10 november 1999 door Justine Pardoen

Beetje liegen

Van januari 1999 tot april 2001 verzorgde Ouders Online elke woensdag een halve pagina over 'opvoeding' in het dagblad Trouw, geïnspireerd op datgene wat er die week bij Ouders Online was voorgevallen. Het onderstaande artikel maakt deel uit van die serie.

Karin is op zoek naar lotgenoten op het Forum van Ouders Online: "wie is er net als ik ouder dan 35 jaar en al een lange tijd bezig zwanger te worden?"

Britt weet wat Karin doormaakt, maar na een operatie, drie pogingen via kunstmatige inseminatie en tenslotte een reageerbuisbevruchting, is het haar gelukt. Britt: "Ik had verstopte eileiders en ben blij dat ik niet geluisterd heb naar al die mensen die zeiden dat het allemaal wel goed zou komen als we maar eens fijn op vakantie gingen en hand in hand zouden gaan zitten."

Maand na maand houden de lotgenoten elkaar op de hoogte van hun pogingen om zwanger te worden ("Ben je al op dag 29, of zit je spijtig genoeg alweer op dag 1?"), hun frustraties ("Belachelijk dat er in sommige instellingen niet in het weekend wordt geïnsemineerd!") en hun verdriet tijdens dat proces ("Vandaag weer een geboortekaartje van een stel dat nog niet eens verkering had toen wij begonnen!").

Ook bespreken ze hoever je gaat om een "onvervangbare kinderwens" te vervullen. Helen vraagt wie er weet hoe je de onderzoeken en het aan de beurt komen bij de gynaecoloog kunt versnellen. Bianca laat weten dat ze al na een half jaar vergeefs proberen naar het ziekenhuis zijn gestapt: "Wel een beetje liegen en zeggen dat je al jaren bezig bent, anders helpen ze je niet." Toen bleek dat het zaad van haar man niet je-van-het was, heeft ze onmiddellijk om kunstmatige inseminatie gevraagd. De arts twijfelde, maar ze stond erop. Hij bezweek en na zes keer is het gelukt. Bianca: "Als je zo graag wilt, dan help je de natuur toch een handje?"

Ook Benedicte is met een leugentje om haar eigen bestwil al na zes maanden in het medische circuit beland. Onmiddellijk stromen de afkeurende reacties binnen. Jacky: "Hoe haal je het in je hoofd? Zes maanden is niets!" Egoïstisch en onnadenkend vindt iedereen: "Nu heb jij de plaats ingenomen van iemand anders die het misschien veel harder nodig had."

Saskya stelt voor erover op te houden; Karin en Helen vertellen dat ze inmiddels zwanger zijn.