Vakantie winnen voor het hele gezin? Doe nu mee met onze leuke actie!

18 maart 2021 door Esther Storm

Is een inzittendenverzekering nodig, verplicht of onzin?

Nadat ik door school gevraagd werd om een inzittendenverzekering, ben ik me er eens in gaan verdiepen. Want waarvoor heb je zo’n verzekering nodig? Is het verplicht als er mensen met je meerijden? Of is het onzin?

Inzittendenverzekering verplicht vanuit school

Een tijd geleden bracht de klas van mijn jongste zoon een bezoek aan een museum in de buurt. Het was te ver weg om te lopen, dus werden ouders gevraagd te rijden. Ook ik bood me aan, maar ik wist: als je geen inzittendenverzekering hebt, laat de school liever geen kinderen met ouders meerijden. Dat is geen uitzondering; veel scholen stellen deze eis. Waardoor veel ouders alsnog zo'n verzekering afsluiten. Maar hoe zit het precies met die inzittendenverzekering?

Inzittenden ook verzekerd met WA-autoverzekering

Heb jij ook zo'n verzekering? Dan kan ik je uit de droom helpen. Met een inzittendenverzekering zijn je passagiers inderdaad verzekerd, maar dat zijn ze ook met de (verplichte) WA-autoverzekering.

Waarom houden scholen en verenigingen er dan toch zo strikt aan vast?

Waarschijnlijk omdat de naam van de verzekering verwarring oproept. Met een inzittendenverzekering zijn alle inzittenden verzekerd voor schade na een ongeval, dus ook de bestuurder. En laat die nu net niet verzekerd zijn bij de WA-verzekering. Bij de WA-verzekering zijn alleen de passagiers verzekerd. Voor hen hoef je dus eigenlijk geen inzittendenverzekering af te sluiten.

Wat dekt een inzittendenverzekering?

Maar waar dient een inzittendenverzekering dan voor? Eigenlijk alleen maar voor het gemak. Stel dat je een ongeval krijgt en je hebt passagiers aan boord. Zij krijgen dan direct via de inzittendenverzekering de schade vergoed. Wie schuldig is aan het ongeval doet er niet toe. Met een WA-autoverzekering wordt diezelfde schade vergoed, maar kan het wat langer duren. Dat komt doordat verzekeraars eerst willen uitzoeken wie er schuld had aan het ongeval. Maar ook dan wordt alle schade gewoon vergoed. Een WA-autoverzekering is dus wel verplicht. Hier kun je de verschillende autoverzekeringen vergelijken en checken welke het best bij jouw/jullie situatie past.

Dan maar niet rijden...

Laat ik maar heel eerlijk zijn. Een inzittendenverzekering vind ik dus niet nodig. Dan maar niet rijden naar een schooluitje. Dus heb ik ook eens 2 km door de stromende regen met de klas van mijn zoon naar de muziekschool gelopen (heen en terug). Dat was veel leuker!