Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen

Diarree tijdens de zwangerschap, wat kun je ertegen doen?

Diarree tijdens de zwangerschap komt vaak voor. Het wordt niet veroorzaakt door de zwangerschapshormonen, maar wel door andere factoren. Het is erg vervelend, maar in de meeste gevallen niet gevaarlijk. Het belangrijkste is te voorkomen dat je niet uitdroogt. Hier delen we meer informatie en handige tips over diarree tijdens je zwangerschap. 

De zwangerschapshormonen zijn vaak de boosdoener als het gaat om zwangerschapskwaaltjes, maar diarree tijdens de zwangerschap wordt door andere factoren veroorzaakt. De meest voorkomende vorm van diarree is acute diarree. Vervelend, maar meestal ben je daar binnen twee weken weer vanaf.  Als de diarree langer duurt, wordt het chronische diarree genoemd. 

Diarree en zwanger: hoe komt het?

Bij diarree ontstaat er een ontsteking van het slijmvlies van de darmwand, waardoor die niet meer goed werkt. De darmwand kan daardoor onvoldoende vocht uit voeding opnemen, waardoor de ontlasting waterdun wordt. Deze ontsteking van de darmwand bij diarree wordt bijna altijd door bacteriën of virussen veroorzaakt. Diarree kan ook komen door een voedselvergiftiging, door bacteriën of virussen die op voedsel zitten. Bij voedselvergiftiging ontstaat de diarree bijna altijd binnen 24 uur na de maaltijd. Als je een voedselvergiftiging hebt, moet je vaak ook overgeven.

Diarree tijdens de zwangerschap wordt dus in de meeste gevallen veroorzaakt door een virus, bacterie of voedselvergiftiging. Soms krijgen zwangere vrouwen diarree door de druk op de darmen van de groeiende baarmoeder en baby. Maar vaak veroorzaakt dit eerder obstipatie dan diarree.

Diarree einde zwangerschap: een teken van de bevalling

Zoals je hebt gelezen, wordt diarree tijdens de zwangerschap meestal veroorzaakt door een bacterie, virus of voedselvergiftiging. Factoren die niets met de zwangerschap zelf te maken hebben. Maar er is een uitzondering. Komt de diarree aan het einde van je zwangerschap, dan kan het veroorzaakt worden door de druk op je darmen, maar het kan ook zo zijn dat je bevalling gaat beginnen! Ben je 37 weken of langer zwanger en krijg je ineens last krijgen van diarree zonder dat je jezelf ziek voelt? Dan kan het zomaar zijn dat je bevalling gaat beginnen. Neem in dat geval dus altijd even contact op met je verloskundige!

Is diarree gevaarlijk tijdens de zwangerschap?

In principe kan diarree tijdens de zwangerschap geen kwaad en is het na een paar dagen weer voorbij. Het is wel belangrijk dat je ervoor zorgt dat je niet uitdroogt. In sommige gevallen kan een bacterie wel schadelijk zijn voor jou of je kindje. Dat is bijvoorbeeld het geval als je de bacterie Listeria binnen hebt gekregen. Je hoeft hier niet bang voor te zijn, aangezien het weinig voorkomt. De Listeria bacterie kan in kaas zitten die gemaakt is van rauwe melk. Dit zit bijvoorbeeld vaak in buitenlandse kaas en in boerenkaas. Check daarom even van welke melk jouw kaas is gemaakt en laat kaas van rauwe melk liggen. 

Toch uitgedroogd door diarree en zwanger?

Heftige diarree of heel veel verlies van waterdunne ontlasting als een zwangere vrouw kan er voor zorgen dat je uitgedroogd raakt. Als de uitdroging zo ernstig is dat je er ziek van wordt, moet je aan de bel trekken. De kans is groot dat je even naar het ziekenhuis moet om vocht toegediend te krijgen. Gelukkig is je kindje ook dan in de meeste gevallen gewoon veilig in jouw buik.  

postpartumbox

Uitdrogingsverschijnselen bij diarree

Mocht je diarree hebben dan is het heel belangrijk dat je genoeg vocht binnenkrijgt, zodat je niet uitdroogt. Drink minstens 2 tot 3 liter vocht op een dag en let op eventuele uitdrogingsverschijnselen:

  • Hoofdpijn
  • Sufheid
  • Donkere urine
  • Dorstig zijn
  • Weinig plassen
  • Duizeligheid
  • Verminderde elasticiteit in je huid. Dit test je door met twee vingers je huidplooi vast te pakken. Normaal gesproken veert dit gelijk terug als je loslaat. Bij uitdroging blijft de plooi eventjes staan.

Wanneer moet je contact opnemen met de huisarts?

Je hoeft met diarree pas contact op te nemen met de huisarts als je minstens zes keer per dag veel waterdunne diarree hebt. Daar kun je door uitdrogen. Heb je naast diarree ook last van een droge mond, veel dorst, minder plassen en krijg je steeds minder energie? Bel dan ook de huisarts.

Bel ook de huisarts als je koorts hebt (meer dan 38 graden) bij de diarree of als je bloed en/of slijm in het toilet ziet. In dat geval kan er een andere oorzaak zijn die onderzocht moet worden. Ook is het verstandig naar de huisarts te gaan als de diarree langer dan een week duurt.

Wat kun je doen tegen diarree tijdens de zwangerschap?

Wat kun je doen tegen diarree tijdens de zwangerschap? 

Pas op met middeltjes

Heb je net diarree? Dat is natuurlijk super vervelend, maar toch is het beter om geen medicijnen of andere middeltjes te nemen zoals remmers. Je lichaam is juist hard bezig om de bacterie of het virus uit je lichaam te krijgen.

Drink voldoende

Dus neem vooral veel rust en drink voldoende water. Drink meer dan je gewend bent, het liefst 2 tot 3 liter per dag. Lukt het je niet om zo veel water op een dag te drinken? Drink gerust limonade of een ander drankje, vocht is vocht. Denk ook aan bouillon en thee als afwisseling. Let wel op met melk door het hoge vetgehalte. Ook frisdrank of energiedrankjes zijn geen goede keuze bij diarree.

Eet naar behoefte

Eet vooral waar je zin in hebt. Heb je geen trek? Geen probleem, drinken is belangrijker. Je eetlust komt vanzelf terug na een paar dagen. Het is natuurlijk wel verstandig om zo gezond mogelijk te eten en vermijd  voedsel met veel vet of suiker.

Handen wassen

Ons laatste advies: was regelmatig je handen met water en zeep. Sowieso iedere keer als je naar het toilet bent geweest en voordat je eten of drinken klaar maakt. Droog na het handen wassen je handen goed af met een (eigen) schone handdoek of papieren wegwerpdoekjes. Was gebruikte glazen, borden en bestek ook goed af. Zo voorkom je dat gezinsleden ziek worden.

Tijdens de zwangerschap kun je last hebben van meer ongemakken. Lees hier de meest voorkomende zwangerschapskwaaltjes per trimester.