Vakantie winnen voor het hele gezin? Doe nu mee met onze leuke actie!

20 december 2002 door Sanderijn van der Doef

Zijn die piemelspelletjes wel normaal? (5½ jr)

Ondanks alles wat ik gelezen heb op de site heb ik toch behoefde om het onderstaande geval aan u voor te leggen.

Recentelijk heb ik ontdekt dat mijn zoon van 5½ seksspelletjes doet met zijn vriendje (bijna 6). De moeder van het vriendje stelde mij op de hoogte hiervan. In eerste instantie maakte ik me daar totaal geen zorgen over omdat het bij de leeftijd hoort. Maar toen zij uitgebreid vertelde wat er is gebeurd, samen met het verhaal van mijn zoontje, en het gedrag wat ik bij het andere jongetje zie, ben ik toch heel erg geschrokken en verontrust.

Het spelletje bestaat uit zuigen aan elkaars piemel, en de piemel op allerlei plekken van het lichaam drukken, zoals ogen en oren. Maar vooral de piemel tussen elkaars billen drukken verontrust mij, vooral omdat ik het idee heb dat het ook om penetratie gaat. Mijn zoon heeft mij verteld dat ze op de WC van school ook 'piemelspelletjes' doen.

Met de moeder van het jongetje kan ik hierover heel goed spreken en wij vinden dat de jongens te ver gaan. Ze vertelde mij dat ze haar zoon een half jaar eerder op seksuele spelletjes had betrapt met een ouder kind, dat hetzelfde deed bij hem als wat mijn zoon en hij nu doen.

Nog een verontrustend aspect is dat de beide jongens een meisje erbij willen betrekken om te kijken of hun piemel in haar spleetje kan.

Wat ik merk is dat het vriendje hem de laatste weken erg claimt en altijd met mijn zoon wil spelen. Bij het ophalen van school is zijn eerste vraag al of hij boven mag spelen. Dan weet ik al hoe laat het is, vooral als het heel stil is.

Mijn zoon vindt het geweldig om die piemelspelletjes te doen, al heb ik niet het gevoel dat het helemaal voorin zijn gedachten zit. Tot nu toe heeft hij met andere vriendjes nooit aangegeven dat hij boven wil spelen en in gevallen dat dat wel zo is, hoor ik zoveel lawaai dat ze zeker niet met seks-spelletjes bezig zijn.

Inmiddels weten de jongens allebei dat ze geen piemelspelletjes met elkaar mogen doen maar dat weerhoudt ze er niet van om het toch te doen. De andere moeder en ik zijn niet boos op onze kinderen, maar zeggen wel duidelijk dat het zo niet kan.

Ik speel nu met de gedachte om ze een tijdje niet met elkaar te laten spelen, om ze een 'cooldown' te geven. Eigenlijk wil ik helemaal niet verbieden dat mijn zoon piemelspelletjes doet, maar in dit geval weet ik het gewoon niet meer. Valt dit binnen het normale?

Antwoord

Het is volkomen normaal dat kinderen op deze leeftijd met dit soort spelletjes bezig zijn. Tegelijkertijd zijn ze ook op een leeftijd dat ze nog allerlei regels moeten leren over wat wel kan en wat niet. Daar staan ze op deze leeftijd nog heel erg voor open.

Dus: als u zegt dat u niet meer wilt dat ze dit soort spelletjes met elkaar spelen (of wel spelen maar dan onder bepaalde voorwaarden zoals geen piemel in monden, billen of vagina's), dan mag u dat ook best nog wel eens herhalen als ze weer met elkaar naar boven verdwijnen.

Praat er ook over met uw zoon alleen (zonder zijn vriendje erbij) en maak hem dan duidelijk hoe hij "nee" moet zeggen als er sprake is van dwang van het andere jongetje.

Zolang u de seksuele gevoelens van uw zoon erkent en er verder niet bestraffend over praat, hoeft u zich echt geen zorgen te maken dat u hem remt in zijn seksuele ontwikkeling.