Home » Artikelen » Basisinformatie overlijdensrisicoverzekering orv

Basisinformatie: overlijdensrisicoverzekering (ORV)

Door:

Ferdy Cornelissen

De onderstaande informatie wordt u aangeboden door Independer, een onafhankelijk dienstverlener die vergelijkingen van financiële producten aanbiedt.

Met een overlijdensrisicoverzekering - of kortweg ORV - voorkom je dat je nabestaanden in financiële problemen komen als je komt te overlijden. Als je een partner hebt, en één van jullie beiden overlijdt, wordt de achterblijvende partner ineens met hoge kosten opgezadeld, die hij of zij misschien niet alleen kan dragen. Denk bijvoorbeeld aan: de hypotheek of de huur, en de kosten voor de kinderen.

Je sluit een overlijdensrisicoverzekering altijd af voor een bepaald bedrag en een bepaalde periode, bijvoorbeeld 30 jaar. Alleen als je binnen deze periode overlijdt, wordt het geld uitgekeerd.

Drie vormen

Een overlijdensrisicoverzekering kent drie vormen, waarbij de hoogte van de uitkering in de loop van de tijd het verschil maakt:

  • gelijkblijvend - met een gelijkblijvende overlijdensrisicoverzekering ben je de gehele looptijd voor een vast bedrag verzekerd. Het bedrag dat bij overlijden wordt uitgekeerd, is dus altijd hetzelfde;
  • lineair dalend - het bedrag dat wordt uitgekeerd, wordt jaar na jaar gelijkmatig (lineair) minder. Deze verzekeringsvorm wordt vaak afgesloten als je denkt dat je in de loop der tijd steeds minder extra geld nodig zult hebben;
  • annuïtair dalend - het bedrag dat wordt uitgekeerd, daalt ieder jaar, en ieder jaar wat meer. Deze verzekeringsvorm wordt vaak afgesloten bij hypotheken waarvan de kosten eveneens steeds sterker dalen. (Houd bij 'de kosten' niet alleen rekening met de hypotheekkosten zelf, maar ook met de hypotheekrenteaftrek).

Op de website van Independer lees je meer over de vormen van een overlijdensrisicoverzekering.

Overlijdensrisicoverzekering soms verplicht

Wanneer je een huis koopt en daar een hypotheek voor afsluit, verplichten de meeste hypotheekverstrekkers je om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Zo heeft de hypotheekverstrekker zekerheid dat de hypotheek volledig wordt afgelost.

De overlijdensrisicoverzekering wordt dan verpand aan de hypotheekverstrekker. Dat betekent dat het geld dat bij overlijden wordt uitgekeerd, direct naar de hypotheekverstrekker wordt overgemaakt.

Niet gezond? Hogere premie

Mensen die volledig gezond zijn, betalen een lagere premie voor een overlijdensrisicoverzekering dan mensen die minder gezond zijn. Ook rokers betalen meer premie. In het ergste geval kan een verzekeraar je zelfs weigeren.

Bij het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering moet je een medische verklaring (vragenlijst) invullen. Op basis daarvan beslist de verzekeraar of hij je accepteert of niet. Als het verzekerde bedrag hoger is dan € 250.000,- mag de verzekeraar ook een medische keuring laten doen. De kosten daarvan worden betaald door de verzekeraar.

Veel premieverschillen tussen overlijdensrisicoverzekeringen

Overlijdensrisicoverzekeringen verschillen sterk in premie. Terwijl de voorwaarden overal bijna gelijk zijn. Het loont dus de moeite om verschillende verzekeringen te vergelijken.

Let op: wanneer je een hypotheek afsluit, biedt de hypotheekverstrekker meestal ook een overlijdensrisicoverzekering aan. Maar dat is doorgaans niet de voordeligste, en je bent niet verplicht om dat aanbod te accepteren. In dat geval loont het dus ook de moeite om verschillende verzekeringen te vergelijken.

Meer informatie

Zie: overlijdensrisicoverzekeringen op de website van Independer.

Ferdy Cornelissen

is werkzaam bij Independer. Als consumenten via Independer een financieel product afnemen, ontvangt Independer daarvoor een vergoeding van de bank of verzekeraar.

Meer over

Reacties

Informatief artikel!

Informatief artikel!

Ik zit echter met een vervelend probleem. Ruim 25 jaar geleden was ik nog getrouwd en er werd zo'n verzekering afgesloten door mijn man op mijn leven, omdat we een hypotheek namen.

Inmiddels zijn we alweer jaren geleden gescheiden. Ik was die verzekering al lang vergeten, tot ik er via de verzekeraar achter kwam toen ik informatie over iets anders vroeg.
Dus als ik kom te overlijden krijgt mijn ex geld.

Onder normale omstandigheden zou ik dat prima hebben gevonden, maar in dit geval gaat het om een ex die mijn kinderen en mij financieel ernstig benadeeld heeft. De kinderspaarrekeningen heeft hij geplunderd en hij heeft inmiddels een hoge alimentatieschuld bij de kinderen, ik heb er ook financieel volkomen alleen voorgestaan. Er is daarom ook geen contact meer, behalve met één kind (de kinderen zijn inmiddels volwassen).

Het gaat niet om een heel groot bedrag, toen de kinderen klein waren hebben we de premiebetaling stop laten zetten omdat ik toen een tijdje niet heb gewerkt. Daarna hebben we de verzekering vergeten.

Als ik kom te overlijden zal mijn ex daar dus beter van worden. En dat schuurt enorm na alle ellende die we door deze man hebben meegemaakt. Ik wil die verzekering dus afkopen. Ik hoef dat geld zelf niet te hebben al kan ik het goed gebruiken, maar bot gezegd, ik gun het hem niet na alles wat er is gebeurd.

Maar volgens de verzekeraar kan ik de verzekering niet afkopen omdat mijn ex die heeft afgesloten. Maar ik wil niet dat hij kan profiteren van mijn overlijden, terwijl hij nog zo'n grote schuld bij de kinderen heeft en hen door zijn doen en laten ernstig heeft gedupeerd, zowel financieel als psychisch.

Wat een vervelende situatie.

Wat een vervelende situatie. Bij een echtscheiding zijn er veel dingen die je moet regelen. Je overlijdensrisicoverzekering is dan waarschijnlijk niet het eerste waar je aan denkt dat is ook wel begrijpelijk.

Vaak sluit je een overlijdensrisicoverzekering af om na het overlijden van je partner te kunnen blijven leven zoals je gewend bent. Je hoeft dan bijvoorbeeld niet te verhuizen, omdat je de hypotheek of huur kunt blijven betalen. Maar goed wanneer je uit elkaar gaat, is dit vaak niet meer nodig.

Je kunt er dan eventueel voor kiezen om het verzekerde bedrag aan iemand anders te laten uitkeren. Was dat eerst je partner? Dan kun je nu opgeven dat je kind(eren) het geld moeten krijgen na jouw overlijden.

Maar goed, heel vervelend maar je zal dit toch met je ex-partner moeten bespreken wat je doet met je overlijdensrisicoverzekering. Wanneer je iets wilt wijzigen aan je overlijdensrisicoverzekering of als je deze wilt beëindigen/ afkopen, moet de verzekeringnemer daarvoor zijn of haar handtekening zetten. Je ex-partner zal toch hieraan moeten meewerken, hij is degene die een verzekering eerder heeft afgesloten op jouw leven.

Groet,
Independer

Chadia

Bedankt voor de reactie en

Bedankt voor de reactie en het uitzoeken. Hier was ik helaas al bang voor. Helaas is er geen contact meer met mijn ex en kan ik voorspellen dat medewerking absoluut niet zal komen. Nu maar hopen dat ik niet eerder doodga.....

Lees verder