Sneller herstellen na de bevalling: 7x tips om je te helpen!

19 september 2008 door Frea Kruisinga

Witte plekken op een donkere huid - is dat schimmel? (14 mnd)

Mijn zoontje van 14 mnd krijgt witte plekken in zijn gezicht. Hij is half Nederlands, half Surinaams maar lijkt sprekend op zijn Surinaamse vader. Hij heeft dus een donkere huid.

Wij wonen in Spanje en de arts hier zegt dat het een soort schimmel is. Ik heb dit wel vaker gezien bij donkere mensen, maar dat het een schimmel zou zijn, dat had ik niet verwacht. Kan het niet iets anders zijn? Mijn vriend krijgt bijvoorbeeld soortgelijke vlekken als hij varkensvlees eet.

Antwoord

Wat u beschrijft, is een veel voorkomend probleem. Zeker zo'n 40% van de kinderen heeft er last van, waaronder ook kinderen met een lichte huid. Alleen valt het dan minder op.

Pityriasis Alba

Het heet pityriasis alba en het is geen schimmel maar een soort chronische huidontsteking. Kenmerken zijn:

  • meerdere lichte plekken;
  • meestal ovaal;
  • vlak;
  • onscherp begrensd;
  • 0,5 cm tot een paar cm groot;
  • wat schilferend;
  • vooral voorkomend van 3 tot 16 jaar;
  • niet besmettelijk.

Door de jaren heen kan deze huidontsteking steeds weer terugkeren, waarbij de plekken in de winter de neiging hebben wat te vervagen maar in de zomer weer meer op te vallen. Door veel mensen wordt het beschouwd als een uiting van een allergische aanleg.

Meestal geneest het vanzelf (in maanden tot jaren). Daarom is behandeling niet echt nodig. Een vette crème, of behandeling met middelen tegen eczeem kunnen echter wel een positief effect hebben. Gebruik in ieder geval geen zeep op de plekken, want zeep kan het erger maken. En bescherm de huid in de zon met een hoge beschermingsfactor, dan vallen de plekken minder op.

Bij twijfel of het misschien tóch een schimmelinfectie is, kunnen schilfertjes van de huid onderzocht worden onder de microscoop. Een schimmelinfectie moet natuurlijk wel behandeld worden met een anti-schimmelcrème.

Lees ook: