30 mei 2002 door Sanderijn van der Doef

Wordt een jongen homo als je hem meisjes-dingen laat doen?

Ik ben kleuterleidster en ik werk een thema uit om de rolpatronen tussen jongens en meisjes om te draaien. Hierop kreeg ik de reactie of ik van hun zonen geen homo's maak. Dat is natuurlijk een belachelijke reactie, maar ik weet toch niet hoe ik hierop moet reageren.

Antwoord

Wat jammer dat er nog steeds volwassenen zijn die denken dat een jongen homo wordt als hij zijn handen uit de mouwen steekt in het huishouden. Of als hij een luier verschoont of een knoop aan zijn broek kan naaien.

Het duidt op angst voor en onwetendheid over alles wat met homoseksualiteit te maken heeft.

Seksuele voorkeur

Homo's maak je niet, maar homo ben je. Er zijn zelfs mensen die geen homo zijn, maar wel homoseksuele gevoelens hebben. Je kunt een tijdje homoseksuele gevoelens hebben en dan weer een tijdje niet. Of een gelukkige heteroseksuele relatie hebben en toch homoseksuele gevoelens hebben voor een ander persoon.

Het ligt dus allemaal niet zo zwart-wit als veel mensen denken.

Homoseksualiteit heeft bovendien alleen te maken met een seksuele voorkeur en hoeft verder niet gebonden te zijn aan een bepaalde leefstijl.

Tien procent

Naar schatting is ongeveer 10% van de bevolking homoseksueel. Dat betekent dat er in die bewuste kleuterklas minstens 1 kind zit dat later in de puberteit zal ontdekken dat hij of zij meer intieme gevoelens heeft voor iemand van het eigen geslacht dan voor het andere geslacht.

Als dat kind al vanaf de kleuterklas (van zijn ouders) heeft moeten horen dat je een homo wordt als je eens iets 'anders' doet dan volgens de huidige rolpatronen van je verwacht wordt, dan zal dit kind het met zijn eigen homoseksuele gevoelens heel moeilijk krijgen.

'Anders' kan ook leuk zijn

Gelukkig zijn er nog steeds genoeg kleuterjuffen, die zich van dit soort opmerkingen van ouders niets aantrekken en hun kleuters leren dat 'je anders gedragen' ook heel leuk kan zijn.

Als een ouder zo'n opmerking maakt, zou ik zeggen dat dit thema niets te maken heeft met homoseksualiteit maar het leren aan kinderen dat mannen en vrouwen wel verschillend zijn maar niet ongelijkwaardig.

Ga zo door juf, en hopelijk heeft u wat aan het bovenstaande antwoord.