Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen

29 november 2018

Bevallen met Hypnobirthing

Hypnobirthing, wat is het eigenlijk en hoe kan het je helpen tijdens je bevalling? Wil je een natuurlijke en kalme bevalling? Wil je uitgaan van je eigen kracht en een diepe band met je kindje opbouwen voor, tijdens en na de geboorte? In dit artikel leggen we je uit hoe Hypnobirthing je kan helpen.

Bevallen, we zijn er voor gemaakt. Toch wordt er tegen de bevalling heel verschillend aangekeken. Feit is, dat doordat we veel tv kijken en films zien, de bevalling wordt weggezet als iets dat met veel pijn en moeite gepaard gaat. Vrouwen die veel schreeuwen, bloed, zweet en tranen.

Ja, zo kan een bevalling zeker zijn. Maar het hoeft niet!

Waarom Hypnobirthing?

Sommige vrouwen bevallen het liefst in het ziekenhuis omringd door hulpverleners, of met pijnbestrijding. Een ander wil de bevalling zo natuurlijk mogelijk, het liefst thuis. Ook kan het zijn dat je een eerdere bevalling als traumatisch hebt ervaren. Het ging totaal niet zoals je gedacht had, je verloor de controle, raakte in paniek of de bevalling stagneerde met als gevolg dat er medisch werd ingegrepen. Allemaal redenen waarom je Hypnobirthing zou kunnen gebruiken.

Wat is Hypnobirthing?

Hypnobirthing gaat uit van de kracht van je eigen lichaam en dat bevallen in onze natuurlijke kracht ligt. Het gaat er vanuit dat we gemaakt zijn om te bevallen, en dat dit op een natuurlijke, ontspannen en kalme manier kan. Als je bevalt via de Hypnobirthing methode leer je luisteren naar je eigen lichaam en naar jouw baby, wat je nodig hebt en hoe je (samen met je partner, want die krijgt ook zijn aandeel) vol vertrouwen je bevalling tegemoet kan gaan.

Het Hypnobirthing programma is door Marie Mongan ontwikkeld. De cursus wordt ondersteund door haar boek Hypnobirthing, die je aan het begin van de cursus ontvangt. Wie bevalt volgens de Hypnobirthing methode leert te bevallen in vertrouwen. Dit doe je door middel van ademhalingstechnieken en ontspanningstechnieken toe te passen. Je leert te werken aan je zelfvertrouwen en hoe je door middel van communicatie met specialisten tijdens de bevalling de regie in eigen hand houdt. Zodat het jouw bevalling blijft. Jouw verhaal. Dat je zelf mag schrijven.

Hoe ziet de cursus er uit?

Hypnobirthing is als een zwangerschapscursus en bevallingscursus in een, maar dan met meer informatie en technieken. Het is een leerzame cursus die niet ingewikkeld is. De cursus gaat er van uit dat wie goed voorbereid aan de bevalling begint, zowel op mentaal, emotioneel, fysiek en (als je wil) zelfs spiritueel vlak een fijne, makkelijke en kalme bevalling kan ervaren.

De cursus vraagt een actieve houding, waarbij een deel theorie en informatie is en het andere deel uit oefeningen en ervaren bestaat. In de cursus leer je;

  • Te vertrouwen in je lichaam en in een natuurlijk verloop van je bevalling
  • Hoe je kan ontspannen
  • Diverse ademhalingstechnieken
  • Jouw (oude) angsten en overtuigingen over bevallen los te laten
  • Nog beter te luisteren naar je lichaam en baby, naar de signalen die je krijgt
  • Hoe je de aanmaak van endorfine (natuurlijke ontspanning) kan activeren, waardoor het stresshormoon (cortisol), die pijn veroorzaakt, kan afnemen
  • Hoe je zelfhypnose kan gebruiken, door je bewuste gedachten naast je neer te leggen
  • De vader leert hoe hij de moeder kan helpen haar aandacht en focus vast te houden

Een Hypnobirthing cursus bestaat uit vijf sessies van 2-3 uur per keer.  De cursus kan je bij diverse praktijken volgen. Zoek naar een Hypnobirthing docent bij jou in de buurt, let er op dat de praktijk is aangesloten bij Hypnobirthing Vereniging Nederland.

Hypnobirthing voor vaders

hypnobirthingHij stond erbij en keek ernaar? Niet bij Hypnobirthing. Vaak hebben vaders het gevoel het vijfde wiel aan de wagen te zijn tijdens een bevalling en weinig te kunnen betekenen voor hun partner die pijn heeft. Veel vaders voelen zich machteloos. Bij Hypnobirthing gaat het anders, er wordt ook een actieve houding gevraagd van de vader, zij kunnen wel degelijk iets bijdragen. Hoewel veel vaders sceptisch tegenover Hypnobirthing staan, zijn zij vaak juist het meest enthousiast naderhand. Ze kunnen actief bijdragen, leren hoe belangrijk hun rol is tijdens de geboorte. Dit verdiept de band tussen de aanstaande ouders, maar ook tussen vader en kind.

Wat kost Hypnobirthing?

Een cursus is niet goedkoop. Je dient ongeveer rekening te houden met plusminus €500 voor een complete cursus. Ben je aanvullend verzekerd, dan krijg je het grootste deel vergoed. Doordat je door de komst van een kind al meer zorg nodig hebt, is er al een grote kans dat je aanvullend verzekerd bent, en wordt een deel van de cursus vergoed. Heb je al eerder een cursus gehad, dan kan een touch-up voldoende zijn om weer de juiste handvatten en technieken te doorlopen. Vind je het toch te veel geld voor een cursus? Dan kun je er ook voor kiezen om alleen het boek van Marie Mongan te lezen, waar de cursus op gebaseerd is. Hier staat de achtergrond en visie van Hypnobirthing beschreven, met veel oefeningen om thuis te doen. Let op; het boek is in het Engels!

Hypnobirthing niet alleen bij een thuisbevalling!

Hypnobirthing gaat uit van een natuurlijke bevalling. Helaas loopt het soms niet zoals je had bedacht. Mocht een thuisbevalling niet kunnen door complicaties, of gaat de bevalling tijdens het proces toch allemaal anders, dan is de cursus zeker niet alleen voor vrouwen die thuis bevallen. De technieken die je leert, bieden ook houvast en vertrouwen tijdens een bevalling in het ziekenhuis, met of zonder medicatie. Zelfs vrouwen die (gepland of ongepland) via een keizersnede bevallen, ervaren de cursus als waardevol omdat ze meer vertrouwen in zichzelf hebben en ontspannen zijn.

Voordelen van Hypnobirthing

Bevallen met Hypnobirthing heeft diverse voordelen. Voor jou als moeder, je baby en de vader. Zo vergroot het je vertrouwen, in jezelf en je lichaam en in het kindje dat je verwacht. Je leert te ontspannen en het geeft je controle tijdens de bevalling. Het zorgt voor meer energie in de ontsluitingsfase, waardoor de moeder meer energie over heeft tijdens en na de geboorte. Voor de baby is geboren worden via Hypnobirthing een prettig en ontspannen welkom op aarde. De ontspannen staat van de moeder zorgt voor een betere groei van de baby tijdens de zwangerschap. Baby’s die geboren worden via Hypnobirthing zijn meer uitgerust en alert na de geboorte. Ook zijn ze na de geboorte meer ontspannen, ze slapen goed en drinken goed.

Nadelen van Hypnobirthing

Echte nadelen aan bevallen volgens de Hypnobirthing methode voor jou of je baby zijn er niet. Echter de cursus is redelijk prijzig en het vraagt ook veel inzet van de ouders. Er wordt een actieve houding verwacht, tijdens de cursus, maar ook thuis. Zo is het de bedoeling dat je veel oefent met de technieken en actief aan de slag gaat met alles dat je leert in de cursus. Alleen deelnemen aan de cursus is niet voldoende! Wie er vanuit gaat dat bevallen met Hypnobirthing volledig pijnloos is, komt van een koude kermis thuis. Het is namelijk geen garantie. Het gaat om de benadering van de pijn en de manier waarop ermee omgegaan wordt, waardoor de pijn (vaak) beter te verdragen is.

Ben jij bevallen met de Hypnobirthing methode? En wil je je ervaring met ons delen? Reageer hier onder!

Voor meer informatie over Hypnobirthing, vraag het aan je verloskundige of kijk op de website van Hypnobirthing Vereniging Nederland.

Lees ook: