27 mei 2020 door Loth van Veen

Een tussenjaar tijdens de coronacrisis

Backpacken door Azië, als au pair naar Parijs of een bijbaan in de horeca: veel tussenjaarplannen vallen door de coronacrisis in duigen. Natuurlijk kun je je als studiekiezer alsnog inschrijven en in september starten met studeren. Maar wist je dat er ook in Nederland volop mogelijkheden zijn om het tussenjaar leuk èn nuttig in te vullen?

Doel van het tussenjaar

Als je kind van plan was komend schooljaar een tussenjaar te nemen, bekijk dan samen welke doelen (onbewust of bewust) gekoppeld waren aan de invulling van dat jaar. Had je kind reisplannen? Bespreek waarom hij graag op reis wilde. Wilde hij nieuwe mensen leren kennen? Een andere taal leren spreken? Weg van thuis zijn? Zou je kind gaan werken in de horeca? Waarom is zijn oog juist op dàt bijbaantje gevallen? Wat wilde hij graag bereiken met die baan?

Als de achterliggende doelen van je kind helder zijn, kunnen jullie samen bekijken of deze doelen komend schooljaar alsnog te bereiken zijn. Nieuwe mensen leer je niet enkel kennen in een Thais hostel en op eigen benen leren staan kan misschien ook in Nederland.

Een programma volgen in Nederland

Reisorganisaties waarmee je tijdens je tussenjaar op pad kunt, die ken je misschien al. Maar wist je dat er ook in Nederland organisaties zijn die tussenjaarprogramma’s aanbieden? Van kortdurende programma’s tot jaarprogramma’s en van programma’s die helpen met het maken van een studiekeuze tot creatieve programma’s: er is heel veel mogelijk. Een overzicht van de verschillende programma’s vind je op de website van het Tussenjaarkenniscentrum. Dit is een onafhankelijk centrum dat scholieren en ouders informeert over de kansen en valkuilen van het tussenjaar.

Een tussenjaar start.. misschien nu al!

Het belooft een andere zomer dan normaal te worden. De examenreis gaat niet door, we gaan niet op vakantie… voor veel jongeren begint het tussenjaar eigenlijk nu al. Een agenda met grotendeels lege pagina’s: dat is niet fijn. Door het gebrek aan ritme en structuur kunnen de dagen eindeloos lijken. Ook missen veel jongeren het contact met leeftijdsgenoten en vinden ze het jammer niet nuttig bezig te kunnen zijn. Stimuleer je kind daarom om ook voor de komende maanden een plan te maken. Brainstorm samen over de activiteiten die mogelijk zijn, passend bij de doelen van je kind. Van werken tot vloggen en van het oprichten van een bedrijf tot het volgen van een (online) cursus: er is heel veel mogelijk.