Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen

11 januari 2001 door Sanderijn van der Doef

Zoon (6) grijpt vriendinnetje in het kruis. Wat doen we daaraan?

Onze zoon van 6 jaar is op 3-jarige leeftijd uit Thailand geadopteerd. Er is sprake van hechtingsproblemen en hij slikt sinds 2 jaar Ritalin i.v.m. ADHD (+ hyperactiviteit). Hij heeft een vriendinnetje in zijn klas (groep 2).

Hij grijpt dat vriendinnetje regelmatig in het kruis. Wij proberen hem dit af te leren, maar het lijkt niet aan te slaan.

Hoe moeten we dit aanpakken? Voor zover wij weten is er verder geen sprake van seksueel ongeremd gedrag. Seks is bij ons goed bespreekbaar, en ik ga ook met hem in bad bijvoorbeeld.

Antwoord

Dit soort spelletjes zie je vaak bij kinderen op die leeftijd. Uw zoon is aan het uitproberen tot hoever hij kan gaan. En heeft door dat juist dit specifieke gedrag heftige reacties oproept. Het betekent in dit geval niets om je zorgen over te maken. (Het zou ook kunnen dat hij het gezien heeft op het schoolplein bij een ander jongetje.)

Het is alleen vervelend omdat je je als moeder schaamt over dit gedrag.

Als ik u was, zou ik gewoon doorgaan met elke keer boos reageren. En desnoods kunt u er sancties aan verbinden (even op de gang zetten bijvoorbeeld). Zeg erbij dat u het niet leuk vindt dat hij dat doet; het is niet aardig om zoiets te doen. Andere kinderen vinden dat ook niet leuk, ook al denkt uw zoon zelf dat dat wél zo is.

Reageer verder zoals u ander verkeerd gedrag van hem ook wilt afleren.