23 november 2007 door Justine Pardoen

Wordt onze dochter van 15 misbruikt door een jongen van 19?

Ik ben een persoon uit België en heb zware problemen. Wij hebben een dochter van 15 die dus minderjarig is. Sinds enkele weken heeft ze contact met een jongen van 19 en vanaf toen zijn de problemen begonnen.

Ze doet niets anders dan ons (haar ouders) beliegen en op het verkeerde spoor zetten. Deze jongen heeft haar gehersenspoeld. Hij haalt haar met de auto van school en ze spreken af zonder dat wij op de hoogte zijn.

Toen onze argwaan begonnen is, heb ik zelf een paar stappen ondernomen om hen te bespieden, omdat ik onraad ruik.

Zo kan ik op mijn PC hun chat-sessies op MSN volgen, en wat ik daar te lezen krijg, is ongelooflijk. Hij praat heel veel over wansmakelijke sex-ideeën met haar. Ik citeer:

Ik wil je eens goed vastpakken.

je kleertjes uitdoen, lekker met je tepels spelen.

Geil klaarkomen en denken dat het in u of op u is.

En zo gaat het maar door. Mijn dochter doet er gretig aan mee. Ik vind dit geen gedrag van iemand van 19 jaar die dergelijke uitspraken doet tegenover een kind van 15.

Kunt u ons alstublieft helpen en ons vertellen of dit strafbare feiten zijn? Kan de politie eventueel hun chat-sessies laten natrekken op MSN of is hier niets aan te doen?

Wij weten dat onze dochter niet de enige is, want hij heeft dit ook gedaan bij haar beste vriendin (waar hij nu mee gebroken heeft). Toch wil die vriendin, die 16 is, hem nog terug als lief. De vriendin geeft toe dat hij haar ontmaagd heeft en dat hij dit ook wel eens met onze dochter wil doen.

Ik heb hier allemaal bewijzen van maar ik weet er geen raad mee. Kunt u ons helpen want wij vrezen het ergste voor onze dochter. Ik vind dat we hier te maken hebben met misbruik van jongeren. Helpt u ons alstublieft.

Antwoord

Moeilijk moeilijk. Aan de ene kant kan het zijn dat uw dochter en haar vriendje gewoon oprecht verliefd zijn op elkaar. En wie zijn wij dan als ouders om te denken dat ze dat niet op hun manier mogen beleven. Dat is meer hun zaak dan de onze.

Maar aan de andere kant zou het kunnen zijn dat die jongen misbruik probeert te maken van uw dochter. Ik kom daar straks uitvoerig op terug.

Juridisch

Over de juridische kant van de zaak kan ik weinig zeggen, omdat ik de Belgische wet niet ken. In Nederland ben je strafbaar als je ouder bent dan 18 jaar en seks hebt gehad met iemand onder de 16. Maar dat is Nederland. En bovendien: uw dochter is nog niet naar bed geweest met deze jongen, begrijp ik uit uw verhaal.

Daarnaast kan iemand in Nederland vervolgd worden wegens stalking, als diegene iemand hinderlijk bestookt met seksuele teksten, maar zo te zien vindt uw dochter het niet vervelend wat er gebeurt. Dan zal een (Nederlandse) rechter er ook niet zwaar aan tillen.

Onraad

Maar goed, u ruikt onraad, zegt u. U gaat daarbij vooral op uw gevoel af, want zo te zien zijn er geen harde feiten die aanleiding geven om het niet te vertrouwen.

Om te beginnen moet u dan bij uzelf nagaan of het misschien zo is dat u er moeite mee heeft om aan te zien dat uw dochter zich ontwikkelt tot een vrouw met een seksleven. Voor veel ouders is dat moeilijk, maar je zult het vroeg of laat toch moeten aanvaarden. En seksuele gevoelens hebben op 15-jarige leeftijd is niet raar.

Ook moet u uzelf de vraag stellen of u misschien overmatig beschermend bent. Dat is het geval wanneer je je kinderen geen gelegenheid geeft om zelf te ontdekken hoe het leven in elkaar zit (en daar ook fouten bij te maken). Bijvoorbeeld: als ze niet in bomen mogen klimmen omdat ze daar wel eens uit zouden kunnen vallen, of als ze (na hun 14e) nog niet alleen 's avonds uit mogen gaan.

Stel nu dat u na deze zelf-analyse tot de conclusie bent gekomen dat het niet aan u ligt. Dan is het natuurlijk niet uitgesloten dat we hier te maken hebben met een loverboy-achtig type, ook wel player genoemd. Dat is iemand die er lol in heeft om meisjes (altijd jonger dan zijzelf) in hun macht te krijgen. Seks is daarbij een middel, en jammer genoeg heeft dat voor meisjes een totaal andere betekenis dan voor deze jongens.

Gesprek

Al met al weet ik het dus niet zeker, en u ook niet, maar u moet wel iets doen met uw bezorgdheid. Uw dochter is 15 en dus redelijk verstandig waarschijnlijk, in die zin dat u een gesprek met haar kunt voeren. U kunt haar dan gewoon heel simpel en eerlijk uitleggen dat u zich zorgen maakt, en waarom.

In zo'n gesprek moet u vooral veel en goed luisteren, maar u kunt ook zelf een aantal dingen zeggen:

  • Zeg dat u weet dat veel jongens misbruik maken van mooie meiden zoals zij, en dat u begrijpt dat die aandacht heerlijk is voor haar.
  • Zeg dat u het moeilijk vindt om te zien dat zij volwassen wordt, als vrouw, maar dat u wel nog steeds de verantwoordelijkheid heeft om haar te beschermen als vader. Ook omdat u van haar houdt, en haar wil behoeden voor pijn en verdriet.
  • Zeg dat u het niet vertrouwt en waarom u dat denkt. Vertel dan vooral niet dat u die chat-gesprekken heeft gelezen. Dat zou haar vertrouwen in u enorm kunnen schaden, waardoor ze snel zal afhaken als gesprekspartner, en dan bent u nog verder van huis. Het lezen van dit soort privé-zaken is ook niet goed. Als vader heeft u niets te maken met haar seksuele gevoelens.
  • Zeg dat u zich misschien vergist, en dat u van ganser harte hoopt dat dat zo is.
  • Zeg dat u graag wilt dat zij u als vertrouwenspersoon blijft zien, en dat ze altijd bij u terecht kan.

Afspraken maken

Daarnaast kunt u afspraken met haar maken. Maak duidelijk wat uw grenzen zijn. Bijvoorbeeld: geen stiekeme afspraakjes, eerst huiswerk maken en dan pas chatten, zo-en-zo laat thuiskomen, etc.

Een heel belangrijke afspraak lijkt me dat ze geen dure cadeaus van hem mag aannemen, zoals lingerie en mobiele telefoons. Meestal is dat namelijk het begin van een ongelijkwaardige relatie.

Om haar een indruk te geven van datgene waar het u om gaat, kunt u haar de volgende boeken geven:

  • 'Loverboy' van Helen Vreeswijk;
  • 'Vamp' van Caja Cazemier;
  • 'Sgatje' van Wilma Geldof.

Lees die boeken liefst ook zelf, en praat erover met haar (als ze dat wil). Daarnaast kunt u haar wijzen op www.lover-boy.nl.

Tenslotte raad ik u aan om uw dochter voor te stellen dat haar vriendje eens bij jullie thuiskomt om kennis te maken. Zeg dat u hem graag wilt leren kennen, als hij voor haar zo belangrijk is.

Vertrouwen

Uiteindelijk zult u zelf moeten leren om haar te vertrouwen, maar daarbij is het nodig dat zij de ruimte krijgt om ook haar eigen intuïtie te ontwikkelen. Dat doe je door dingen te ervaren. Geef haar die kans, maar houd het wel in de gaten.