5 tips voor moeders om meer rustmomenten in te plannen

Het liefst ben je een supermama. Je wil er voor iedereen zijn: je kinderen, je partner, je werk, familie, vrienden….  Maar waar blijf jij?  Rusten wordt als luxe gezien en komt daardoor vaak op de laatste plaats. Als we willen rusten, vragen we ons af hoe we dat moeten ‘doen’. Maar rusten gaat niet om meer doen, maar juist minder doen. 

Yoga nidra is de kunst van het niets doen. Een heel vreemd concept in onze moderne maatschappij waarin we het liefst meer willen doen om meer te bereiken. Tijdens yoga nidra stop je met worstelen en streven naar meer. Het gaat om niets doen om te komen waar je wil.

Waarom zou je rustmomenten inplannen?

Als moeder sta je vaak “aan”. Maar het is ook nodig om af en toe “uit”  te staan om weer op te laden, zodat je weer kunt functioneren. En dat gaat niet alleen om het verzorgen van je kinderen, maar ook ermee spelen, en geduldig aanwezig zijn. Vergelijk het maar met je telefoon die de hele dag aanstaat en waar de hele dag veel op gebeurt. Wanneer deze niet eens in de zoveel tijd aan de lader gaat, doet hij niks meer. Is het over en uit. Bij je telefoon zie je aan de batterij hoeveel procent je nog over hebt en zorg je ervoor dat je deze op tijd oplaadt. Maar waarom doen we dat niet bij onszelf? Waarom denken we dat we geen oplaadtijd nodig hebben?

Naast dat je energie verbruikt, neem je ook energie op uit de omgeving. Energie van je kinderen, je partner, andere mensen om je heen. Energie die niet van jou is. Het is nodig om je weer te ontladen van die energie en weer bij je eigen energie te komen, zodat je weer jezelf voelt. Daarom is het belangrijk om minimaal een keer per dag een rustmoment te nemen. Het liefst ga je minimaal 15 minuten alleen in een andere ruimte liggen of zitten. Je brein hoeft dan ook niks te verwerken en kan regenereren. 

Yoga nidra is bijvoorbeeld een super simpele tool om je brein helemaal rust te geven. Bovendien laat je op dat moment alle zorgen voor de ander los en focus je je op jezelf. Je voelt je diepe verlangens en kan gemakkelijker prioriteiten stellen. Je voelt je weer een schone lei. Deze mega powernap zorgt voor een reset van je lichaam en geest. Een uitgeruste moeder is meer aanwezig bij haar kinderen, is blijer en geduldiger.

Zo neem je meer rustmomenten

 

Geef jezelf toestemming om te rusten

Meestal gunnen we onszelf geen rust. Misschien heb jij ook wel die stemmen in je hoofd: “rusten is lui. Ik ben pas wat waard wanneer ik wat presteer.” Het zijn de dingen die we in onze jeugd hebben meegekregen en die we nog steeds tegen onszelf zeggen, die ons weerhouden om te gaan rusten.

Zeg tegen jezelf: "ik geef mezelf toestemming om te rusten". Wanneer je jezelf toestemming geeft, zie je ook eerder de kansen om te rusten. Om jezelf te helpen herinneren, kun je het op een briefje schrijven en ergens ophangen waar je het vaak ziet of dagelijks in je journal schrijven.

Maak tijd vrij om te rusten

Kijk naar je dag en je waarden. Wat doe je allemaal op een dag? Wat is absoluut noodzakelijk of vind je echt belangrijk en welke activiteiten kosten vooral energie? Bijvoorbeeld het scrollen door je Instagram of Facebook. Kun je een half uur scrollen? Dan kun je ook een half uur rusten. Op welk moment merk je dat je een energiedip hebt en ben je sowieso niet productief? Pak dat moment om te rusten. Misschien doet je kindje nog een middagdutje. Ga dan rusten in plaats van het huis schoonmaken. Een uitgeruste moeder is belangrijker dan een schoon huis. Geef je borstvoeding en gaat dat al soepel? Zet dan ondertussen een (yoga nidra) meditatie op, zodat je zelf ook kunt opladen. Zie je echt geen gaatje? Luister dan naar een (yoga nidra) meditatie vlak voor het slapen of ‘s ochtends wanneer je wakker wordt.

Plan je rustmomenten in

Alle andere dingen gaan voor en jij komt ergens onderaan op je to do-list. Of niet? Ondervang dat door ‘s ochtends je rustmoment in te plannen. Of nog beter: plan je dagelijkse rustmoment aan het begin van de week voor de hele week. Bepaal wat voor jou het fijnste moment is om rust te nemen en zet het in je (digitale) agenda. Je kunt zelfs een wekker zetten om jezelf te herinneren. Voelt het raar of niet belangrijk om ‘rusten’ in je agenda te zetten? Schrijf dan op: ‘lichaamstherapie’ of iets anders wat je wél belangrijk genoeg vindt om voor jezelf te doen. 

Zorg voor een rustplek

Op welke plek voel jij je rustig? Is dat ergens in de natuur of heb je in huis een fijne ruimte om je terug te trekken? Het helpt om een eigen plek te creëren waar je helemaal jezelf kunt zijn. Je kunt een logeerkamer omtoveren tot een ware rustcocon (zoals ik het noem) of een plekje in je slaapkamer aan rust toewijden. Zorg dat je lekker kan zitten of liggen op een matje met kussens. Op bed of op de bank kan natuurlijk ook! Misschien vind je een kaars fijn en een journal om je inspiratie op te schrijven. Want tijdens die stilte momenten zul je merken dat je meer inspiratie krijgt! 

Vraag medewerking

Als je omgeving niet gewend is dat je tijd voor jezelf neemt om te gaan rusten, zullen ze misschien raar opkijken wanneer je het wel doet. Vertel je familie, huisgenoten of collega’s dat jij (op een bepaald tijdstip) wil rusten en vraag om niet gestoord te worden. Het kan zijn dat je je partner vraagt om op de kinderen te letten. Of misschien je buurvrouw of een vriendin. Heb je geen oppas en zijn de kinderen oud genoeg, dan kun je ze ook trainen om jou je rustmoment te laten nemen. Leg uit waarom je het nodig hebt en zorg dat ze iets te doen hebben, gegeten, gedronken en geplast hebben. Vanaf dat de jongste 3 was heb ik de kinderen getraind om stil te zijn en me niet te storen tijdens mijn yoga nidra dutje. In het begin ging de jongste vaak naast me liggen en viel hij in slaap. Dat was heel opmerkelijk want hij sloeg de middagdutjes al een hele tijd over.

En nu jij!

Ben jij bereid om jezelf toestemming te geven om te rusten? Of ga je liever door met meer doen? Wees eens stil, stel deze vraag aan jezelf en voel in je lichaam. Zou jij graag diepe ontspanning willen ervaren? Wacht dan niet langer en ga er met deze tips mee aan de slag! Als je eens kennis wil maken met yoga nidra, kun je je aanmelden voor de gratis driedaagse cursus

Lees ook: