Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen

13 juli 2020

6 tips bij verveling in de zomervakantie

Het is vakantietijd: alle basisschoolkinderen zijn in de zomer zes weken vrij. Alle tijd voor het gezin en misschien gaan jullie nog wel lekker op vakantie! Maar voor sommige kinderen duren die zes weken wel erg lang, ze missen hun vriendjes van school en gaan zich vervelen. Wat kun je doen om verveling tijdens de zomervakantie te voorkomen?

Hersteltijd kinderen

Het brein van je kind is constant in ontwikkeling. Dit merk je aan hoeveel ze leren in een korte tijd. De zomervakantie is ook vaak zo’n moment van groei: veel kinderen krijgen een enorme groeispurt in de zomer. Deze groeispurten komen vaak voort uit rust en het feit dat ze in de zomer vaker buiten zijn (check dus ook zeker tegen het einde van de vakantie of de schoenen van je kind niet te klein zijn geworden!). Net als bij topsporters is hersteltijd bij kinderen nodig na een drukke (school)periode.

Ondanks dat rust en herstel belangrijk zijn voor kinderen, kan het gebeuren dat je zoon of dochter zich na een paar weken vakantie toch wel begint te vervelen. Op zich is verveling helemaal niet verkeerd en hoef je daar verder niks aan te doen. Maar als je kind zich langdurig verveelt, dan kan het zijn dat hij verlangt naar structuur, zijn schoolvriendjes en meer (mentale) uitdaging in de zomermaanden.

Zó stimuleer je je kind

Kinderen zijn van nature leergierig. Op welke manier stimuleer je je kind? Hoe zorg je ervoor dat zijn hersenen actief blijven?

Zes tips om verveling in de zomermaanden tegen te gaan

1. Leerzame activiteiten

Leer je kind deze zomer om meer dingen zelfstandig te doen, zoals veters strikken, zijn eigen boterhammen smeren, boodschappen doen, etc. Zo stimuleer je zijn zelfvertrouwen ook! Bak samen met je kind(eren) een taart en laat ze helpen met het afwegen en aflezen van de hoeveelheden. Over leerzaam gesproken. Daarnaast kan je natuurlijk ook wat extra oefenen met lezen en schrijven nu je meer tijd samen hebt. Of laat je kind af en toe wat educatieve spelletjes doen, bijvoorbeeld online of in een leuk vakantiedoeboek.

2. Uitjes

Een dagje naar de dierentuin, kasteel of museum is leuk en heel educatief! Veel musea hebben een speciale audiotour of speurtocht voor kinderen, waardoor ze van alles te weten komen over een onderwerp. Zeker voor kinderen die graag leren, is dit een aanrader. Op Museumkids.nl vind je een overzicht van alle musea voor kinderen. Heeft jouw kind meer fysieke uitdaging nodig? Bezoek dan een toffe (indoor) speeltuin, ga samen roeien in een bootje, naar een buitenzwembad of bezoek een klimpark.

3. Naar buiten

De zomer is hét moment om er lekker op uit te gaan. Wist je dat je kind buiten ook veel kan leren? Door te spelen met natuurmaterialen leren ze bijvoorbeeld de betekenis van drijven en zinken en verschillende structuren. Maar ze leren ook maten inschatten als ze met water aan de slag gaan en door te spelen met zand leren ze weer veel over zwaarte en volume. Droog zand is bijvoorbeeld licht en nat zand is zwaar. Heel ander effect als je een zandkasteel wil bouwen! Of organiseer een leuke speurtocht in de duinen, waarbij je kinderen op zoek moeten gaan naar een schat. Bezoek een natuurgebied waar jullie nooit geweest zijn en ontdek welke dieren daar leven. Bouw een hut van takken in het bos, ga strandjutten of reeën spotten met een boswachter.

En houd je van klussen? Laat je kind deze zomer eens helpen. Timmer samen een vogelhuisje of een hutje voor de egel. Super leerzaam en je kind vindt het geweldig dat hij kan meehelpen bij zo’n belangrijke taak.

Vind je het lastig om leuke en leerzame buitenactiviteiten te bedenken? Doe dan inspiratie op in dit natuur-ideeënboek. Op de website van Natuurmonumenten vind je een speciaal zomerprogramma voor kinderen waar je ook kunt zoeken op activiteiten bij jou in de buurt.

4. Creatief

Pak wat instrumenten en ga samen muziek maken, maak een groot schilderij (koop voor een paar euro een enorm canvasdoek bij de Action of Big Bazar met wat flinke tubes verf), laat je kinderen een zomerverhaal schrijven, bouw een theater in de tuin of maak een portret van elkaar. Creatief bezig zijn stimuleert de fantasie van je kinderen en daarnaast is het ook erg leuk om te doen! Hoe laat is de voorstelling?

5. Mini-vakantie

Dompel je onder in de gewoonten en gebruiken van een ander land. Prik een land op de wereldbol en vervolgens ga je met je kinderen op onderzoek uit. Bekijk een tekenfilmpje in een andere taal, haal boeken uit de bieb, bereid samen een lokaal gerecht, zoek uit hoe de mensen daar wonen, naar wat voor muziek ze luisteren, wat voor tradities ze hebben, enzovoorts. Een mini-vakantie thuis én je kind leert van alles over een ander land.

6. Speeldates

Kinderen die spelen met andere kinderen, vervelen zich bijna nooit. Merk je dat je kind veel behoefte heeft aan contact met andere kinderen? Zorg er dan voor dat hij regelmatig een speeldate heeft of zoek plekken op waar veel kinderen zijn (zwembad, speeltuin, kinderboerderij enz.). Misschien wil je kind wel een keertje meedraaien op de scouting of is er een leuke open dag waar je zoon of dochter kinderen met gezamenlijke interesses kan ontmoeten?

Balans en afwisseling

Dat je kind zich af en toe verveelt in de vakantie is heel normaal. Zijn vaste, dagelijkse schoolstructuur is immers weg, hij mist misschien het contact met leeftijdsgenootjes en je kind heeft veel vrije tijd. Zorg vooral voor een fijne balans tussen rust en leuke, educatieve activiteiten waarmee je de hersenen van je kind blijft prikkelen.

Heeft je zoon of dochter moeite met een bepaald vak als lezen, spelling of rekenen? Dan is de vakantie het ideale moment om daar samen mee te oefenen. Houd daarnaast ook genoeg tijd over voor ontspanning; het is tenslotte wel vakantie!

Fijne zomer!