Weet jij welke voedingsstoffen je extra nodig hebt tijdens de zwangerschap? Deze vitamines zorgen voor een gezonde zwangerschap

2 oktober 2019

Bang in het donker

Bang in het donker: sommige kinderen hebben veel moeite met de nacht ingaan. Ze zien dingen in hun kamer, horen vreemde geluiden en komen moeilijk tot rust in bed. Wat kun je doen als je kind bang is in het donker?

Voor baby’s en jonge kinderen is de overgang van dag naar nacht een grote stap. Overdag is het licht, zijn er mensen en geluiden om hen heen en valt er van alles te zien en te beleven. In de nacht daarentegen, is het donker en stil. Met als gevolg dat je kind zich misschien alleen voelt en bang is in het donker.

Monsters onder het bed

Bij kinderen tussen de drie en zes jaar lopen fantasie en werkelijkheid in elkaar over. Bang zijn in het donker, komt bij peuters en kleuters dan ook veel voor. Monsters onder het bed, een lieve knuffel die verandert in een eng beest: de wereld ziet er heel anders uit als het licht uitgaat. In het donker kan je kind bovendien niet goed kijken. De contouren van een kast of een vest dat aan de deur hangt, lijken in het donker ineens op iets heel anders. Een andere reden waarom je kind extra angstig kan zijn in het donker, is spanning en stress. Denk bijvoorbeeld aan grote veranderingen als een verhuizing, overlijden of als je kind voor het eerst naar de basisschool gaat.

Als je kind bang is in het donker

Als ouder voel je je misschien machteloos als je kind zo bang is in het donker. Ook voelt je kind zich de volgende dag misschien moe en weinig uitgerust. Wat kun je proberen om de angst van je kind in het donker te verminderen? We geven je wat tips op een rijtje!

  • Licht in het donker

Overdag is het licht, in de nacht is het donker. Alleen zijn in het donker kan kinderen bang en angstig maken. Een van de makkelijkste manieren om deze angst te verminderen, is door meer licht in de kinderkamer te brengen. Laat je kind bijvoorbeeld een leuk nachtlampje uitzoeken en zet dat aan als het ‘grote licht’ uitgaat. Het nachtlampje geeft een zacht licht af, maar zorgt er wel voor dat je kind de contouren van zijn slaapkamer goed kan zien. Ook kan het helpen om het licht op de overloop aan te zetten en de deur naar de slaapkamer van je kind op een kiertje te houden.

  • Rustig opbouwen naar de nacht

Hoe was de dag van je kind en wat doet hij vlak voordat hij naar bed gaat? Voor kinderen is het fijn om de dag rustig af te bouwen. Let er bijvoorbeeld op dat hij geen spannende filmpjes meer kijkt voor het slapen gaan en houd de schermtijd in de gaten. Ook filmpjes die boven zijn leeftijd zijn, kunnen veel onrust veroorzaken. Misschien vindt je kind het leuk om samen een spelletje te doen na het eten? Of nog even te fietsen op de stoep, door de kamer te dansen of iets met zijn handen te doen? Kijk naar waar jouw kind rustig van wordt of laat hem juist nog even zijn energie van de dag kwijtraken door fysiek bezig te zijn.

  • Naar bed brengen

Naar bed brengen is het ideale moment om de dag goed af te sluiten. Probeer de tijd te nemen voor het bedritueel en voorkom ruzie of onenigheid, vlak voor het slapen gaan. Samen rustig een boekje lezen, brengt je kind tot rust en in bed kun je ook nog even napraten over de dag. Vraag hem bijvoorbeeld wat hij ‘leuk’ en wat hij ‘stom’ vond aan de dag. Zijn er dingen gebeurd waar hij zich zorgen om maakt, die hij vervelend vond of veel indruk gemaakt hebben? Dit is een fijn moment om ze te bespreken, zodat ze niet in het hoofd van je kind blijven rondspoken, als hij gaat slapen.

  • Inrichting kamer

Sommige kinderen zijn bang in het donker, omdat ze dingen zien in hun kamer. Neem deze angsten van je kind serieus en probeer er, zonder oordeel, naar te luisteren. Of het nou fantasie is of niet; voor je kind zijn deze ervaringen hartstikke echt. Misschien kun je hem vragen wat hij precies eng vindt aan zijn kamer. Zijn het knuffels die tot leven komen? Berg ze op en zorg ervoor dat ze uit zicht zijn. Kun je iets veranderen aan zijn kamer, waar je kind zich fijner bij voelt? Een andere kleur op de muur, de kast of het bed verplaatsen of een ander bed misschien? Kinderen weten zelf vaak heel goed aan te wijzen waar ze bang voor zijn en wat ze kan helpen.

  • Monsters verjagen

Heeft je kind veel last van monsters op zijn kamer? Help hem dan ze te verjagen. Praat samen tegen de monsters en zeg ze dat ze weg moeten gaan, omdat ze je kind bang maken. Zet bijvoorbeeld een raam open en stuur ze er allemaal uit, doe dit met humor en houd het luchtig en positief. Misschien zit er wel een gek monster tussen die iets grappigs doet? Je kunt ook samen een brief schrijven aan de monsters en deze voorlezen. Hopelijk zijn ze nu snel verdwenen!

Neem de angst serieus

Bang zijn in het donker is voor je peuter of kleuter een serieuze angst. Door dit, als ouders, serieus te nemen, voelt je kind zich veilig om zijn ervaring te delen. Op die manier komen jullie vast tot een geschikte oplossing, waardoor je kind minder bang is in het donker en snel weer rustig in slaap valt.

Heb jij tips voor andere ouders? Deel ze op ons forum.