30 april 2010 door Fleur de Lorijn

Zonne-allergie door Concerta? (9 jr)

Onze zoon van (bijna) 9 heeft ADHD en slikte hiervoor methylfenidaat. Vanwege het rebound effect is hij 2 weken geleden overgestapt op Concerta.

Nu krijgt hij, als hij in de zon is geweest, rode jeukende bultjes en vlekken op plekken die niet bedekt zijn met kleding (met name: nek, hals en armen).

Is dit zonne-allergie en kan dit veroorzaakt worden door de Concerta? Voorheen heeft hij hier nog nooit last van gehad.

Antwoord

Het is inderdaad heel waarschijnlijk dat hier sprake is van zonne-allergie. Uw zoon krijgt immers uitslag als hij in de zon heeft gezeten en alleen op de plekken die blootgesteld zijn aan de zon.

De Concerta zelf – los van de zon – zal niet de oorzaak zijn. Dan zou je immers verwachten dat de uitslag optreedt binnen een aantal uren na de inname, en dat het geen relatie heeft met de zon.

Op zich wordt huiduitslag wel beschreven als een mogelijke bijwerking van Concerta, maar die bijwerking is heel zeldzaam. Ik sluit echter niet uit dat Concerta een zonne-allergie zou kunnen veroorzaken.

Mijn voorstel zou zijn om uw zoon met een goede zonnebrand-crème (met een hoge factor) in te smeren voordat hij de zon in gaat, en te kijken of het dan beter gaat.