Sneller herstellen na de bevalling: 7x tips om je te helpen!

11 april 2008 door Frea Kruisinga

Wel of geen hormoonzalf voor eczeem bij baby? (6 mnd)

Mijn dochtertje van 6 maanden heeft sinds een paar weken last van eczeem/uitslag in haar nekje (vurig rood, jeukerig). De dokter heeft nu hormoonzalfjes voorgeschreven.

Ik gebruik deze zalfjes liever niet vanwege de mogelijk bijwerkingen die in de gebruiksaanwijzing staan vermeld, en omdat ik het een nogal 'zwaar' middel vind voor zo'n klein kindje. Ook ben ik bang dat het alleen tijdelijk helpt en niet de oorzaak van het probleem wegneemt.

Ik probeer het nu op te lossen door het vet te houden en haar nog maar 1 x in de week in bad te doen. Maar helaas lijkt dit niet voldoende te helpen.

Moet ik nu alsnog de hormoonzalf gaan gebruiken of zijn er nog andere dingen die ik kan proberen?

Antwoord

Eczeem is een chronische aandoening waar helaas geen genezende medicijnen voor bestaan. Wel is het zo dat de meeste kinderen die op jonge leeftijd eczeem hebben, daar op latere leeftijd geen last meer van hebben (hoewel de huid vaak wel droog blijft). Ook zie je dat het meestal gepaard gaat met rustiger en onrustiger periodes.

De medicijnen die er zijn, onderdrukken de symptomen. Daarnaast moet je er zelf voor zorgen dat je de huid goed vet houdt (met een vette zalf, zoals u al doet) en moet je voorkomen dat de huid uitdroogt. Bijvoorbeeld door niet te vaak te badderen en geen zeep te gebruiken, wat u ook al doet.

Uw eerste zorg betreft de mogelijke bijwerkingen van hormoonzalf. De bijsluiters geven inderdaad de meest vreselijke bijwerkingen, waaronder het dunner worden van de huid. Maar bij goed gebruik van de zalf worden de beschreven bijwerkingen niet gezien!

'Goed gebruik' betekent:

  • smeer zo dun mogelijk;
  • smeer alleen op de eczeemplekken;
  • smeer maximaal 4 dagen achtereen en las daarna 3 à 4 stopdagen in (de eerste keer mag je trouwens wel wat langer smeren dan 4 dagen, om de eczeemplekken tot rust te brengen);
  • blijf doorgaan met het vet houden van de huid.

Uw tweede zorg is dat u hormoonzalf "nogal zwaar" vindt voor een baby. Dat hangt ervan af. Er zijn namelijk zwaardere en lichtere varianten. Hormoonzalven zijn er in verschillende sterkten.

Tenslotte is het goed om te bedenken dat kinderen met eczeem veel last kunnen hebben van de jeuk, waardoor ze slecht slapen en onrustig zijn. Dat is veel schadelijker dan het smeren van hormoonzalf!

Lees ook: