Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform

1 juni 2001 door Sanderijn van der Doef

Zoon (14) raakt opgewonden van stringslips. Wat moeten we daarmee?

Op de slaapkamer van onze zoon van 14 vind ik regelmatig verknipte onderbroekjes van mij en zijn zusje (hij had ze in stringvorm geknipt). Meestal liggen deze voorwerpen bij een stapeltje seksplaatjes van vrouwen. Omdat ik vaak ondergoed en ook panty's kwijt was (en dan weer bij hem terugvond) probeerde ik een gesprek met hem hierover te hebben. Hij is een gesloten kind (en over seks al helemaal), dus dat lukte niet zo.

Ik heb hem verteld dat ik het graag wilde begrijpen, maar dat ik niet wil dat hij daarvoor ondergoed stuk maakt. Heb hem gesuggereerd dat hij dan zelf maar iets moest kopen. En dat heeft hij ook gedaan. Ik vond laatst een sexy stringslip (het zakje met het bonnetje van de HEMA vond ik onder z'n bed). Mijn man betrapte hem een keer toen hij met panty en al achter de computer zat. Is hier (na de schok) niet bij hem op teruggekomen.

Een tijdje later ontdekte ik ook dat hij voorwerpen in z'n anus stak. Ik schrok hier wel van, vooral omdat het een hard voorwerp was. Ik heb mijn zoon duidelijk gemaakt dat hij daar mee uit moet kijken (nadat ik hem ernaar gevraagd had en hij in alle toonaarden ontkende) en als hij het doet het vooral met iets zachts moet doen (hij gebruikt nu regelmatig tampons van mij).

Een gesprek met hem erover is niet mogelijk, dat maakt het zo moeilijk. Het contact met hem loopt toch al wat stroef (wat ik overigens niet abnormaal vind voor een puber) en ik zou het zo jammer vinden als hij een negatief beeld van zichzelf krijgt hierdoor (want als je hem hoort praten over anderen die maar een beetje afwijken van het normale!).

Ik zou graag willen weten waar deze uiting vandaag kan komen en vooral, hoe wij als ouders ermee om moeten gaan. Waar kunnen we hem – nu hij nog thuis woont – op voorbereiden? We zijn zelf al zoekende, hebben een gesprek gehad bij bureau Jeugdzorg, maar hij wil beslist NIET mee. Onze zoon is 14 jaar, geadopteerd (met 4 maanden uit Z-Korea), zit in 3HAVO, heeft geen gebrek aan vrienden (valt in de smaak bij meisjes, maar heeft nog geen vriendinnetje gehad) en is verder een normale, stugge, onhandelbare puber.

Antwoord

Sommige jongens van 14 zitten – net als uw zoon – midden in hun puberteit. Andere jongens gaan er net mee beginnen. Dat betekent dat hij nu in een periode zit waarin zijn lichaam en zijn geest grote veranderingen ondergaan.

De produktie van geslachtshormonen is in volle gang, zodat "de hormonen door zijn lichaam gieren", zoals dat zo plastisch wordt genoemd. Kinderen in deze fase kunnen heftige seksuele gevoelens hebben en zich daar soms geen raad mee weten.

Masturberen

Die voortdurende golven van seksuele gevoelens maken dat ze als het ware in een bijna permanente staat van seksuele opwinding verkeren. En daar moeten ze iets mee. De meeste jongeren van deze leeftijd beginnen dan met masturberen.

Van de jongens tussen 11-13 jaar masturbeert bijna 40%. Op 14 à 15 jarige leeftijd is dat al opgelopen tot meer dan 60% (34% zelfs een paar keer per week). Masturberen is de meest gebruikte manier om op deze leeftijd uiting te geven aan je seksuele gevoelens. De meesten hebben immers nog geen partner en als ze die wel hebben gaan ze daar meestal nog niet veel verder mee dan zoenen en strelen.

Andere manier

Uw zoon heeft een andere manier gevonden om met zijn seksuele gevoelens om te gaan. Hij steekt voorwerpen in zijn anus en wordt opgewonden van panty's en strings. Op zich is hier niets mis mee. hij doet er niemand kwaad mee, ook zichzelf niet (mits hij geen harde voorwerpen gebruikt maar daar heeft u hem al op gewezen).

Zolang het op deze manier gaat, kunt u hem hoogstens nog vertellen dat behalve voorwerpen in de anus stoppen je ook kunt masturberen. Maar ik geef toe: praten met een puber over dit soort dingen is moeilijk en meestal hebben ze er helemaal geen zin in. Ik bewonder overigens uw moed om hier met hem over te proberen te praten.

Waarom?

Een andere vraag is: waarom zoekt hij de seksuele opwinding en bevrediging op deze manier en niet op de manier waarop de meeste andere jongeren op die leeftijd seksuele opwinding en bevrediging zoeken (namelijk: door het kijken naar seks of het denken aan seks en zich daarbij te masturberen)?

Ik kan u daar geen duidelijk antwoord op geven; het kan vele oorzaken hebben. Het kan bijvoorbeeld komen doordat hij zijn eerste seksuele gevoelens heeft ervaren bij het voelen van een damespanty of een string. Of misschien heeft hij daar erotische plaatjes van gezien. Heeft hij misschien latente homoseksuele gevoelens? Of misschien heeft het nog een andere oorsprong.

Niet schamen en niet schuldig voelen

Hoe dan ook: zijn seksualiteit zal zich verder ontwikkelen de komende jaren, waarbij u als ouder hem vooral een gevoel kunt geven dat seksualiteit niet iets is waar je je over hoeft te schamen of je schuldig over hoeft te voelen.

Meestal zie je trouwens dat dit geëxperimenteer met zijn seksuele gevoelens ophoudt zodra een vriendinnetje (of een vriendje) de bron van alle seksuele opwinding gaat worden. Dan beginnen de eerste schreden op het pad van de seksuele relatie (wat, wees gerust, soms wel vier jaar kan duren voordat hij toe is aan zijn eerste geslachtsgemeenschap).