Home » Artikelen » Basisinformatie autoverzekeringen

Basisinformatie: autoverzekeringen

Door:

Esther Storm en Ferdy Cornelissen

De onderstaande informatie wordt u aangeboden door Independer, een onafhankelijk dienstverlener die vergelijkingen van financiële producten aanbiedt.

Heb je een auto gekocht? Dan moet je, voordat je de weg op mag, een autoverzekering afsluiten. Gelukkig is dat in de meeste gevallen vrij snel geregeld.

Minimaal een WA-verzekering

Bij een autoverzekering kun je kiezen uit drie verschillende dekkingen: WA (oftewel 'wettelijke aansprakelijkheid'), WA + beperkt casco, en WA + volledig casco. Je bent verplicht om minimaal een autoverzekering met WA-dekking af te sluiten. Hieronder de mogelijkheden:

 • WA - met deze dekking ben je alleen verzekerd voor schade die je (met je auto) veroorzaakt bij anderen. Schade aan je eigen auto is niet verzekerd.
  - Vooral geschikt voor: auto's van 10 jaar of ouder.
 • WA + beperkt casco - met deze dekking (ook wel WA plus genoemd) valt ook een aantal schades aan je eigen auto onder de dekking. Het gaat dan om schades waar je zelf niets aan kunt doen, zoals brandschade, ruitschade, stormschade en diefstal. Vandalisme valt hier helaas niet onder.
  - Vooral geschikt voor: auto's van 5 tot 10 jaar oud (en auto's van 10 jaar of ouder met veel schadevrije jaren).
 • WA + volledig casco - met deze dekking (ook wel allrisk genoemd) ben je het ruimst verzekerd. Ook schades die je zelf hebt veroorzaakt, worden vergoed. Denk aan een botsing met een boom, of het raken van een paaltje bij het inparkeren.
  - Vooral geschikt voor: auto's tot 5 jaar oud.

Meer informatie over de verschillende dekkingen vind je bij Independer.

Tip: check vóór je een schade laat herstellen altijd even – bij de verzekeraar – bij welke schadeherstellers je terecht kunt. Anders wordt misschien niet alles vergoed, of betaal je een hoger eigen risico.

Aanvullende autoverzekeringen

Bij je autoverzekering kun je nog drie aanvullende verzekeringen afsluiten:

 • Ongevallen-inzittendenverzekering. Deze verzekering keert een vast bedrag uit als de bestuurder of een passagier na een ongeval invalide raakt of overlijdt.
 • Schadeverzekering voor inzittenden. Je bent verzekerd voor schade die de bestuurder of passagier heeft opgelopen na een ongeval. Dat gaat om zowel materiële schade als letselschade. De werkelijk schade wordt vergoed. Wel is er vaak een maximum aan verbonden. Je krijgt dus geen vast bedrag uitgekeerd.
 • Rechtsbijstandverzekering. Wil je juridische hulp voor het verhalen van bijvoorbeeld letselschade of schade aan de auto? Een rechtsbijstandverzekering biedt uitkomst.

Maar... zie ook: Inzittendenverzekering niet echt nodig, waarin wordt uitgelegd dat inzittenden altijd al verzekerd zijn via de (verplichte) WA-verzekering. Althans: de ándere inzittenden. Het enige verschil is dat bij een aparte inzittendenverzekering ook de bestuurder verzekerd is.

Meer informatie over de aanvullende autoverzekeringen vind je bij Independer.

Schadevrije jaren

Vanaf het moment dat een autoverzekering op jouw naam staat, bouw je 'schadevrije jaren' op. Hiermee krijg je korting op je premie. Hoe meer schadevrije jaren, hoe meer korting. Wanneer je een schade claimt, raak je minimaal 5 schadevrije jaren kwijt.

Meer informatie

- Dekking
- Aanvulllende autoverzekeringen
- Inzittendenverzekering niet echt nodig
- Schadevrije jaren

Esther Storm en Ferdy Cornelissen

zijn werkzaam bij Independer. Als consumenten via Independer een financieel product afnemen, ontvangt Independer daarvoor een vergoeding van de bank of verzekeraar.

Naschrift: 

Meer over

Reacties

Ik snap niet zo goed waarom

Ik snap niet zo goed waarom een inzittenden verzekering niet nodig is. En er wordt hier wel heel veel gelinked naar independer. Er zijn nog meer handige informatie websites over autoverzekeringen te vinden, bijvoorbeeld deautoverzekering.com of anderen

Waarom een inzittenden

Waarom een inzittenden-verzekering niet echt nodig is: zie https://www.ouders.nl/columns/10-inzittendenverzekering-niet-echt-nodig

En wat de links naar Independer betreft: de auteurs van het artikel zijn werkzaam bij dit bedrijf. Het is hen dus niet kwalijk te nemen dat ze naar hun eigen bedrijf verwijzen.

Natuurlijk zijn er nog meer bedrijven die autoverzekeringen verzorgen. Prima dat u zelf daarnaar verwees.

Lees verder