6 maart 2002 door Sanderijn van der Doef

Zoon (7) raakt opgewonden van 'de Actueel' - wat moet ik daarmee?

Ik heb een zoon van 7 die voor mijn gevoel al seksuele gevoelens heeft. Hij had laatst de Actueel gevonden, en zat daarin foto's te bekijken en met zijn geslachtsdeel te spelen. Toen ik hem vroeg waarom hij dat deed, vertelde hij dat hij daarvan een lekker gevoel in zijn buik kreeg en een grote plasser. Hij vindt dat erg fijn.

Wat moet ik hiermee? Verbieden? Negeren? Uitleggen dat ik hem daar eigenlijk nog te klein voor vind? Ik weet eigenlijk niet goed hoe ik hiermee om moet gaan. Kunt u mij raad geven?

Antwoord

Het is duidelijk dat kinderen, zo jong als ze zijn, al gevoelens van opwinding kunnen ervaren. Die gevoelens hebben bij uw zoon een erectie teweeg gebracht.

Blijkbaar vindt hij deze gevoelens prettig en aangenaam. Overigens geldt dat niet voor alle jongetjes van die leeftijd, omdat de voorhuid van het piemeltje nog vastgekleefd kan zitten aan de eikelrand, waardoor een erectie als pijnlijk ervaren kan worden.

Niet verbieden

Doordat uw zoon genot ervaart, friemelt hij aan zijn piemel. Het zou niet juist zijn om dat te verbieden, omdat u hem dan zou verbieden om te genieten van iets prettigs en aangenaams. Het zijn tenslotte heel gewone menselijke en natuurlijke gevoelens die hij heeft.

Ook is hij niet te jong voor die gevoelens. Baby's van een paar maanden oud kunnen al genieten van een (per ongeluk opgewekte) erectie.

Erotische foto's van volwassen vrouwen

Waar u misschien vooral moeite mee heeft, is de oorzaak van zijn opwinding. Namelijk: erotische foto's van volwassen vrouwen in een blad voor volwassenen.

De foto's in Aktueel zijn weliswaar geen porno, maar het is ook geen kinderlectuur. Het zijn foto's die bedoeld zijn voor het prikkelen van volwassenen en niet voor het prikkelen van kinderen.

Buiten kinder-bereik

Het kan geen kwaad dat uw zoon deze foto's ziet en ook niet dat hij daar opgewonden van wordt, maar ik zou hem er ook niet de hele dag mee confronteren.

Leg dit soort bladen daarom liever op een plek waar ze niet in zijn bereik liggen. Vraagt hij ernaar, dan zegt u dat die bladen niet voor kinderen bedoeld zijn.

Voor de rest is wat er nu gebeurt heel normaal en niets om je zorgen over te maken.