Vakantie winnen voor het hele gezin? Doe nu mee met onze leuke actie!

23 februari 2007 door Frea Kruisinga

Zijn waterpokken gevaarlijk voor een pasgeboren baby? (2 wkn)

Onze zoon van 5 jaar heeft waterpokken. Kan dit gevaarlijk zijn voor onze dochter van 2 weken? En zo ja, wat moeten we doen?

Antwoord

Waterpokken zijn heel gevaarlijk voor een pasgeboren baby, als de moeder nooit waterpokken heeft doorgemaakt, en als zij zelf waterpokken krijgt tussen 5 dagen voor de bevalling en 2 dagen na de bevalling. In dat geval moet de pasgeboren baby behandeld worden.

De meeste moeders hebben echter in hun jeugd waterpokken gehad en dus antistoffen gemaakt tegen de waterpokken. Deze antistoffen, die een pasgeboren baby van de moeder krijgt via de placenta (moederkoek), helpen de baby de infectie op te ruimen.

Het kan dus zijn dat uw dochtertje helemaal geen waterpokken krijgt (omdat u ze zelf al gehad heeft). En als ze ze wél krijgt, verloopt de ziekte vaak niet erger dan bij oudere kinderen (omdat ze al 2 weken oud is).

Overigens heeft het waarschijnlijk weinig zin om uw zoontje nu nog weg te houden bij zijn zusje, omdat hij 2 dagen voor het uitbreken van de blaasjes al besmettelijk was. Hij blijft besmettelijk tot enkele dagen na het uitbreken van de blaasjes. Je kan hierbij de regel hanteren dat de besmettelijkheid duurt tot er geen blaasjes meer zijn. De korstjes zijn niet besmettelijk.

Lees ook: