1 april 2020

Corona en kinderen, antwoorden op veelgestelde vragen

Het coronavirus roept ontzettend veel vragen op, zeker bij ouders, want hoe ziek kan je kind ervan worden? Zijn kinderen extra vatbaar voor corona en kunnen ze elkaar besmetten? We hebben al deze vragen voorgelegd aan voormalig huisarts Gert van Lieshout. Dokter van Lieshout houdt alle ontwikkelingen omtrent het coronavirus nauwgezet bij.

 

Corona en kinderen, de meestgestelde vragen

Onderstaand de antwoorden over corona en kinderen.

Kunnen kinderen het coronavirus verspreiden?

Van Lieshout: ‘Bij kinderen maken we ons bij een besmetting van het coronavirus minder zorgen. Wel is het zo dat zij het virus kunnen verspreiden naar oudere mensen, die meer vatbaar zijn voor dit virus en hier (ernstig) ziek van kunnen worden. Om verdere verspreiding van het virus te voorkomen en zo de oudere medemens te beschermen is isolatie van kinderen met luchtwegklachten noodzakelijk. Sinds 12 maart is het advies vanuit de regering om je kind (en ook jezelf) met verkoudheidsklachten, keelpijn of hoestklachten thuis te houden.’

Hoe ziek kunnen kinderen van het coronavirus worden?

‘Het coronavirus is een nieuw virus, wij moeten hier nog van leren. Dat betekent dat aan ouders van kinderen met chronische ziekte wordt gevraagd om waakzaam te zijn en laagdrempelig te kiezen voor telefonisch overleg met de behandelend arts. Het coronavirus geeft in het algemeen weinig symptomen bij kinderen. Italiaanse kinderartsen geven aan dat kinderen eigenlijk nauwelijks ziek zijn. De meeste geïnfecteerde kinderen hebben geen symptomen. Sommigen hebben koorts, een droge hoest of last van vermoeidheid of buikklachten. Opname is zelden nodig en de vooruitzichten zijn goed met volledig herstel binnen enkele dagen tot 2 weken.’

Mijn kind heeft een onderliggende ziekte, hoeveel risico loopt mijn kind?

‘Er zijn nog weinig gegevens over kinderen met chronische long- of luchtwegklachten, met een hartaandoening, met een afweerstoornis. Gezien echter de milde presentatie van dit virus bij kinderen in het algemeen maken wij ons niet meer zorgen dan bij andere verkoudheidsvirussen. Voor de meeste patiënten zijn geen extra voorzorgsmaatregelen nodig. In geval van twijfel kunt u hierover uiteraard contact opnemen met uw behandelend ziekenhuis.’

Mijn kind heeft klachten van verkoudheid, hoesten en/of koorts, wat moet ik doen?

Neem telefonisch contact op met uw dokter als u dat in een ander geval (voordat er sprake was van het coronavirus in Nederland) ook had gedaan.

Corona en kinderen, wat feiten

Onderstaand wat medische feiten over corona en kinderen afkomstig van het RIVM en de Nederlandse Vereniging van Kinderartsen.

Aantal coronapatiënten naar leeftijd

Gegevens verzameld op 1 april 2020, website RIVM


Zoals je kunt zien zijn maar weinig kinderen onder de 18 jaar besmet geraakt met het coronavirus. Van degene die besmet zijn geraakt zijn er geen overleden, dat is een heel mooi teken. Het RIVM geeft aan dat kinderen minder last hebben van klachten dan volwassenen. Daarnaast dragen kinderen het minste bij aan de verspreiding van het virus.

Algemene feiten over verspreiding van corona

  • In verreweg de meeste gevallen worden mensen besmet door overdracht van speeksel in de vorm van druppels. Bijvoorbeeld door te hoesten, niezen en via de handen.
  • Tijdens het niezen komen de druppels bijna nooit verder dan 1,5 meter, om die reden kun je verspreiding voorkomen door afstand te nemen en andere mensen te vermijden.
  • De kans is niet heel groot dat je besmet raakt via objecten of oppervlakten zoals een deurklink, post of pakketjes. Je kunt de kans op verspreiding via deze weg nog kleiner maken door regelmatig je handen te wassen en te voorkomen dat je met je handen het gezicht aanraakt. Heb je spullen aangeraakt van iemand die besmet is, was dan meteen je handen.
  • De incubatietijd (de tijd die tussen de besmetting zit en het moment dat je ziek wordt) varieert van 2 tot 12 dagen. Artsen houden voor de zekerheid maximaal 14 dagen aan.
  • Als je het virus eenmaal hebt gehad, kun je andere mensen niet meer besmetten. Je bent genezen als je ruim 24 uur klachtenvrij bent.
  • Er zijn aanwijzingen die erop duiden dat iemand ook besmettelijk kan zijn als hij/zij geen symptomen heeft, maar het is niet duidelijk hoe groot hun bijdrage is aan de verspreiding van het virus.
  • Tot op heden is er nog geen medicijn tegen het coronavirus. Mocht je last hebben van klachten zoals keelpijn, hoofdpijn of koorts, dan kun je paracetamol of ibuprofen slikken om de pijn iets te verzachten. Deze pijnstillers helpen niet om sneller beter te worden. Er zijn nog geen gegevens die aantonen dat het gebruik van deze middelen de ziekte verergeren, dus vooralsnog zijn ze gewoon veilig. Veel artsen geven wel de voorkeur aan paracetamol omdat het minder bijwerkingen heeft dan andere pijnstillers.
  • Kunnen huisdieren besmet raken met het virus en het verspreiden? Hier is nog geen duidelijk antwoord op. Er is momenteel bekend dat er wereldwijd een tijger besmet is geraakt en twee katten. Men acht de kans dat dieren ons kunnen besmetten tot nu toe nog heel klein.

Heb je meer vragen over corona en kinderen, kijk dan eens op de website van het RIVM.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Gert van Lieshout, arts.

Lees ook: