26 november 2018

Doorkomende tandjes

De eerste tandjes komen in zicht, een mijlpaal voor je baby. Maar het kan ook pijn doen. Zo merk je dat de eerste tandjes doorkomen en dit doe je tegen de pijn.

De meeste baby’s krijgen hun eerste tandjes wanneer ze tussen de vijf en negen maanden oud zijn. Maar er zijn natuurlijk ook uitzonderingen en sommige kindjes zijn dus eerder of vele maanden later met tanden krijgen. Er zijn unieke gevallen waarin baby's al binnen een maand tandjes krijgen, en in hele uitzonderlijke gevallen worden er baby's al geboren met tandjes

Volgorde van de tandjes die doorkomen

De eerste tandjes die doorkomen zijn vaak de twee ondertandjes in het midden. Een schattig gezicht, twee van die spierwitte puntjes in het anders zo kaal ogende mondje van je baby. Je baby krijgt er gelijk een heel ander gezichtje van. Vervolgens komen vaak de twee bovenste snijtanden, gevolgd door de tanden ernaast, zowel boven als onder. Maar ook deze volgorde staat niet vast. Rond het eerste levensjaar hebben de meeste baby’s acht snijtanden. Vier boven en vier onder. Pin je er niet op vast, elk kind volgt zijn eigen tempo! Pas met drie jaar is het melkgebit compleet.

Zo herken je doorkomende tandjes

Helaas gaat het krijgen van tanden vaak gepaard met pijn. Niet zo gek als je bedenkt dat de scherpe rakkertjes zich door het tandvlees omhoog boren en hun weg vinden in de kaak van je baby. Je herkent doorkomende tandjes daarom vaak aan pijn. Je baby is van slag en huilt. Ook kun je bobbels ontdekken op de kaak en heeft je baby de neiging overal op te sabbelen. Ook kwijlen is een veel voorkomend symptoom bij het krijgen van tanden.

Niet aangetoonde kwalen

Diarree luiers, verhoging of koorts en luieruitslag worden ook vaak in verband gebracht met doorkomende tandjes. Echter zijn deze kwalen nooit wetenschappelijk toebedeeld aan het tanden krijgen. Wel is het zo dat doorkomende tanden zorgen voor een ontsteking. Aangezien de tand door het tandvlees omhoog komt en het tandvlees op die plek stuk gaat, is er meer kans op een ontsteking en kan er dus koorts ontstaan. Ook kan je kindje nog andere kwaaltjes krijgen. Je baby heeft pijn en jeuk en dus zijn ze vaak hangerig en huilerig. Ook slapen veel baby’s slechter en worden ze vaak wakker van de pijn.

Zo kan je helpen de pijn te verzachten

Helaas kan je de pijn niet helemaal wegnemen. Toch zijn er aantal dingen die de pijn kunnen verminderen. Je baby wil graag op alles kauwen en bijten nu de tandjes doorkomen. Help ze hierbij door ze een bijtring te geven. Extra fijn is het als je deze goed koud laat worden in de koelkast of vriezer. Dit verdooft de pijn een beetje. Een hard broodkorstje (deze kan je ook een uurtje van tevoren in de vriezer leggen) of een stukje appel kan ook helpen. Er zijn ook zogeheten sabbelzakjes waar je bevroren fruit in kunt doen. Je kleintje zal een bevroren stukje banaan of mango zien als een echte verwennerij, en tegelijkertijd werkt het verkoelend. Masseer daarnaast de pijnlijke plekjes in de kaak zachtjes met je vinger, sommige kinderen vinden dat fijn. Heeft je baby heel erg veel pijn dan kan je overwegen om pijnstillers te geven. Bedenk wel dat eventuele koorts door de ontsteking zo onderdrukt wordt en dus moeilijker te controleren valt. Overleg bij twijfel even met de huisarts.

Middeltjes die helpen tegen doorkomende tandjes

Er zijn diverse middelen op de markt die de pijnlijke plekken verdoven en zo helpen tegen de pijn van tandjes die doorkomen. Het ingrediënt lidocaïne in bijvoorbeeld FNA gel verdooft de plekjes en daarmee verzacht het de pijn. Je mag de plekken maximaal vier keer per dag aanstippen hiermee. Belangrijk is om jezelf af te vragen of je het prettig vindt om medicijnen aan je baby te geven. Je kan ook kiezen voor een homeopatische optie, namelijk chamodent van VSM. Dit middel is te verkrijgen in druppels en gel. De druppels zijn er in onze eigen test goed doorheen gekomen! Ze werken gelijk en geven wat verlichting.

Barnsteenketting bij doorkomende tandjes

Een andere alternatieve optie is het dragen van een barnsteenketting. Dit wordt veel gebruikt in andere landen, waaronder in Duitsland en Spanje. Daar draagt bijna elk kind een barnsteenketting. Barnsteen, ook wel amber genoemd, is fossiele hars van prehistorische naaldbomen. Overigens is het niet de bedoeling dat je kindje bijt op de ketting, daarvoor is de ketting niet bedoeld. De warmte van de huid waarop de ketting gedragen wordt, zorgt ervoor dat de hars een stofje afgeeft dat helpt bij ontstekingen. Let erop dat jouw kind de ketting alleen draagt als er een volwassene bij aanwezig is, en de ketting mag niet gedragen worden tijdens het slapen.

Starten met tandenpoetsen bij eerste tandjes?

De eerste tandjes zijn door, en nu? Het is verstandig om gelijk te beginnen met poetsen. Een gezond en goed melkgebit legt de basis voor een gezond volwassen gebit in de toekomst. Poetsen dus. Poets met speciale kindertandpasta en gebruik een zachte tandenborstel. Je hebt slechts een klein beetje tandpasta nodig, ter grootte van een erwt is voldoende. Houd het tandenpoetsen leuk door er een speciaal moment van te maken. De meeste kinderen krijgen een of meerdere periodes waarin ze iedere dag een strijd maken van tandenpoetsen. Probeer er daarom iedere dag een gezellige activiteit van te maken door bijvoorbeeld liedjes te zingen en er een ritueel van te maken. Zo voorkom je hopelijk de strubbelingen.

Hoe verliep bij jouw kindje het tanden krijgen? En wat deed je om de pijn te verzachten?

Lees ook: