16 juni 2016 door Esther Storm en Ferdy Cornelissen

Basisinformatie: geld lenen

De onderstaande informatie wordt u aangeboden door Independer, een onafhankelijk dienstverlener die vergelijkingen van financiële producten aanbiedt.

Een grotere auto nodig vanwege gezinsuitbreiding? Als je het geld ervoor niet hebt, kun je dat lenen. Sparen voor een grote aankoop is natuurlijk altijd beter, maar soms is dat niet mogelijk. Heb je een lening nodig dan wil je niet te veel betalen. Maar ook goede voorwaarden zijn belangrijk. Goed om te weten dat er twee soorten leningen zijn: de persoonlijke lening en het doorlopend krediet.

Persoonlijke lening

Bij een persoonlijke lening leen je eenmalig een vast bedrag. De looptijd staat vast, net als de rente. Je betaalt iedere maand een vast bedrag aan rente en aflossing.

Deze leningsvorm is vooral geschikt als je voor een grote aankoop in een keer een bedrag nodig hebt. Bijvoorbeeld voor een nieuwe auto of een verbouwing.

Doorlopend krediet

Als je voor langere tijd wat meer geld achter de hand wilt hebben, is een doorlopend krediet geschikt. Bijvoorbeeld als je een nieuwe kinderkamer gaat inrichten en je weet nog niet hoeveel je eraan gaat uitgeven.

Bij een doorlopend krediet weet je van tevoren niet hoeveel je precies leent. Wel spreek je een maximaal te lenen bedrag af met de kredietverstrekker. De looptijd kan variëren, net als de hoogte van de rente.

Meer informatie

Zie: Lenen op de website van Independer.