Baby Essentials: 10x items die je leven fijner maken

23 april 2020

Alles over kindermassage, met veel tips!

Misschien laat je jezelf ook wel eens masseren, dan weet je hoe fijn het kan zijn voor je lijf en voor je geest. Een massage is niet alleen weggelegd voor volwassenen, maar ook voor kinderen. Zelfs baby’s hebben er veel profijt van. Lees hier alle tips rondom kindermassage gegeven door Miriam Schoonderbeek.

De kracht van masseren

Een massage is veel meer dan een middel om even te ontspannen of om de spieren wat losser te maken. Het heeft namelijk een ontzettend positief effect op diverse processen in het lichaam, maar ook in je geest. Denk aan:

  • Minder spanning in de spieren;
  • Minder gewrichtsklachten;
  • Verbeterde bloedcirculatie;
  • Sterker immuunsysteem;
  • Verbeterde stofwisseling;
  • Betere nachtrust;
  • Beter kunnen ontspannen;
  • Verbeterde concentratie;
  • Minder stress;
  • Verminderde vermoeidheid.

Volgens Miriam Schoonderbee helpt massage ook om je emoties te laten stromen. ´Massage brengt je in beweging, dus emoties kunnen ook weer gaan bewegen. Zo kom je (weer) in contact met jezelf.’

Waarom kindermassage?

Dat volwassenen zich af en toe trakteren op een massage is heel normaal, maar wist je dat kinderen ook erg gebaat zijn bij een fijne kindermassage? Alle positieve effecten van masseren over het algemeen gelden ook voor kinderen. Vooral het gegeven dat een massage kan helpen de emoties te laten stromen helpt goed bij de kleintjes. Miriam: ‘Kinderen zijn niet altijd in staat zich te uiten of te vertellen wat ze voelen. Een massage kan helpen om meer te voelen en zo kunnen kinderen soms wel vertellen wat er speelt. Soms helpt de massage alleen al om dingen op te lossen zonder dat erover gepraat wordt.’

Het aanraken van de huid van je kind, stimuleert de zintuigen. Je kind kan letterlijk voelen waar de grens is. Sowieso helpt het om meer in contact te komen met het hele lijf. Van hoofd naar bovenlichaam, naar de benen en voeten. Miriam: ‘Ik vergelijk mensen wel eens met bomen. Een boom heeft goede wortels en een stam nodig. Anders waait de boom bij een klein zuchtje wind al om. Onze benen en voeten zie ik ook als stam. Wanneer je in contact bent met je voeten en benen, sta je steviger in je schoenen en dat heeft ook een positief effect op je zelfvertrouwen.’

Een aanraking is eigenlijk al genoeg

Laat je niet weerhouden omdat je geen opleiding, cursus of training hebt gedaan. Masseer je kind als jullie dat allebei willen, volg je gevoel en doe het met liefdevolle aandacht. Merk je bij je kind of jezelf dat er meer nodig is, dan kan professionele aanraking door een massagetherapeut mogelijk helpen.

Miriam: ‘Ik kan wel alle massagegrepen uitleggen, maar ik vind de intentie en het feit dat je aanraakt veel belangrijker. Veel mensen zijn nauwelijks meer gewend om elkaar aan te raken, terwijl iedereen wel een voorbeeld kent van een oprecht gegeven of gekregen knuffel en de fijne uitwerking daarvan.’ Wanneer je jouw kind of iemand anders liefdevol aanraakt maak je het hormoon oxytocine aan. Dit wordt ook wel het knuffelhormoon of het gelukshormoon genoemd. Het geeft je een fijn en rustgevend gevoel, alsof je een klein beetje high bent. Heerlijk! Een simpele aanraking heeft dus een effect op je hele lichaam en helpt je beter in je vel te zitten. Mensen hebben aanrakingen nodig, het is zelfs een levensbehoefte, zeker voor baby’s. Het is niet voor niets dat alle wetenschappers en artsen aangeven dat huid-op-huidcontact ontzettend belangrijk is voor baby’s. 

Waarom zou je er dan mee ophouden je kind veel aan te raken als hij of zij ouder wordt? Ook oudere kindjes vinden het heerlijk om gemasseerd te worden en op dat moment even de onverdeelde aandacht van papa of mama te hebben.

Babymassage

Voor baby’s is het extra belangrijk dat ze veel huidcontact hebben, daarom is babymassage de afgelopen jaren bijna een begrip geworden. Eigenlijk kun je niet jong genoeg beginnen met masseren. Ze raken er aan gewend en als ze het fijn vinden blijven ze ook beter liggen. Wel zo handig voor als je baby de leeftijd bereikt dat hij kan omrollen en kruipen.

Mocht je jouw baby willen masseren, kies dan altijd een goed moment uit. Dat is niet op het moment dat je baby bijna wil drinken, maar ook niet op het moment dat je kind net heeft gedronken. De kans is namelijk groot dat je jezelf dan trakteert op een volle lading melk. Dus ergens in het midden is het beste, dat kan soms even zoeken zijn, want jonge baby’s slapen natuurlijk veel. Een paar tips voor babymassage van Miriam:

  • Masseer je baby in het begin slechts een paar minuten per dag.
  • Pak dagelijks hetzelfde ritueel zodat je baby eraan gewend raakt.
  • Genoeg is genoeg, als je baby aangeeft dat het genoeg is moet je gewoon stoppen. Morgen weer een dag.
  • Houd het speels, bijvoorbeeld door tijdens de babymassage een liedje te zingen zoals ‘klap eens in de handjes’. Tijdens het zingen maak je met de handjes van je baby de bewegingen die erbij horen. Je kunt ook de voetjes pakken!
  • Geniet ervan, ook als ouder, het is een heel mooi moment van contact. Het helpt je als ouder ook om de lichaamstaal van je baby beter te begrijpen.

Babymassage cursus

Als je jouw baby echt goed wilt masseren is het verstandig om hiervoor een cursus te volgen. Op veel plekken door het hele land heen worden cursussen gegeven voor babymassage waar je diverse technieken kunt leren. Tijdens een cursus leer je op een goede manier het hoofdje, armen, borst, benen, billetjes en voetjes te masseren. Er zijn overigens ook online babymassage cursussen waar je aan de hand van video's leert hoe je het best babymassage kunt geven.

Kindermassage bij peuters

Een kindermassage bij peuters is geweldig, bijvoorbeeld voor de bewustwording van het eigen lichaampje. Het kan ook ondersteunen als je peuter lijdt aan slaapproblemen, onrust, angst heeft of erg druk is. Soms kan het even lastig zijn om je peuter rustig te laten zitten of liggen voor een massage. Miriam: ‘Een peuter heeft een eigen wil en laat deze graag zien. Daarom is het soms moeilijk om een peuter te masseren. Door te zingen of bewegingsspelletjes te doen, kun je er wat leuks van maken.’

Bekijk welk tijdstip het beste is voor je kleintje. Heeft je kindje bijvoorbeeld moeite met in slaap komen, dan kan een kindermassage voor het slapen gaan helpen om tot rust te komen. Bij ander peuters kan overdag beter zijn.

Kindermassage bij basisschoolkinderen

Kindermassage kan ook prima bij basisschoolkinderen toegepast worden, want ook zij hebben hier veel profijt van. Natuurlijk is het wel belangrijk dat je kind dit zelf ook wilt. Masseur Miriam: ‘Overleg met je kind wat er gemasseerd gaat worden en respecteer hun grenzen. Het kan hierbij ook helpen dat je vertelt wat je gaat doen. Vraag of het goed is. In mijn praktijk vertel ik bijvoorbeeld wanneer ik een rug ga masseren dat ik de handdoek van de rug af ga halen. Ik pols ook of degene die ligt zich er goed bij voelt.’

Een massage voor je kind hoeft niet lang te duren, daar kan je kind geen geduld voor hebben (en jij misschien ook niet). Miriam: ‘Liever vijf minuten met liefde en aandacht masseren, dan twintig minuten een verplichting terwijl je gedachten alleen maar zijn bij het mailtje dat nog verstuurd moet worden. Het is ook niet nodig. Je bereikt al snel effect. Ook even afstrijken van top tot teen voor het slapen gaan doet al veel. Daarmee wordt je kind aangeraakt en strijk je de indrukken van de dag van je kind af.’

Kindermassage bij kinderen met adhd of autisme

Kinderen met adhd of autisme kunnen erg gebaat zijn bij een kindermassage, misschien nog wel meer dan anderen. Zo helpt een kindermassage kinderen met adhd om meer tot rust te komen en bij autisme heeft het de uitwerking dat kinderen hun lijf beter voelen en daardoor beter in hun vel gaan zitten. Miriam: ‘Kinderen met adhd staan altijd op ‘aan’ en vangen de hele dag door te veel prikkels op. Alles komt binnen en daardoor lukt het ze niet om rust te vinden. Door te masseren worden ze geholpen meer rust te krijgen. Zo leren ze alles te laten gaan wat hun lijf nog vasthoudt maar niet meer nodig heeft. Vaak gevolgd door een welbekende zucht van verlichting. De eerste keer wanneer dat gebeurt, zijn sommigen stomverbaasd omdat ze helemaal niet wisten dat die ontspanning er ook kan zijn.’

Resultaten van een kindermassage bij kinderen met adhd of autisme: betere concentratie, ze voelen zich prettiger, minder stress en meer zelfvertrouwen. Daarnaast kan het de overgevoeligheid voor aanraken verminderen en is het een hele goede manier om de onderlinge band tussen jou en je kind te versterken. Je hoeft niet altijd zonder kleding te masseren, als je kind het prettiger vindt om de kleding aan te houden dan masseer je daar gewoon overheen.

Tips voor een goede kindermassage

Als laatste nog wat handige tips van Miriam om alles uit de kindermassage te halen wat erin zit!

  • Het belangrijkste: doe het met oprechte aandacht!
  • Laat altijd duidelijk merken waar je handen zijn, dus geen hele zachte aanraking want dat kan gaan kietelen of irriteren.
  • Je hoeft geen studie te maken van massagetechnieken, je aanraking is vaak al heel waardevol.
  • Als je kind oud genoeg is, kun je samen overleggen wat hij nodig heeft en wat hij niet wil. Kinderen kunnen dat prima aangeven, zeker wanneer ze gewend zijn aan kindermassage.
  • Masseer van het hoofd richting de voeten, dit werkt heel rustgevend, zeker wanneer er veel prikkels zijn of wanneer er stress is.
  • Soms kan het al helpen om alleen de voeten van je kind vast te houden. Op deze manier verstevigd de ‘stam van de boom’.
  • Wil je oliën gebruiken, bekijk dan even de ingrediëntenlijst i.v.m. allergieën. Beste is ook oliën te vermijden die alcohol of parfum bevatten.
  • Is het lastig om een kind te masseren omdat hij niet stil kan liggen? Geef je kind dan wat afleiding zoals een speeltje of een boekje, vertel een verhaaltje of zing een liedje.

Kindermassage cursus

Wil je echt goed technieken leren om de kindermassage zo optimaal mogelijk toe te passen, dan kun je op diverse plekken in Nederland een kindermassage cursus volgen. Zeker een aanrader!

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Miriam Schoonderbeek van Massagetherapie De Branding. Miriam was ook te gast in De Massage Podcast waar ze meer vertelt over kindermassage. Je luistert de podcast Massage bij kinderen hier.

Lees ook: