29 november 2016

Anorexia: 'Emma wil leven'

De documentaire 'Emma wil leven' maakte veel indruk. Waar vind je goede informatie over anorexia?

Afgelopen dinsdag – 22 november – werd de documentaire 'Emma wil leven' uitgezonden. Over een meisje van 18, dat nog een laatste poging deed om haar anorexia de baas te worden. Helaas overleed ze alsnog.

De film maakte veel los. Tv-recensenten waren onder de indruk, ouders schrokken zich kapot (dat het zó erg kon zijn) en de telefoon bij de hulpverleners van Korrelatie stond roodgloeiend. Ook op ons forum werd er natuurlijk over nagepraat.

Op internet is er veel over deze eetstoornis te vinden. Zoveel zelfs, dat je al snel door de bomen het bos niet meer ziet. Daarom hieronder een selectie van nuttige artikelen, sites en instanties.

 • Mijn kind heeft anorexia
  Ervaringsverhaal van een ouder, op Ouders Online. Met nuttige tips, zoals: "word nooit kwaad, want anorexia-patiënten zijn al kwaad genoeg op zichzelf," en een verwijzing naar de website Proud2bme waar de dochter van deze moeder veel baat bij had.
 • Proud2bme
  Site over eetstoornissen, opgezet door ervaringsdeskundige Scarlet Hemkes. Met forum (psycholoog beschikbaar) en chat (dagelijks van 19 tot 21 uur). Bezoekers kunnen anoniem – dus laagdrempelig – vragen stellen aan deskundigen, en onderling ervaringen uitwisselen.
  Let op: deze site is bedoeld als eerste stap naar erkenning en hulp. Het is uitdrukkelijk geen 'behandeling' zoals bedoeld in het artikel hieronder.
 • "E-health werkt niet bij anorexia"
  Artikel op Ouders Online, waarin Annemarie van Elburg, hoogleraar klinische psychologie en specialist op het gebied van eetstoornissen, waarschuwt tegen de online behandeling van anorexia. Van Elburg vindt dat zelfs "ronduit gevaarlijk". (Merk op dat dit geen betrekking heeft op 'Proud2bme' hierboven.)
 • Korrelatie
  Bij de algemene hulpinstantie 'Korrelatie' kun je terecht als je je zorgen maakt (over jezelf of over iemand anders). Je kunt bellen of chatten.
  - tel.: 0900 – 1450 (maandag t/m vrijdag, 9-18 uur), 15 ct/min.
  - tel. vanuit het buitenland: 00 31 - (0)33 - 422 01 00
  - chat: via www.korrelatie.nl
 • 'Emma wil leven' – Film plus studiogesprek
  Op dinsdag 22 november 2016 werd door BNN de documentaire 'Emma wil leven' uitgezonden. Plus een studiogesprek (met onder andere de ouders van Emma), onder leiding van Sophie Hilbrand.