1 januari 2000 door Diederik Bosman

Zoon eet heel slecht. Graag advies. (18 mnd.)

Mijn zoon 18 maanden, 9,3 kg eet heel slecht. Dan bedoel ik niet alleen weinig tot geen warm eten, maar ook geen brood en/of pap.

Ik heb al van alles geprobeerd, afleiden, samen eten, zelf laten eten, lange tijd niets aanbieden, niets helpt. Het lijkt wel of hij geen hongergevoel heeft.

Ook al heeft hij bijna niets gegeten hij slaapt altijd prima. Ik maak me grote zorgen. Graag advies.

Antwoord

Aan slecht eten op deze leeftijd kunnen veel oorzaken ten grondslag liggen. Voorop gesteld moet worden dat kinderen op deze leeftijd geen goede eters zijn. Het eten moet nooit een strijd worden want die verliest u altijd.

Strijdmiddel peuterpuberteit

De oorzaken zijn zoals gezegd verschillend. Meestal is er niets aan de hand en is het een strijdmiddel in de peuterpuberteit. In dergelijke gevallen is het advies: eten is een serieuze bezigheid en maak er geen spel van.

Concreet betekent dit 3-4 x per dag een maaltijd aanbieden gedurende 20 minuten. Als er in die periode niet wordt gegeten dan is dat jammer en heeft dat tot consequentie dat er buiten deze tijden niets meer wordt aangeboden. Na een aantal dagen gaan sommige kinderen dan wel goed eten.

Gedragsmatige oorzaken

Soms echter zijn er andere oorzaken waarom een kind slecht eet. Dit kan zijn buikpijn door bijvoorbeeld obstipatie (verstopping) hetgeen u zult merken aan de frequentie en hardheid van de ontlasting.

Een andere oorzaak voor buikpijn kan zijn een infectie met een parasiet of glutenovergevoeligheid (Coeliakie). In deze gevallen is er vaak diarree.

Ook chronische oorproblemen of urineweginfecties kunnen de oorzaak zijn.

Medische oorzaken

Kortom naast meestal een zeer onschuldig gedragsmatige oorzaak kunnen er ook daadwerkelijk meer medische oorzaken zijn. Bij medische oorzaken is een kind vaak ziekelijk en is de groei matig tot slecht. Is de groei slecht dan is de kans iets groter dat er wel iets medisch aan de hand is.

Advies

Het concrete advies is om eerst op zeer gezette tijden eten te geven met duidelijke regels en daar consequent in te zijn. Dat is vaak erg moeilijk. Pas als dat echt niet lukt of uw kind maakt een niet echt gezonde indruk dan zou ik aanraden contact op te nemen met de huisarts.

Lees ook: