3 april 2020 door Amy Sprikkelman

Besmet met het coronavirus? Dit vergoedt je zorgverzekering

Het coronavirus heeft ons in zijn greep en roept ontzettend veel vragen en onzekerheid op voor je gezin en voor jezelf. Wat vergoedt je zorgverzekering eigenlijk als je corona hebt? Of wat moet je doen als het ziekenhuis bij jou in de buurt vol is? Hieronder antwoorden op wat veelgestelde vragen rondom je zorgverzekering en het coronavirus.

Geen vergoeding voor thuis quarantaine

Als je denkt dat je besmet bent met het coronavirus, dan blijf je thuis totdat de klachten over zijn. Je zit dan in thuis quarantaine. Je kunt je huisarts hierover bellen, maar dit is niet altijd nodig. Als je in thuis quarantaine zit krijg je geen vergoeding vanuit je zorgverzekering. In principe zijn hier ook geen zorgkosten aan verbonden. Ook zorgzelfhulpmiddelen, zoals mondkapjes of desinfecterende handgel, krijg je niet vergoed van je zorgverzekeraar.

Test coronavirus vergoed, maar wel eigen risico

De coronavirus testen worden onderzocht in het laboratorium en laboratoriumtesten vallen onder de basisverzekering. Dit betekent dat de corona test gedekt is door je zorgverzekering. Je betaalt hier wel eigen risico voor. Tenzij je je eigen risico van dit jaar al hebt opgebruikt. Je preventief laten testen op het virus heeft geen zin als je geen klachten hebt. Dit krijg je dan ook niet vergoed.

En wat als je in het ziekenhuis terecht komt?

Als je klachten zo erg zijn dat je in het ziekenhuis terecht komt, krijg je de zorg in het ziekenhuis vanuit de basisverzekering vergoed. Ook deze zorg valt onder het eigen risico, dus dat betaal je wel eerst zelf. Alles daarboven niet. Door het virus dreigen sommige ziekenhuizen vol te raken en worden patiënten verplaatst naar andere ziekenhuizen. Heb je een naturapolis en wordt je door het ziekenhuis verplaatst naar een ziekenhuis waar je verzekeraar geen contract mee heeft? Dan hoef je je geen zorgen te maken. In dat geval blijf je 100% verzekerd en hoef je niet zelf bij te betalen.

Wat gebeurt er met je geplande afspraak in het ziekenhuis?

Als je een geplande afspraak in het ziekenhuis hebt (of had) en het is geen spoed, dan is de kans groot dat de afspraak niet door gaat. Dit om de verdere verspreiding van het virus tegen te gaan. Als je zelf klachten hebt of je bent in een risicogebied geweest, blijf dan thuis en neem telefonisch contact op met het ziekenhuis of je huisarts.

Op de website van Independer staan nog meer vragen en antwoorden rondom het coronavirus en je zorgverzekering.

Lees ook: