Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform

18 april 2002 door Diederik Bosman

Wit, hangerig, moe en buikpijn. Psychisch of iets anders? (7 jr)

Mijn zoontje van 7 klaagt al een paar maanden over buikpijn. Zijn klachten zijn niet constant maar lijken in vlagen te komen. Hij ziet dan wat wit, wordt hangerig en humeurig, is moe en klaagt dan over buikpijn. Ook heeft hij soms na het eten (of na het poepen) een misselijk gevoel en buikkrampen.

Hij is vaak moe, maar niet constant en geeft tussendoor ook niet de indruk ziek te zijn. De huisarts vroeg naar eventuele problemen thuis of op school, maar die zijn er niet (we hebben dat nagevraagd bij de juf). Op verzoek van de huisarts hebben een kalender bijgehouden, maar hieruit blijkt ook geen duidelijke oorzaak.

Hij krijgt niet meer aandacht door zijn klagen. We hebben ook al geprobeerd om te mopperen en geen aandacht eraan te schenken, maar de klachten blijven.

Hebt u enig idee in welke richting wij moeten zoeken? De huisarts zegt dat hij eventueel wel een verwijzing naar een kinderarts wil geven als we ongerust blijven.

Antwoord

Wij denken dat dit niet per se een psychisch probleem hoeft te zijn. De klachten van uw zoon rechtvaardigen verder onderzoek.

Wat precies de oorzaak is, valt vanaf deze afstand moeilijk te zeggen, maar er kunnen meerdere dingen aan de hand zijn. De klachten van uw zoon kunnen onder andere passen bij: parasitaire infecties, obstipatie, bacteriële infecties van maag en darm, invaginatie (instulpen van de darm), en – inderdaad – psychische problemen.

Juist vanwege de vele mogelijkheden is het verstandig om wel onderzoek te laten doen. Te meer daar uw kind er gewoon veel last van lijkt te hebben.