31 maart 2020

5 tips voor energie besparen in huis

Nu we gezellig met zijn allen hele dagen thuis zitten, loeit de verwarming non-stop, draait de waterkoker en het koffiezetapparaat overuren en heb je in een week tijd nog nooit zoveel afwas gezien. Je kunt er bijna niet onderuit dat de energiekosten hoger zijn dan normaal, maar er is goed nieuws: met een paar simpele tips kun je energie besparen in huis!


 

5 tips voor energie besparen in huis

Onderstaand 5 handige tips voor energie besparen in huis. Wees trouwens maar niet bang, om energie te besparen hoef je echt niet heel de dag in een dikke trui in het donker te zitten. Goed besparen kan al met een paar kleine wijzigingen.

1. Laders eruit en apparaten uit

Een hele simpele manier om wat energie te besparen is: apparaten die je op dat moment niet gebruikt uitzetten en de opladers uit het stopcontact. Zo is het bijvoorbeeld echt niet nodig om de hele dag je laptop aan de lader te hebben (of je telefoon). Is de batterij niet leeg, hop stekker uit het stopcontact. Vergeet ook niet je koffiezetapparaat uit te zetten nadat die jou heeft voorzien van een nodige caffeïnne shot. Ga je thee maken, gooi dan niet telkens heel de waterkoker vol wat water als je maar 1 kopje nodig hebt. Telkens een volle lading verwarmen kost namelijk meer stroom dan water voor één kopje.

2. Verwarming hoeft niet de hele dag aan

Misschien heb je de verwarming nu de hele dag aanstaan, maar ga even na of dat wel echt nodig is. Staat jullie huis bijvoorbeeld lekker in de lentezon, dan verwarmen die heerlijke zonnestralen je woning vaak al genoeg en kun je de verwarming uitlaten. Het helpt ook als je de verwarming een bepaald dagdeel aanzet en niet heel de dag. Als je een instelbare thermostaat hebt, kun je even gaan bekijken welke tijden nu het meest handig zijn.

3. Korter douchen

De verleiding is misschien groot om nu iets langer te douchen want ja, je hebt ’s ochtends toch wat minder haast, maar dat is dus absoluut geen zuinig idee. Hoe langer je doucht hoe meer energie het kost. Houd het daarom zo kort mogelijk, een paar minuten per keer kan al heel veel schelen. De echte diehards kunnen proberen wat kouder te douchen, bijvoorbeeld op 20 graden, even doorbijten, maar uiteindelijk zal je blijer kijken als je de energierekening ziet. Extra tip: schaf een waterbesparende douchekop aan, dan kun je al ongeveer 2 liter water per minuut besparen!

4. Ben kritisch over je vaatwasser en droger

De meeste mensen kiezen een standaard programma als ze de vaatwasser aanzetten en die heeft bijna altijd een droogprogramma. Dit kost ook veel energie. Kies liever voor een optie zonder drogen, dat is namelijk helemaal niet nodig (in de gebruiksaanwijzing kun je vinden welk programma zonder drogen is). Als je de vaatwasser na gebruik meteen open zet, kan de vaat prima aan de lucht drogen. Ben daarnaast ook eens kritisch over het gebruik van de vaatwasser. Moet die echt elke dag aan of kun je ook wat dingen afwassen? Hetzelfde geldt voor je droger, nu je wat meer thuis bent, kun je misschien ook wat vaker de was ophangen. Dat scheelt ook veel!

5. Lampen uit

De laatste tip voor energie besparen in huis is: doe de lampen uit! Ben je niet meer in de keuken, dan hoeven die lampen natuurlijk niet aan te staan. Maak er een gewoonte van om altijd de lampen van een vertrek uit te doen als je deze verlaat. En nu jullie toch samen thuis zijn, kunnen jullie misschien meteen wat lampen vervangen door spaarlampen of ledlampen. Zeker de investering waard.

Lees hier meer tips voor energie besparen. Wat trouwens ook helpt de kosten te drukken, is je energie vergelijken. Misschien kun je flink besparen door over te stappen naar een andere energieleverancier.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Amy Sprikkelman, werkzaam bij Independer.