19 juni 2009 door Frea Kruisinga

Weggedraaide ogen en tijdelijke ademstilstand - wat was dat? (5 wkn)

Gisteren had ik mijn zoon van 5 weken aan de borst. Hij deed opeens heel raar met zijn ogen: ik zag alleen nog het wit. Ook ademde hij niet meer. Ik schoot in paniek en klopte op zijn rug. Mijn moeder pakte hem over en hield hem schuin en klopte ook.

Hij heeft 2 minuten niet geademd en zijn ogen waren weg. Wat kan dit geweest zijn? Moet ik mij zorgen maken of was dit verslikken?

Antwoord

Het lijkt erop dat uw zoontje een wegraking heeft gehad. Daarbij kan het om een soort flauwvallen zijn gegaan (vasovagale collaps). Bij baby's kan dat onder andere uitgelokt worden door reflux, waarbij de maaginhoud terugloopt in de slokdarm.

Een andere mogelijke oorzaak is inderdaad verslikken, zoals u zelf al suggereerde. Maar er zijn nog tal van andere oorzaken denkbaar.

Mocht het nog een keer gebeuren, dan raad ik u aan om meteen contact op te nemen met een arts. Bijvoorbeeld de huisarts.

Maar ook nu al, na dit eerste incident, is het goed om het met uw huisarts te bespreken. Ga dan – samen – na of er sprake zou kunnen zijn van reflux of iets anders.

Lees ook: