7 tips om comfortabel borstvoeding te geven in het openbaar

Je gaat er even tussenuit met de kleine en dan is het geven van borstvoeding in het openbaar ideaal. Je kunt jouw baby direct voeden wanneer dat nodig is, maar zeker in het begin is het even wennen om borstvoeding te geven in het openbaar. Voor jezelf en de baby is het belangrijk dat je je comfortabel voelt, zodat het een fijn moment blijft voor jullie samen. Met deze tips om makkelijk borstvoeding te geven in het openbaar maak je het elkaar een stukje makkelijker en voel je je minder onzeker.

Wennen aan deze stap

De eerste keer borstvoeding geven in het openbaar is even onwennig, terwijl het geven van borstvoeding juist heel natuurlijk is. Je voedt je kind en dat is een prachtig en vooral een natuurlijk proces. Het is dus hartstikke normaal. Je kindje groeit dankzij de borstvoeding die je geeft en daar mag je echt trots op zijn, het is namelijk niet vanzelfsprekend dat het lukt en mogelijk is. Borstvoeding geven in het openbaar hoeft eigenlijk niet heel anders te verlopen dan thuis, maar deze tips helpen je om te wennen bij deze stap.

Kies een vertrouwde plek

Misschien is het voor jou de eerste keer dat je borstvoeding gaat geven in het openbaar of kun je nog wat extra tips gebruiken. Het is allemaal goed. Waar je ook in het openbaar gaat voeden, van een restaurant of café tot het park of een speeltuin; gun jezelf de tijd om te wennen aan het idee om borstvoeding te geven in het openbaar. Bouw het langzaam op en neem de tijd, bijvoorbeeld door de eerste keer in de buurt van je huis te voeden waar je een fijn bankje weet in het park. Of dat je wandelt naar de speeltuin om de hoek en je daar ontspannen kunt zitten. Een ‘vertrouwde’ plek maakt dat je je wat comfortabeler voelt en dat is precies wat je nodig hebt: het comfort en vertrouwen dat je het hartstikke goed doet. Verlaag voor jezelf de drempel en maak het elkaar zo fijn mogelijk.

Neem de tijd voor elkaar

Door te tijd te nemen om te wennen aan het geven van borstvoeding in het openbaar, zit je rustiger en deze signalen voelt je kindje goed aan. Probeer niet te haasten en maak er met elkaar een mooi moment van, want jullie doen het samen. Zorg ervoor dat je kindje goed kan aanhappen en kies daarom voor een comfortabele houding die goed bij jullie past. En ook daar heb je even de tijd voor nodig om te ontdekken welke borstvoedingshouding voor jullie goed voelt. 

Afleiding vermijden

In het openbaar zijn er andere prikkels aanwezig en daardoor kan je baby wat vaker afgeleid worden tijdens het voeden. Misschien is je kleintje erg nieuwsgierig. Bedenk hoe je op deze plek de afleiding kunt verminderen, wellicht door anders te zitten en een andere houding aan te nemen. Afleiding kan in verschillende vormen ontstaan en je kunt het ook niet voorkomen, maar door hier ontspannen mee om te gaan en naar oplossingen te zoeken maak je het elkaar comfortabel en gaat het geven van borstvoeding een stukje soepeler. En in het begin mag je kindje natuurlijk ook wennen aan het idee, het is voor jullie allebei nieuw en daar zijn jullie een weg in aan het vinden. Het ouderschap blijft een ontdekkingsreis!

Een hydrofiele doek

Het meest veelzijdige item in deze periode komt ook nu weer goed van pas; de hydrofiele doek is hartstikke handig bij het geven van borstvoeding in het openbaar. Je kunt jezelf een beetje bedekken en het maakt het geven van voeding een stukje discreter. Natuurlijk moet je baby genoeg contact kunnen maken met jou om met elkaar in verbinding te blijven op een fijne manier en is er ook voldoende lucht nodig voor hem/haar om goed te blijven ademen. Geen hydrofiele doek bij de hand? Een sjaal werkt natuurlijk ook.

Geschikte kleding

In het openbaar wil je het jezelf ook zo makkelijk mogelijk maken en de juiste outfit kan hierbij helpen. Door jezelf er alvast op voor te bereiden, voelt het als ‘minder gedoe’ en blijf je bedekt op een manier die passend is voor jou. Een fijne tip is bijvoorbeeld om een los shirtje met spaghettibandjes aan te doen en daar overheen een wijde sweater. De trui doe je omhoog en het ondershirtje trek je naar onder. Houd je ook rekening met de temperatuur en weersomstandigheden zodat je het zelf ook warm genoeg hebt? Jij mag er ook zijn!

Herken de signalen

Het is niet erg om even om hulp te vragen en te ontdekken of er een rustig plekje is waar je je kindje ontspannen en comfortabel in het openbaar kunt voeden. Denk aan een rustige tafel in een restaurant of een ruimte die hier speciaal voor ingericht is in het museum. In attractieparken of winkelgelegenheden is er vaak ook een ruimte om te voeden, maar zeker in het begin weet je deze plekken niet altijd te vinden. Durf te vragen of je van deze ruimte gebruik kunt maken zodat je op tijd kunt voeden. Je wilt geen overstuur kind, want dan is het geven van borstvoeding voor jullie allebei minder ontspannen. Door de signalen van je baby tijdig te herkennen en hiernaar te handelen, maak je van het voeden (ook in openbare ruimtes) een fijn moment.

Wist je dat je recht hebt om je baby borstvoeding te geven in het openbaar? Gelukkig maar, want het is de meest natuurlijke manier om jouw baby te voeden en bovendien erg handig. Moedermelk heb je altijd bij je in de juiste temperatuur zodat je jouw kind altijd snel van voeding kunt voorzien. Geniet van jullie uitstapje en maak er een comfortabel en fijn moment van met elkaar.