Home » Artikelen » Dsw verhoogt premie zorgverzekering in 2020 met 72 euro

DSW verhoogt premie zorgverzekering in 2020 met 72 euro

Door:

Ferdy Cornelissen

Een week na Prinsjesdag is de eerste zorgpremie voor 2020 bekendgemaakt.

Traditiegetrouw is het altijd DSW die op de vierde dinsdag van september met de nieuwe premie naar buiten komt. De basisverzekering kost daar volgend jaar 118 euro per maand, een maandelijkse stijging van zes euro. Dat is twee keer zoveel als de stijging van drie euro per maand die het kabinet aankondigde.

Waarom is de stijging hoger dan het kabinet verwachtte?

De premie die op Prinsjesdag naar buiten kwam, is de nominale premie. Dit is het bedrag dat zorgverzekeraars volgens het kabinet minimaal moeten vragen om de kosten te kunnen dekken. Maar het zijn de verzekeraars zelf die bepalen wat de uiteindelijke zorgpremie wordt. De afgelopen jaren zien we al vaker dat de premie van verzekeraars afwijkt van de voorspelling die het kabinet doet.

Zorgkosten stijgen en reserves worden minder

Zorgverzekeraar DSW geeft verschillende redenen voor de premieverhoging. Zo zijn de zorgkosten de afgelopen jaren fors gestegen. Dat zal in 2020 niet anders zijn. Vooral door de kosten voor medicijnen en personeelskosten in de zorg verwachten zij dat dat komend jaar niet gaat veranderen. Vorig jaar kon de verzekeraar de premiestijging nog beperken door een deel van hun reserves (winst) in te zetten. Maar dat kan DSW niet eindeloos blijven doen.

Minder eigen risico DSW

De afgelopen twee jaar betaalde je bij DSW minder eigen risico, namelijk 375 in plaats van 385 euro. Dat is ook in 2020 weer het geval. Hiermee wil de verzekeraar de zorgkosten tussen chronisch zieken en gezonde mensen eerlijker verdelen.

Overzicht DSW-premie ten opzichte van nominale premie

In onderstaande grafiek zie je van de afgelopen jaren de hoogte van de DSW-premie naast de gemiddelde nominale premie. Voor 2020 komen deze premies dus aardig overeen, terwijl de afgelopen jaren de premie van DSW meestal lager lag dan de nominale zorgpremie.

Bron: Independer

Overzicht zorgpremies uiterlijk 12 november bekend

De ervaring uit het verleden leert ons dat het na DSW altijd even duurt voordat de premies van andere zorgverzekeraars bekend worden. De verzekeraars hebben ook nog tot 12 november de tijd om dit te doen. Wil je een seintje als alle premies bekend zijn? Meld je dan aan voor de Zorgpremie Alert van Independer.

Ferdy Cornelissen

Meer over

Onderwerpen: 

Lees verder