Sneller herstellen na de bevalling: 7x tips om je te helpen!

13 november 2009 door Frea Kruisinga

Wat zijn dat voor zwarte streepjes in de ontlasting? (9 mnd)

Mijn dochtertje (bijna 9 maanden) heeft na een nacht flink overgeven nu vier dagen diarree. Ze wil niet warm eten en drinkt minder dan anders. Ze drinkt nu ca. 500 cc per dag, eet drie hapjes banaan, en neemt hooguit een halve boterham.

Haar ontlasting is geel en vertoont allemaal hele kleine dunne zwarte streepjes. Wat kan dit zijn? Moet ik mij zorgen maken?

Een maand geleden heeft zij met een streptococcus bacterie in het ziekenhuis gelegen en sindsdien lijkt zij vatbaar voor van alles.

Antwoord

De meest voorkomende oorzaak van braken en diarree is een buikgriep (gastro-enteritis). Dit wordt in de meeste gevallen veroorzaakt door een virus en gaat dan vanzelf weer over.

Als kinderen veel spugen, en/of heel veel diarree hebben, en/of niet willen drinken, bestaat vooral het gevaar voor uitdroging.

De ontlasting kan bij een gastro-enteritis allerlei kleuren hebben. Maar dunne zwarte streepjes zouden kunnen wijzen op wat bloedverlies hoog in het maagdarmkanaal. Bijvoorbeeld door een beschadiging van het slijmvlies vanwege het heftige braken.

Blijft uw dochter levendig en goed plassen, dan kunt u gewoon afwachten. Maar in een of meer van de volgende gevallen neemt u contact op met de huisarts:

  • als ze suf wordt;
  • of als ze stopt met plassen;
  • of als de zwarte strepen blijven (of toenemen);
  • of gewoon als u twijfelt.
Lees ook: