Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen

5 september 2020

De basisschooljaren | boekreview

De basisschooljaren, geschreven door de Noorse opvoedgoeroe Hedvig Montgomery, is een nieuw deel in de serie De zeven stappen naar succesvol ouderschap, over het opvoeden van je kind tijdens de basisschooljaren.

Als onderdeel van de serie opvoedboeken De zeven stappen naar succesvol ouderschap is De basisschooljaren het boek dat zich richt op kinderen van 6 tot 12 jaar. Montgomery bespreekt de basisschooljaren vanaf het moment dat kinderen naar groep 3 gaan. De overgang van groep 2 naar groep 3 is groot: van kleuteren naar echt leren en in de schoolbanken zitten. En dit geldt ook voor de ontwikkelingssprongen die kinderen vanaf groep 3 maken.

De grote verandering

Dat naar de basisschool gaan een grote verandering is in het leven van een kind, snapt iedereen. Maar waar de kracht van Montgomery ligt, is om je mee te nemen in de hersenen van je kind. Ze vertelt je hoe kinderen de basisschooltijd ervaren en doorkomen en wat ze tijdens deze grote verandering nodig hebben van hun opvoeders.

Troost bieden

Montgomery legt uitvoerig uit hoe belangrijk het is om kinderen te troosten én hoe je dit doet.

“Nu je kind zelf veel meer begrijpt van zijn of haar eigen leven, wil het ook graag op een oprechte manier door jou worden benaderd. ‘Louise zei dat ik dik ben,’ zegt je kind wellicht op een dag. Hoewel je al snel geneigd bent om te antwoorden: ‘Dat is niet waar, je bent helemaal niet dik. Je bent prachtig!’, moet je dat juist niet doen. Jij hoeft voor je kind geen conclusies te trekken, hij of zij heeft er meer aan als je je in de situatie verplaatst en helpt om een bepaalde emotie om te buigen in een andere richting.”

Door veel specifieke voorbeelden te geven, houdt Montgomery opvoeders een spiegel voor om ze te leren hun kind meer ruimte te geven zich te ontwikkelen op sociaal en emotioneel vlak.

Praat met je kind en oordeel niet

Als ouder denken we vaak te weten wat goed is voor ons kind en zijn we geneigd om keuzes voor onze kinderen te maken, vanuit een goed hart. Montgomery omschrijft dat veel kinderen bepaalde situaties of gevoelens niet met hun ouders durven te delen omdat ze bang zijn voor hun oordeel. Het is belangrijk dat je kind open en eerlijk naar je durft te zijn. Met je kind praten is belangrijker dan ooit. Dat klinkt zo makkelijk, toch? Door dit boek te lezen, zul je merken dat ook jij geneigd bent om situaties van je kind te relativeren om hem zich beter te laten voelen. Terwijl je veel meer te weten kunt komen als je doorvraagt en zijn gevoel altijd serieus neemt.

Veelgemaakte opvoedfouten

Montgomery neemt je mee in de verschillende leeftijdsfases van een basisschoolkind. Zo lees je meer over de emotionele ontwikkeling en bespreekt ze veelgemaakte opvoedfouten per fase. De omschrijving opvoedfouten is een wat onhandige woordkeuze - we proberen onze kinderen namelijk te leren dat als je je best doet, zoiets als fouten niet bestaat. Om de opvoedstijl van ouders, die ook hun best doen, te omschrijven als fout, klinkt dan tegenstrijdig. Valkuilen is een beter alternatief. Want valkuilen zijn er, ook al voed je jouw kind op met de allerbeste intenties. Door inzicht te krijgen in die valkuilen, kun je ze eenvoudiger herkennen en erop inspelen.

Pas op met kritiek

De basisschooljaren kan je helpen je te verdiepen in de belevingswereld van je kind. Basisschoolkinderen zijn volop in ontwikkeling en hebben hun ouders daar hard bij nodig. Omdat ze soms al zo wijs en zelfstandig lijken, ligt het gevaar om de hoek dat we ze overschatten. Zo kunnen kinderen nog helemaal niet tegen kritiek en dit kan hun ontwikkeling behoorlijk in de weg zitten. Het is makkelijk om kritiek te leveren als je zelf geïrriteerd bent, bijvoorbeeld als je zoon weer eens iets is vergeten. “Is je zoon zijn schoenen vergeten? Vraag wat er is gebeurd; wellicht heeft hij een goede reden. Lukken de tafels van vermenigvuldigen nog niet zo goed? Oefen wat vaker en het komt vanzelf. Onthoud dat je kind tijd nodig heeft om vaardigheden te leren. Je kind wil echt wel leren, maar kritiek is nooit de juiste manier van motiveren.”

Van loslaten tot faalangst tot pesten tot seksualiteit

De basisschoolperiode is een belangrijke en soms ook ingewikkelde tijd. Kinderen ontwikkelen zich in rap tempo en jij ziet je kleine kleuter steeds meer opgroeien tot een eigen persoonlijkheid. Montgomery bespreekt dan ook ieder thema dat een rol kan spelen in deze turbulente fase. Hoe ga je ermee om als je jouw kind steeds meer moet loslaten? Hoe leer je erop te vertrouwen dat hij het zelf redt? De basisschooltijd is ook de tijd waar kinderen te maken kunnen krijgen met pesten, onzekerheid en angsten. Hoe ga je hiermee om als ouder? Wat doe en zeg je wel en wat juist niet? Grote thema’s vragen een goede aanpak.

Musthave in de kast

De basisschooljaren is een compleet (hand)boek voor opvoeders om meer te weten te komen over wat er omgaat in hun kind maar biedt tegelijkertijd duidelijke gesprekstools voor in de praktijk. Door de toegankelijke schrijfstijl en de fijne indeling van de tekst in verhouding tot afbeeldingen en kleurgebruik, lees je het boek in één zucht uit. Net als alle andere delen uit de serie De zeven stappen naar succesvol ouderschap. Wat ons betreft een musthave in de boekenkast voor alle ouders met schoolgaande kinderen! Ben je nieuwsgierig naar de andere delen uit deze serie van Hedvig Montgomery? Je vindt ze hier allemaal.

Je bestelt de basisschooljaren van Hedvig Montgomery hier voor €17,99