22 mei 2009 door Frea Kruisinga

Wat te doen bij een hoofdje dat niet goed groeit? (6 mnd)

We hebben een zoontje van 6 maanden en de groei van zijn hoofdje blijft achter bij de rest van zijn lichaam. In 4 weken tijd is zijn hoofd van 42.1 naar 42.5 cm gegaan. Zijn gewicht is nu 7.730 gram en zijn lengte 69 cm.

Ik maak me wel een beetje zorgen!

Antwoord

Als je héél kritisch naar zijn schedelomtrek kijkt, dan zou je kunnen zeggen dat er sprake is van wat afbuiging in de groei. Maar bedenk dat het altijd lastig is om hoofdjes te meten, waardoor niet alle metingen altijd even betrouwbaar zijn.

Ik zou het dus nog even aan te zien, en in de komende tijd nog een paar metingen (laten) doen. Dan wordt duidelijk of de trend inderdaad een afbuiging is, of dat het hoofdje netjes volgens een lijn groeit.

Mogelijke oorzaken voor een afbuigende groei van het hoofd kunnen zijn:

  • een voortijdige sluiting van de schedelnaden (fontanellen);
  • een complex van ziekteverschijnselen waarvan de oorzaak onbekend is (syndroom);
  • een infectie tijdens de zwangerschap met hersenbeschadiging;
  • of een ernstige infectie zoals hersenvliesontsteking met hersenbeschadiging.

Als uw zoontje het verder goed doet, als hij zich goed ontwikkelt, en als er voorheen geen sprake was van een afbuiging, dan kan het heel goed zijn dat er sprake was van een meetfout.

Kortom: bespreek het even met het consultatiebureau en maak zonodig een afspraak om op niet al te lange termijn de hoofdomtrek nogmaals te laten meten.

Lees ook: