Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen

16 juni 2016 door Esther Storm en Ferdy Cornelissen

Basisinformatie: reisverzekering

De onderstaande informatie wordt u aangeboden door Independer, een onafhankelijk dienstverlener die vergelijkingen van financiële producten aanbiedt.

Niet iedereen vindt het nodig om een reisverzekering af te sluiten voor zijn vakantie. Ga je met je gezin op reis? Dan is het toch wel verstandig. Gebeurt er iets met jou of je kinderen, dan kun je gebruik maken van een Nederlandse alarmcentrale. Wel zo handig als je in het buitenland bent.

Let op: elke verzekeraar heeft zijn eigen alarmcentrale; zie het overzicht van alle nummers op Independer.nl.

Kortlopende of doorlopende reisverzekering

Er zijn twee soorten reisverzekeringen: een kortlopende en een doorlopende. De premie van een kortlopende reisverzekering is vrijwel altijd een percentage van de reissom. Voor een doorlopende reisverzekering betaal je een vaste premie per maand. Bovendien zijn kinderen gratis meeverzekerd. Voor gezinnen is een doorlopende reisverzekering daarom bijna altijd voordeliger.

Wat dekt een reisverzekering?

Een reisverzekering vergoedt onder meer de kosten in de volgende situaties:

  • diefstal, vermissing of beschadiging van bagage;
  • hulpverlening door de alarmcentrale;
  • kosten voor opsporing en redding;
  • medische kosten (ziekenhuis, arts).

Wat je eigen reisverzekering precies vergoedt, hangt af van de dekking die je kiest. Zo heb je bijvoorbeeld een wintersportdekking nodig om verzekerd te zijn tijdens het skiën of snowboarden, en een dekking voor geneeskundige kosten om medische kosten (volledig) vergoed te krijgen.

Waarom zou je überhaupt medische kosten meeverzekeren? Je hebt immers al een zorgverzekering? Medische kosten worden inderdaad vergoed door je zorgverzekering, maar alleen tot het tarief dat daarvoor in Nederland geldt. Wanneer de zorgkosten in je vakantieland hoger zijn, is de vergoeding vanuit je zorgverzekering dus niet voldoende. De medische-kosten-dekking van je reisverzekering vergoedt dan het resterende deel. Landen met hogere zorgkosten dan Nederland zijn bijvoorbeeld: Zwitserland, Scandinavische landen en de Verenigde Staten.

Welke dekking(en) je precies nodig hebt, hangt dus af van het soort vakantie en het land waar je naartoe gaat. Bij een doorlopende reisverzekering kun je de gewenste dekking meestal tussentijds wijzigen.

Aangifte doen

Doe altijd aangifte bij de plaatselijke politie als er iets gestolen is. (Ook als je in Nederland op vakantie gaat!) Vraag ook altijd om een schriftelijk bewijs van de aangifte; dat heb je nodig voor je reisverzekeraar. En zorg dat je bij de aangifte je paspoort of ID-kaart bij de hand hebt.

Wat dekt een annuleringsverzekering?

Een annuleringsverzekering dekt de kosten die je hebt gemaakt voor je reis als je onverwachts niet kunt gaan. Moet je je vakantie halverwege afbreken? Dan vergoedt de annuleringsverzekering de kosten van de niet genoten vakantiedagen. De terugreis krijg je vergoed van je reisverzekering.

Je kunt alleen een beroep doen op een annuleringsverzekering als er sprake is van een ernstige situatie waardoor je niet kunt gaan (of voortijdig naar huis moet). Zoals: ernstige ziekte van jezelf of een familielid, het overlijden van een familielid, het afbranden van je huis, of plotselinge werkloosheid.

Een annuleringsverzekering moet je meestal binnen 7 dagen na het boeken van de reis afsluiten. Hij kan eventueel als extra optie aan je gewone reisverzekering worden toegevoegd.

Meer informatie