heeft hormoonzalf voorgeschreven. Ik ben hier erg op tegen (vanwege mijn eigen voorgeschiedenis) en wil graag weten of ik op een verwijzing naar de kinderarts moet aandringen.

Het introduceren van het fruithapje (appel/peer) is uitgesteld, omdat het eczeem daarvan verergerde.

Antwoord

Huisartsen zijn heel goed in staat de eerste stappen te zetten in de behandeling van eczeem. Wat dat betreft denk ik niet dat het nodig is om meteen een kinderarts of een dermatoloog in te schakelen, zoals het consultatiebureau u aanraadde. Pas wanneer de huisarts er echt niet meer uitkomt, kan er gedacht worden aan een doorverwijzing naar een kinderarts of een dermatoloog. En áls u daar al terecht komt, kunnen zij weinig anders doen dan ook hormoonzalf voorschriven.

Eczeem is een chronische aandoening die in aanleg bij je aanwezig is en waar helaas geen geneesmiddel voor bestaat. De behandeling is gericht op symptoom-bestrijding.

De basis-aanpak bestaat altijd uit een behandeling van de droge huid met een vette zalf (zoals u al doet). De huid moet dan minstens twee keer per dag ingesmeerd worden. Liefst veel vaker.

Verder is het belangrijk om de baby niet te veel in bad te doen. En áls je het doet, liefst zo kort mogelijk. Gebruik ook geen zeep (omdat de huid daardoor te veel uitdroogt) en smeer na het bad meteen weer met de vette zalf.

Maar soms is er meer nodig. Eczeem veroorzaak jeuk, wat meestal gepaard gaat met veel krabben. Dat is niet goed. Ook zijn kinderen vaak onrustig, en slapen ze slecht. Ze zitten letterlijk niet goed in hun vel. Dat is eveneens onwenselijk. In dat geval zul je toch een hormoonzalf moeten gebruiken.

Ik weet dat veel ouders huiverig zijn voor het gebruik van hormoonzalf, maar ikzelf zie er weinig kwaad in, mits je zorgvuldig te werk gaat. Dat wil zeggen:

  • gebruik zalf van de juiste sterkte (er bestaan verschillende gradaties);
  • smeer zo dun mogelijk;
  • smeer alleen op de eczeem-plekken en niet daarbuiten;
  • smeer maximaal 4 dagen achtereen en las daarna 3 à 4 stopdagen in. (De eerste keer mag je trouwens wel wat langer smeren dan 4 dagen, om de eczeemplekken tot rust te brengen);
  • blijf doorgaan met het vet houden van de huid.

Zo hoeven de 'beruchte' bijwerkingen (zoals het dunner worden van de huid) echt niet op te treden.

En bedenk: niet behandelen heeft gevolgen als blijvende jeuk, krabben, veel onrust en slecht slapen. Dat alles is veel schadelijker voor de ontwikkeling van een kind dan het gebruik van de hormoonzalf.

Ik weet niet goed wat u zich voorstelt bij een verwijzing naar een specialist, en waarom u dat liever zou willen dan de hormoonzalf van de huisarts, maar ook kinderartsen en dermatologen zullen meestal naar de hormoonzalven grijpen hoor!

Meestal, maar niet altijd. Er bestaat een alternatief middel, genaamd Tacrolimus, dat ingrijpt in het afweersysteem. Dat middel is echter alleen beschikbaar voor kinderen vanaf 2 jaar, en de lange-termijn-effecten ervan zijn nog niet volledig uitgezocht.

Bij kinderen met eczeem komen er vaker allergieën voor, maar meestal is er geen relatie tussen de ernst van het eczeem enerzijds en de allergie anderzijds. Het advies is wel om pas vanaf 6 maanden te starten met bijvoeden.

Vermijd ook (als uw kind ouder is) de volgende voedingsmiddelen, waarvan bekend is dat ze aanleiding kunnen geven tot allergieën:

  • kippenei;
  • vis;
  • schaal en schelpdieren;
  • noten en pinda's.
Lees ook: