Home » Artikelen » Co sleeping – waarom zou je het doen

Co-sleeping – waarom zou je het doen?

Door:

Redactie Ouders Online

Co-sleeping is helemaal hot. Simpel gezegd betekent het samen slapen met je baby. Co-sleeping is bevorderlijk voor de hechting en is daarnaast natuurlijk heel gezellig. Er zijn vele mogelijkheden in het samen slapen met jouw baby. Je leest hier alle ins & outs.

Dus samen slapen met je baby. En dat kan op verschillende manieren. Met zijn allen in het grote bed vanaf de geboorte van je baby, in een babynestje, in een co-sleeperbedje of door middel van rooming-in waarbij het ledikant op de ouderlijke slaapkamer staat. Welke vorm jullie en je baby het fijnst vinden, zul je zelf ondervinden, simpel door het uit te proberen. Het is natuurlijk bij elke vorm van co-sleeping die jij kiest, belangrijk om te zorgen voor een veilige omgeving. 

Co-sleeping in het grote bed

Een veelgebruikte manier van co-sleeping is samen slapen in het grote bed. Oftewel je baby bij jullie in bed. Dat kan zolang als jullie dat willen. Sommige ouders doen het een paar dagen of weken en andere gaan er maanden of zelfs jaren mee door. Het is fijn voor je baby, kindjes slapen vaak beter bij hun ouders en het is gemakkelijk met bijvoorbeeld nachtelijke verzorging en voedingen. Samen slapen met je baby in hetzelfde bed, gaat natuurlijk niet helemaal zonder gevaren, het is daarom belangrijk om ervoor te zorgen dat jullie veilig samen slapen.

Veilig samen slapen

Leg je de baby tussen jullie in, dan kan hij/zij niet links of rechts uit bed vallen. Zorg daarbij voor een stevig matras. Een heel zacht matras of waterbed is niet geschikt. Leg je baby altijd op zijn rug te slapen. Maak genoeg ruimte vrij tussen jullie hoofdkussens. Of kies ervoor om jullie hoofdkussens lager te leggen dan het hoofdeinde. Een baby mag niet op het kussen slapen in verband met verstikkingsgevaar. Zorg ervoor dat je baby met haar borst ter hoogte van jullie kruin ligt, zo kan hij/zij niet onder de deken terecht komen. Hoe hoger de baby tussen jullie in ligt, hoe beter. Let er daarnaast altijd op dat het niet te warm is in de slaapkamer. Door de lichaamstemperatuur van beide ouders, kan een kindje het al gauw te warm krijgen in het grote bed. Een kleine baby kan nog niet goed zelf de lichaamstemperatuur reguleren. Zorg daarom voor goede ventilatie. 
Vanaf vier maanden hebben baby's een goed wekreflex ontwikkeld. Dit betekent dat ze zelf op tijd wakker worden als ze het benauwd krijgen of het te warm hebben. VeiligheidNL adviseert daarom om baby's jonger dan 4 maanden in een eigen bedje naast het ouderlijk bed te laten slapen. Kies jij er voor om jouw baby vanaf de geboorte bij jullie in bed te laten slapen? Zorg er dan voor dat je alle tips omtrent veilig slapen goed leest en hanteert. 

Je hoeft overigens niet bang te zijn dat je op je baby gaat liggen tijdens het co-slapen. Professor J. James McKenna deed jarenlang onderzoek naar co-slapen, hij kwam in al die jaren geen enkel geval tegen waarbij een moeder haar kind verstikte. Hij benadrukt daarbij dat het gaat om samen slapen onder veilige omstandigheden. Uit onderzoek van Baby Behavioral Sleep Laboratory bleek dat moeder en kind tijdens het samen slapen reageren op elkaars aanwezigheid gedurende de hele nacht. Als nieuwe moeder merk je ook al snel dat je veel lichter slaapt en alert bent op elk geluidje dat je baby maakt. Vind je het idee van samen slapen in een bed toch niet prettig? Dan zijn er gelukkig nog genoeg andere manier om je baby ‘s nachts toch dichtbij je te hebben.

Co-sleeping met een co-sleeperbedje

De co-sleeper bedjes zijn nieuw ontwikkelde bedjes waarvan één zijkant naar beneden geklapt kan worden. Wanneer je het bedje op de juiste hoogte plaatst, sluit deze naadloos aan op het matras van jullie bed. Zo verlies je geen ruimte, maar is je kindje toch heel dichtbij. Ook ideaal met nachtvoedingen. De co-sleeping bedjes zijn vaak ook om te bouwen tot standaard ledikantje. Extra handig als je het bedje daarna wil gebruiken op de kinderkamer. Let er wel op dat je het bedje goed laat aansluiten op het ouderlijk bed, om te voorkomen dat de baby tussen beide bedjes terecht kan komen. 

Co-sleeping met een babynestje

Slapen in een babynestje is dé nieuwe hype. Babynestjes zijn een soort matrasjes met een hoge rand waarin je kindje veilig en geborgen kan slapen. Met het babynestje heb je overal een warm nestje bij de hand die je baby veiligheid en bescherming biedt. Daarnaast kun je hem dus ideaal gebruiken in bed. Leg het nestje tussen jullie in en je baby slaapt heel dichtbij zonder dat je bang hoeft te zijn dat er iets gebeurt tijdens het slapen. Ook hier geldt weer, leg het babynestje zo hoog mogelijk tussen jullie in zodat je voorkomt dat jouw baby onder de deken terecht komt. 

Co-sleeping door middel van rooming in

Dit houdt in dat je baby bij jullie op de kamer slaapt. Dit gebeurt vaak standaard de eerste weken na de geboorte, maar bij co-sleeping doe je dit voor een langere periode. Van enkele maanden tot soms wel vier of vijf jaar. Net waar jullie behoefte aan hebben en wat je fijn vindt.  Je kan beginnen met het plaatsen van een wiegje op de kamer en wanneer je baby hieruit gegroeid is vervang je deze voor een ledikantje.

Waarom co-sleeping goed is voor jou en je baby

Co-sleeping in verschillende vormen is goed voor jou en je baby en wel om de volgende redenen. Je baby valt sneller en makkelijker in slaap omdat hij/zij dichtbij je is. Afhankelijk van welke vorm je kiest, zal je ook het gemak ervaren. Een baby is nu eenmaal gewend dichtbij je te zijn door de afgelopen 9 maanden in de buik en slaapt dus het liefst op of bij jou. Tijdens het borstvoeden is co-slapen extra handig omdat je als moeder je bed of slaapkamer niet uit hoeft om je baby te voeden. Als je baby wakker wordt, ben je heel dichtbij. Je kan hem makkelijker troosten en je hoeft zelf je bed of slaapkamer niet uit. Zeker weten dat je daar blij mee bent als het koud is buiten je warme bed. Samen slapen helpt pasgeboren baby’s hun ademhaling en hartslag te reguleren. En het zorgt voor een veilige hechting en een geborgen gevoel. Hier lees je nog meer over de onderzoeken die gedaan zijn naar samen slapen en de voordelen ervan.

Co-sleeping is niet veilig als,..

Let op, niet voor iedereen is samen slapen met je baby veilig. Doe dit bijvoorbeeld niet als jij of je bedpartner rookt, of als je gerookt hebt in de zwangerschap, wanneer je alcohol of drugs hebt gebruikt, bij ernstig overgewicht of gebruik van medicatie die de slaap kunnen beïnvloeden. Al deze zaken kunnen voor een veranderende slaap zorgen, waardoor je mogelijk vaster of onrustiger slaapt en dus minder alert bent op je baby. 

Kortom; samen slapen is voor zowel baby als ouders aan te raden onder bepaalde omstandigheden en voorwaarden. Het maakt de periode met je pasgeboren baby makkelijker en comfortabeler en bovendien is het natuurlijk heel gezellig.

Slaap jij samen met je baby? En welke van deze opties heeft jouw voorkeur?

Redactie Ouders Online

Reacties

Wij hebben inmiddels alle

Wij hebben inmiddels alle vormen van co sleeping wel gehad :-) Toen dochter net geboren was sliep ze in ons bed tussen ons in, op een bedje gemaakt van het borstvoedingskussen. Ik sliep toen zelf wel erg onrustig omdat ik het toch spannend vond of ze niet onder de deken zou komen (we hadden er voor gezorgd dat dat echt niet kon maar in je droom komt dat dan toch naar boven). Daarom eerst met een babynestje maar toen ze daar te groot voor werd overgestapt op een co-sleeper bedje. Alleen dit was gewoon een Ikea bedje met 1 zijkant er af, vastgemaakt aan ons bed. Matrasje op zelfde hoogte als ons matras. Dit was ideaal. Onze dochter is al wat ouder en in die tijd was het co-sleeping nog niet zo bekend. Er werd regelmatig door familie en consultatiebureau aangedrongen dat ze op haar eigen kamer zou slapen. Dus ook dat hebben we geprobeerd in allerlei vormen. Als ze alleen in haar kamertje lag, werd ze minimaal 20x (!) per nacht wakker. Op een gegeven moment ben je dan echt kapot. Ook nog geprobeerd met ik op een matras naast haar bedje in haar kamer tot ze sliep, en dan de kamer weer uit sluipen. Toen ons dat teveel werd zijn we maar gewoon weer gaan co-slapen want dat ging toch echt het beste. Toen ze een jaar of drie werd wilden wij (weer onder druk) dat ze zelf op haar kamer ging slapen, maar dat vond zij echt geen goed plan. Ik bleef er iedere avond bij tot ze sliep maar ze kreeg heel veel nachtmerries en iedere nacht was het bal. Dus hup maar weer terug op onze kamer. Een tijd lang heeft ze toen deels op haar kamer, deels in ons bed geslapen. Ze begon in haar kamer en als ze s nachts bang was mocht ze naar ons komen. Iedere ochtend werden we met ons drieën wakker in het grote bed. Toen ze wat groter werd gaf dat wel wat ruimtegebrek, dus matrasje op de grond in onze kamer er bij. En op een gegeven moment maar gewoon een bed neergezet. Want ze lag er toch iedere nacht. Toen ze een jaar of tien was wilde ze wel op haar eigen kamer. Dus haar kamer helemaal opgeknapt, was eigenlijk nog babykamer omdat ze er toch nooit sliep. Maar ondanks dat ze het zelf graag wilde lukte het weer niet, continu nachtmerries, ze was heel erg bang voor brand en inbrekers, ik moest er bij blijven tot ze sliep maar als wij dan ‘s avonds naar bed gingen, werd ze weer wakker en bang, en ging ze toch weer mee naar onze kamer. Nu is ze bijna veertien en heeft ze dus eigenlijk drie slaapplekken. Een tweepersoons bed op haar eigen kamer, waar ze eigenlijk nooit slaapt. Alleen als er een logeetje is. En dan nog komt ze meestal halverwege de nacht naar ons toe omdat ze niet kan slapen. Dan hebben we onze logeerkamer, die is heel klein en knus, daar voelt ze zich veiliger. Daar is het een tijdje gelukt om zelf te slapen, maar eigenlijk ligt ze gewoon het allerliefste bij ons. Dan voelt ze zich veilig en slaapt ze heerlijk. Soms probeert ze het weer even in de logeerkamer, maar ze krijgt dan meteen nachtmerries en angsten. Gelukkig hebben we een grote slaapkamer, door middel van een roomdivider heeft ze haar eigen hoekje, zodat we nog wel wat privacy hebben. Nu ze ouder wordt en ook later gaat slapen is het soms toch wel wat onhandig. Als we vrijen moeten we dus heeeel stil doen maar meestal zoeken we een van de andere bedden op in haar kamer (ze moest eens weten hahaha) of op de logeerkamer. Dat vind ik het enige nadeel er aan, dat we dan moeten verkassen naar een ander bed. Aan de andere kant houd het het ook spannend, we moeten creatief zijn, of soms heeeeel stilletjes, of juist niet in bed vrijen maar op andere plaatsen (woonkamer, badkamer) dus naast een nadeel is dat ook misschien wel weer een voordeel :-)

Onze dochter heeft ADHD, dan schijnt het vaker voor te komen dat ze slecht kunnen inslapen ivm verstoorde melatonine-aanmaak, en vaker nachtmerries en angsten hebben. Dus of wij een standaard geval zijn van co-sleeping, ik denk het niet. Meeste kinderen willen denk ik uiteindelijk zelf toch wel naar een eigen kamertje. Maar ik heb het altijd als prettig ervaren haar dicht bij me te hebben, en omdat het voor haar zo belangrijk is, gaan we er nog steeds mee door. Overdag is ze onafhankelijk, blaakt van het zelfvertrouwen, en zeer zelfstandig. Mensen die tegen ons zeiden vroeger, je krijgt een mama’s kindje hierdoor, hebben ongelijk gekregen, misschien is ze juist wel zo zelfstandig en onafhankelijk omdat ze s nacht de veiligheid heeft van haar ouders in de buurt te hebben. Ik had vroeger ook veel nachtmerries en was heeel bang in het donker, ik ben blij dat we onze dochter op deze manier dat kunnen besparen.

Wat een mooi verhaal, dank je

Wat een mooi verhaal, dank je wel voor het delen! En wat fijn dat jullie zo'n veilige en geborgen plek hebben kunnen bieden (en nog steeds geven) aan jullie dochter. Prachtig om te lezen :-)