Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform

4 maart 2011 door Fleur de Lorijn

Word je ziek als je zonder jas naar buiten gaat?

Ik zit al jaren met een probleem dat eigenlijk heel onnozel is, maar waar ik inmiddels behoorlijk gefrustreerd over ben.

Mijn zoon (nu 12, groep 8) heeft het snel warm en wil daarom vaak z'n jas niet aan als hij buiten is. Vooral als hij ook nog intensief bezig is, bijvoorbeeld bij het voetballen.

Al vanaf de kleuterklas lig ik hierover met leerkrachten en overblijfkrachten in de clinch. Ik vind dat hij zelf wel kan bepalen of hij buiten z'n jas aan wil of niet. Als hij het koud heeft, trekt hij vanzelf z'n jas wel weer aan. Zij vinden dat niet, en zeggen hem steeds z'n jas aan te doen. Met als gevolg dat hij het veel te warm heeft, waar hij dan weer huilerig en moe van wordt.

Met name dit jaar zijn de leerkrachten niet te vermurwen. Volgens hen wordt hij daar ziek van; volgens mij is daar meer voor nodig (bijvoorbeeld een virus). Wie heeft er gelijk?

Antwoord

Leuke vraag! U heeft volkomen gelijk dat je een virusinfectie nodig hebt om ziek te worden. Van zonder jas naar buiten gaan wordt je dus niet per definitie ziek. Maar...

Uit onderzoek blijkt dat veel kinderen (vooral jonge kinderen) 'gekoloniseerd' zijn met virale infecties in de luchtwegen. Oftewel: dat er bij veel kinderen al sluimerende infecties aanwezig zijn.

En juist in de winter zijn er meer virusinfecties dan in de zomer. Dat komt doordat je in de winter vaak met velen in een warme en vaak ook droge ruimte vertoeft. Daar worden je luchtwegen ook droog van, wat weer een extra risicofactor is om een virale infectie te krijgen.

Daarnaast is het zo dat temperatuurveranderingen – dus als je van warm naar koud gaat, of andersom – een dip geven in het immuunsysteem. Het zou dan heel goed kunnen dat een virus waardoor je al gekoloniseerd bent, alsnog zijn kans grijpt. Waarna je dus ziek wordt.

Wie van jullie heeft er nu gelijk? Waarschijnlijk iedereen. Uzelf omdat je inderdaad een virus nodig hebt om ziek te worden, en de leerkrachten omdat ze sterke temperatuurwisselingen bij de leerlingen willen voorkomen. Maar of uw zoon nou wel of niet ziek wordt als hij zonder jas naar buiten gaat, valt niet te zeggen. Als hij niet gekoloniseerd is, is de kans klein dat hij ziek wordt als hij zonder jas naar buiten gaat. Maar ja, dat weet je dus niet...

Lees ook: