18 mei 1999 door Sanderijn van der Doef

Zorgen over voorlijke dochter van 12?

Op het Forum (rubriek Puberteit) is op dit moment veel commotie over de volgende kwestie. Een moeder is erachter gekomen gekomen dat haar dochter van 13 al zeer regelmatig en veel sex heeft. Er komen vaak jongens op bezoek en dan zegt de dochter dat ze voor huiswerk komen maar in werkelijkheid komen ze wat anders doen. De ouders hebben namelijk gebruikte condooms gevonden.

Wij hebben zelf een dochter van 12 waarbij een dergelijk probleem (nog) niet speelt, maar ze is een voorlijk tiep dus we sluiten niet uit dat het probleem zich wel degelijk kan gaan voordoen.

De vraag is nu: hoe voorkomen we dat ze het al zo vroeg gaat doen? We zijn gewend om in het gezin te praten over alles wat los en vast zit, maar ze heeft een sterke wil en laat zich de wet niet voorschrijven. Als zij ergens het nut niet van inziet, gebeurt het niet. Bovendien vormt het misschien een risico om voorbarig over dit onderwerp te beginnen, omdat ze dan kan denken: "als mijn ouders er zo tengenover staan, dan kan ik beter mijn mond houden als het eenmaal zo ver is". Daarmee zouden we dan van de regen in de drup raken, omdat een gesprek dan niet meer mogelijk is op het moment dat het juist zou moeten. Kortom: een dilemma. Wat te doen?

Antwoord

Om te beginnen wil ik hier benadrukken dat een kind van 13 dat al regelmatig seks heeft met een jongen een grote uitzondering is. Volgens onderzoek heeft in Nederland 3% van de 13-jarige jongens en 1% van de 13-jarige meisjes ervaring met seks, in de zin dat ze met iemand naar bed zijn geweest.

Ik kan me voorstellen dat u met een voorlijke dochter van 12 de schrik om het hart slaat als u dat leest. De kans is echter zeer klein dat zij, in een normale ontwikkeling, op 13-jarige leeftijd al naar bed gaat met jongens.

Eerste tongzoen

De meeste jongeren beginnen rond hun 12e jaar met de eerste tongzoen en dan duurt het gemiddeld nog ongeveer vier jaar voordat ze toe zijn aan de eerste geslachtsdaad. Meisjes zijn tot hun vijftiende meestal wat voorlijker dan jongens, daarna halen jongens ze snel in.

Ik zou met uw dochter van 12 al zeker proberen te praten over alles wat met seks te maken heeft. Daarbij mag u best uw mening geven (dat u 13 jaar te jong vindt), maar laat daarbij vooral merken dat u haar vertrouwt. Dat betekent dat u erop vertrouwt dat uw kind zelf de keuzes kan maken in het leven die goed voor haar zijn. Dus als zij op een gegeven moment besluit om met een jongen naar bed te willen, dat dat haar beslissing is.

Tip

Om het praten over seks met een puber wat makkelijker te maken, helpt het als u niet direct over haar seksleven of ervaringen vraagt, maar haar mening vraagt over seksueel gedrag van andere jongeren. Dus: "Ik las dat een meisje van 13 al met een jongen naar bed gaat, wat vind jij daar van? Is dat gewoon? Ben ik daar ouderwets in? Of vind je dat ook nog wel erg vroeg?" Haar mening over een ander weerspiegelt vaak heel goed wat zij voor zichzelf ook zou beslissen.