Vakantie winnen voor het hele gezin? Doe nu mee met onze leuke actie!

7 februari 2002 door Diederik Bosman

Zuigflescariës - behandeling onder narcose? (6 jr)

Mijn dochter van 6 heeft zuigflescariës, de voorste tandjes zijn al aan het wisselen. Ze heeft ook gaatjes in haar kiezen. Pas is er een kiesje getrokken, nu krijg ik haar niet meer mee naar jeugdtandverzorging; het trekken was namelijk een drama.

Zou een behandeling onder narcose mogelijk beter zijn? Er moet nog zeker één kies uit, en er moeten meerdere gevuld worden.

Antwoord

Natuurlijk is behandeling onder narcose mogelijk; in het algemeen kan dat bij een kaakchirurg. Bij grote gebitssaneringen op kinderleeftijd adviseren kinderartsen dit dan ook.

Wel moeten we benadrukken dat elke narcose een risico met zich meebrengt. Dat risico is weliswaar niet groot, maar wel aanwezig. Het betekent dan ook dat er echt een zeer goede reden moet zijn om de kiezen en of tanden te laten trekken.

Aangezien het bij uw kindje nog het melkgebit betreft, moet goed overwogen worden of het trekken van de kiezen echt noodzakelijk is. Dit laatste kan alleen de tandarts beoordelen.

Let op, andere ouders

De gebitstoestand van uw kindje geeft overigens nog eens duidelijk aan hoe slecht het is om kinderen met een fles te laten slapen! Ook laat het zien dat je als ouder niet vroeg genoeg kunt beginnen met tanden poetsen.