7 oktober 2019

Bedplassen

Wat is bedplassen, waar komt het door en hoe kun je jouw kind het best steunen?

Lees hier alles over bedplassen.

Bedplassen komt regelmatig voor bij kinderen en is dus in eerste instantie niets om je zorgen over te maken. Wel is het natuurlijk vervelend (en teleurstellend) voor je kind om vaker wakker te worden in de nattigheid, en voor jou om midden in de nacht alles te moeten verschonen. Belangrijk om te weten is dat je spreekt van ’bedplassen’ als een kind ouder dan vijf jaar regelmatig ‘s nachts in bed plast. 

Wat is bedplassen precies?

Zindelijk worden gebeurt tussen het tweede en vijfde levensjaar van je kind. Je kind is helemaal zindelijk als hij ’s nachts doorslaapt zonder luier en zijn plas op kan houden. Kinderen hebben hun bekkenbodemspieren nu goed onder controle en ‘weten’ ook in de nacht wanneer ze het toilet moeten opzoeken. Echter, bij sommige kinderen lukt dit nog niet zo goed. Het kan dan voorkomen dat je kind ’s nachts regelmatig in bed plast.

Let op: Als je kind jonger is dan vijf jaar en nog bezig is met volledig zindelijk worden, dan noem je dat officieel geen bedplassen. Pas als je kind vijf jaar of ouder is en vaker dan twee keer per maand in bed plast, spreken we van bedplassen.

Oorzaken van bedplassen

Hoe komt het dat het ene kind wel last heeft van bedplassen en het andere niet? Iedereen is anders en ook de oorzaken van bedplassen verschillen per kind. Voorop staat dat het voor een kind erg vervelend is. Vaak schamen zij zich voor het bedplassen en vinden ze het lastig om erover te praten. Ook kan je kind er heel zenuwachtig en onzeker van worden. Probeer hem vooral het vertrouwen te geven dat jullie er samen mee aan de slag gaan en dat het goed komt.

Mogelijke oorzaken van bedplassen:

 • Bewustzijn;
 • Natuurlijke aanleg/erfelijkheid;
 • Emotionele oorzaken als angst en stress.

Bewustzijn

Bedplassen kan te maken hebben met het bewustzijn ’s nachts. Een kind is dan in diepe slaap en krijgt niet het ‘signaal’ door dat hij moet plassen: hij laat zijn plas lopen. Vervelend voor hem én voor jou; je nacht wordt onderbroken en je hebt een nat bed te verschonen. Overdag, als je kind wakker is, gaat hij wel gewoon op tijd naar de wc. Gelukkig is er een oplossing en kun je je kind trainen om ook ’s nachts op tijd naar het toilet te gaan. Bijvoorbeeld door een plaswekker te gebruiken, deze kun je kopen of huren

Erfelijkheid

Plast je kind nog regelmatig in bed? Dan kan het ook zijn dat bedplassen bij een van de ouders voorkwam vroeger. Het bedplassen is dan erfelijk bepaald. Dit heeft bijvoorbeeld te maken met de rijping van de blaas, de blaascapaciteit, een overactieve bekkenbodem of een verkeerde plastechniek. Wil je meer informatie over bedplassen en erfelijkheid, dan kun je altijd contact opnemen met het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid of een GGD in de buurt.

Spanning en stress

Spanning kan een grote veroorzaker zijn van bedplassen. Is er veel in beweging in het leven van je kind, zoals een verhuizing, de geboorte van een broertje of zusje, een sterfgeval of wordt je kind misschien gepest? Dan levert dat veel extra spanning en stress op. Een kind dat al lange tijd ’s nachts zindelijk is, kan dan ineens weer in zijn bed gaan plassen. Probeer altijd op zoek te gaan naar de achterliggende oorzaak van het bedplassen.

Tips bij bedplassen

 • Kijk of je er samen, op een rustig moment, over kunt praten. Wat heeft je kind nodig?
 • Probeer niet boos te worden. Kinderen plassen niet expres in bed, er is altijd een oorzaak voor.
 • Beloon je kind met een mooi compliment, een sticker of speelgoedje als het bed droog blijft.
 • Grijp niet terug naar de luiers. Je kunt wel gebruik maken van een speciale matrasbeschermer om de schade te bepreken.
 • Maak je kind preventief wakker voordat jij gaat slapen en laat hem goed uitplassen, om vervolgens (hopelijk droog) de nacht door te komen.
 • Gebruik een plaswekker of de kalendermethode.
 • Blijf geduldig en kalm en ga op zoek naar hoe je je kind kunt helpen.
 • Heb je het idee dat er een medische oorzaak (obstipatie, urineweginfectie) of fysieke oorzaak is voor het bedplassen, raadpleeg dan je huisarts.
 • Voor meer informatie kun je terecht op: Kenniscentrum Bedplassen.