Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen

22 maart 2021 door Esther Storm

Autoverzekering: vergelijk verschillende versies en ken je dekking

Heb je een auto gekocht en wil je daar de openbare weg mee op? Dan heb je een autoverzekering nodig. Maar hoe weet je waar je op moet letten? En hoe zit het als je kinderen hebt? Zijn die automatisch meeverzekerd of heb je daar een speciale inzittendenverzekering voor nodig?

Autoverzekeringen vergelijken: van WA tot WA+ volledig casco

Zodra je gaat kijken voor een autoverzekering kom je 3 verschillende soorten dekkingen tegen:

  • Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering (WA-verzekering): met deze dekking ben je alleen verzekerd voor schade die je (met je auto) veroorzaakt bij anderen. Schade aan je eigen auto is niet verzekerd. Deze verzekering is vooral geschikt als je auto 10 jaar of ouder is.
  • WA-verzekering + beperkt casco: deze vorm wordt ook wel WA plus genoemd. Hierbij vallen ook een aantal schades aan je eigen auto onder de dekking. Het gaat dan om schades waar je zelf niets aan kunt doen. Bijvoorbeeld brandschade, ruitschade, stormschade en diefstal. Vandalisme valt hier helaas niet onder. Vaak de beste optie voor auto's van 5 tot 10 jaar oud (en auto's van 10 jaar of ouder met veel schadevrije jaren).
  • WA-verzekering + volledig casco: met deze verzekering (ook wel allrisk genoemd) ben je het ruimst verzekerd. Ook schades die je zelf hebt veroorzaakt, worden vergoed. Denk aan een botsing met een boom, of het raken van een paaltje bij het inparkeren. Heel handig als je een auto hebt die jonger dan 5 jaar oud is.

Precies weten welke soort schade er vergoed wordt en waarvoor je zelf moet opdraaien? Hier vind je verschillende aanbieders en de dekking die ze tegen welke prijs aanbieden in een handig overzicht.

Welke autoverzekering is verplicht?

Je moet minimaal een WA-verzekering hebben, waarbij je dus verzekerd bent voor de schade die jij met de auto maakt bij anderen.

Wat zijn schadevrije jaren

Vanaf het moment dat een autoverzekering op jouw naam staat, bouw je 'schadevrije jaren' op. Hiermee krijg je korting op je premie. Hoe meer schadevrije jaren, hoe meer korting. Wanneer je een schade claimt, raak je vaak minimaal 5 schadevrije jaren kwijt.

Hoe zit het met schade herstellen?

Moet je schade laten herstellen? Check dan altijd bij je verzekeraar bij welke schadeherstellers je terecht kunt. Het is namelijk niet zo dat je je auto overal mag brengen. Kies je net de verkeerde uit, dan heb je kans dat niet alles vergoed wordt of dat je onnodig een hoger eigen risico betaald.

Zijn mijn kinderen meeverzekerd?

Iedereen die met jou meerijdt, of dat nou je kinderen zijn of je vrienden, zijn verzekerd vanuit je WA-verzekering. Daar heb je geen aparte inzittendenverzekering voor nodig. Ook niet als je rijdt voor bijvoorbeeld een schoolreisje. Scholen vragen er vaak wel naar, maar jij weet nu dat het dus niet nodig is - zolang je maar wel de verplichte WA-verzekering hebt.

Aanvullende autoverzekering

Wil je meer zekerheid en/of meer dekking dan alleen de Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering? Dan zijn er 3 soorten aanvullende verzekeringen om over na te denken. Deze kun je overigens ook makkelijk met elkaar vergelijken bij Independer en ook afsluiten als je besluit dat een bepaalde verzekering je meer rust geeft.

  • Ongevallen-inzittendenverzekering. Deze verzekering keert een vast bedrag uit als de bestuurder of een passagier na een ongeval invalide raakt of overlijdt.
  • Schadeverzekering voor inzittenden. Je bent verzekerd voor schade die de bestuurder of passagier heeft opgelopen na een ongeval. Dat gaat om zowel materiële schade als letselschade. De werkelijk schade wordt vergoed. Wel is er vaak een maximum aan verbonden. Je krijgt dus geen vast bedrag uitgekeerd.
  • Rechtsbijstandverzekering. Wil je juridische hulp voor het verhalen van bijvoorbeeld letselschade of schade aan de auto? Een rechtsbijstandverzekering biedt uitkomst.

Wil je meer weten over de inzittendenverzekering?Check dan dit artikel over de inzittendenverzekering. Hierin vertelt Esther hoe het precies zit: wie is er wel en niet verzekerd met alleen een WA?

Dit artikel is in samenwerking met Independer geschreven. Het is een onafhankelijke adviesorganisatie op het gebied van geldzaken en verzekeringen. Independer voorziet ons van actuele informatie over gezinszaken en geld.