Home » Artikelen » Actie stopjofrost

Actie: #stopjofrost

Door:

Redactie Ouders Online

Een groep ouders, opvoeddeskundigen en pedagogen is een actie gestart tegen het RTL4-programma 'Nanny on Tour', gebaseerd op een streng regime van straffen en belonen.

Er zijn al een hele tijd opvoedprogramma's op tv, maar nu is er eentje dat wel extreem veel weerstand oproept: Nanny on Tour, van een eng wijf dat het draconische opvoeden propageert. Geheel in de - Engelse - traditie van autoriteit en hondendressuur om lastige kinderen weer in het gareel te krijgen.

Ach, laat dat mens haar gang maar gaan, zou je zeggen. Het is maar een tv-programma, en het is maar amusement. Volkskrant-columniste Aaf Brandt Corstius smult er zelfs van: "Ik ben gek op Jo Frost en haar programma, ik ben gek op kinderen die al jaren op een dieet van friet leven en na een week met Jo ineens blijken te hunkeren naar doperwten en wortelsap, ik ben gek op werkverslaafde, kindschuwe ouders die na een week met Jo ineens niets liever meer willen doen dan schaterlachend een bal overgooien met hun voorheen strontvervelende kind." (Volkskrant 11 maart 2015)

Kindermishandeling

Top-amusement dus. Maar toch wel van iets andere orde dan Boer zoekt vrouw of Heel Holland bakt. Omdat er gesold wordt met kinderen, in plaats van taartjes of behoeftige boeren. Plus het risico dat de kijkers het serieus nemen.

Aaf Brandt Corstius probeerde het strafhoekje (dat zich op de derde trede van haar trap bevindt), en kwam van een koude kermis thuis: "Eerst bleven ze steeds niet zitten; ze renden almaar weg, en dan moest ik ze met steeds meer kracht terugsleuren naar die derde trede, waarbij ik me afvroeg wat precies de scheidslijn was tussen iemand terugzetten in het stoute hoekje en kindermishandeling."

Actiegroep

Er is nu een actiegroep in het leven geroepen door ouders, opvoeddeskundigen en pedagogen, die zich tegen Jo Frost hebben gekeerd. Ze twitteren met de hashtag #stopjofrost. Hieronder hun persbericht:

Wij denken dat de methode van Jo Frost te eenzijdig is en zelfs schadelijk kan zijn voor kinderen en ouders. Dit met name door het gebrek aan aandacht voor de gevoelens van de kinderen en waar hun gedrag vandaan komt. Ook biedt Frosts opvoedmethode geen lange termijn oplossing. Het baart ons grote zorgen dat de opvoedmethode van Jo Frost door onzekere ouders in Nederland als de norm zal worden gezien. Tijdens uitzendingen twitteren wij met hashtag #stopjofrost.

Hoewel wij onderling ook verschillen in opvoedstijl, zoals alle ouders vooral moeten doen wat bij hen en hun kinderen past, zijn we het over 1 ding eens: het is essentieel om te kijken waar gedrag vandaan komt, te luisteren naar je kinderen en te werken aan een sterke band. Dat geeft de grootste kans op structureel goed gedrag, maar vooral - en nog belangrijker - op een gelukkig kind.

We vrezen dat Nederland [...] nu massaal de stout-trap en stout-kruk overneemt zonder aandacht voor de achterliggende oorzaak van het gedrag van hun kind. Ook toont onderzoek aan dat als ouders denken dat hun kind hen expres tergt, dit een risicofactor is voor kindermishandeling. In de [...] eerste aflevering van Nanny On Tour werd duidelijk gesuggereerd dat het kind zijn moeder expres tergt.

Poll voor professionals

Aaf Brandst Corstius concludeert dat Jo Frost fictie is. Was het maar waar. Daarvoor zijn er té veel mensen die het serieus nemen. En er enthousiast over zijn. Opvallend veel professionals zelfs, waarvan meer dan de helft enthousiast is over haar methodes.

Dat blijkt uit een poll van het Nederlands Jeugdinstituut (NJi). Op dit moment - 12 maart 2015 om 15 uur - vindt 60% dat Frost beslist moet blijven. Dat zullen vooral professionals zijn, gezien de doelgroep van het NJi.

Vooral de stemverklaringen bij die poll zijn inzichtgevend. Zo zegt 'projectmanager' Helena van Dongen zalvend: "Het is pijnlijk om te zien maar het is uiteindelijk zo'n mooi resultaat." En wat zou de wereld mooi zijn als de ouders nou eindelijk eens doen wat de professionals zeggen. Petra Buskens (schoolmaatschappelijk werk): "[...] Geeft duidelijk aan hoe ernstig gevolgen kunnen zijn van toegeeflijkheid van ouders, maar ook: hoe mooi kinderen in ontwikkeling komen als ouders gaan bewegen."

Redactie Ouders Online

 

Meer over

Reacties

Dat een professionele

Dat een professionele organisatie het met Frost eens is, verbaast me niks. Want de simplistische methode van Frost was hier al lang voor haar komst gangbaar bij opvoedprofessionals. Behalve natuurlijk bij degenen met echte kennis van de ontwikkeling van kinderen, maar die bevinden zich niet in dat soort instituten.

Wat een onzin. Ik zie toch

Wat een onzin. Ik zie toch echt geen mishandeling bij Jo. En over entertainment gesproken? Volgens mij verwijt de pot de ketel dat ie zwart ziet.

Maar....dit is tenminste mooie reclame voor Jo. Ik wist niet dat ze op tour was. Ik ga gauw kijken of er nog kaarten zijn en waar. Ik ben ook op tour :)

Het aardige van kinderen

Het aardige van kinderen opvoeden is natuurlijk dat net als bij autorijden, iedereen meent het zelf het beste te kunnen. Om je heen kijkend leer je dat dat niet altijd waar is. Als er iets is waar Nederlanders slecht in zijn, dan is het wel in accepteren dat een ander iets beter kan of beter weet dan jij. En dus gaat elke muts staan gillen dat Jo Frost kindermishandeling is.
Alsof het nu zo goed gaat in de gezinnen waar zij komt. Nee, vooral laten doormodderen die mensen.
Mensen, maak je niet zo druk.
Ja, het zijn kinderen waar het om gaat. Maar spreek jij dagelijks moeders aan die tegen hun peuter snauwen? Alsof dat zo leuk is voor het kind. Alsof dat blijkt geeft van goed ouderschap. Alsof dat dan niet thuis ook zo gaat, waar jij het niet ziet.
Ik denk dat opgevoed worden volgens de Jo Frost lijn helemaal zo gek niet is, het betekent:
- structuur
- consequente aanpak
- aandacht
- GEEN klappen of geschreeuw of gescheld of valse sneren
en dat laatste is nou net iets waarvan veel mensen in Nederland vinden dat het weliswaar niet hoort maar dat een kind er vast niet slechter van wordt.

Onderzoek alles en behoud het goede, ga niet gelijk staan bléren als je je aangesproken voelt.

jo frost is niet het probleem

jo frost is niet het probleem, het probleem is dat mensen overal cameras bij halen. help je man is een klusser want het dubbeltje ligt op z'n kant en film maar meteen ook hoe we niet met de kinderen weten om te gaan. juist kinderen verdienen beschutting.

Ik heb de NL serie nog niet

Ik heb de NL serie nog niet gezien, maar wat ik door de jaren heen van Jo Frost heb gezien (ze toerde ook door de VS) en gelezen is dat ze juist heel veel echte aandacht voor elkaar in het gezin terugbrengt. En dat dát de reden is dat de kinderen uiteindelijk gek op haar zijn, dat ze de kinderen écht ziet. Spelletjes doen, naar buiten, gek doen, 1-op-1 uitstapjes, ipv dat de ouder in zijn werkkamer of achter zijn mobiel zit. Díe pijler van haar opvoedmethode brengt een behoorlijke balans in het stoute trapje verhaal (wat inderdaad in het begin best heftig kan zijn). En ook haalt ze de ouders uit de crisissituatie mbv structuur, regelmaat en rust (kinnderen op tijd in bed bv). Bovengenoemd artikel uit NRC beschrijft dat goed inderdaad.

Dank Jo vdP, ik had het ook

Dank Jo vdP, ik had het ook ergens gelezen en wilde het hier neerzetten, maar kon het niet meer terugvinden.

#gojofrost

Lees verder