1 april 2022 door Henk Boeke

Eerste hulp bij brandwonden

Wat moet je doen bij een brandwond of brandblaar? Mag je brandwonden verzorgen met meel, tandpasta of vaseline? Spoileralert: Nee. Hier lees je hoe je brandwonden wel kunt verzorgen. Met handige "print uit en prik op" mini-poster. Of bewaar hem als screenshot in je telefoon. 

Een tijdje geleden kregen we een mailtje van iemand die dé brandwonden-behandeling bij uitstek gevonden zei te hebben: de wond afdekken met meel. Zou dat inderdaad werken vroegen we ons af. We namen contact op met het Brandwondencentrum in Beverwijk.

Wat moet je doen bij een brandwond?

Bij het brandwondencentrum in Beverwijk legden we de tip van het meel voor. Daar kende men de truc nog niet, maar ze raadden hem bij voorbaat af. Waarom je brandwonden niet met meel moet afdekken. 

  • Het gebruik van meel bij brandwonden (nog) niet bekend in de medische wereld. Dat betekent niet dat het niet kan helpen, maar wel dat er geen onderzoek naar is gedaan. Daardoor is niets bekend over de precieze gevolgen en mogelijke bijwerkingen.
  • Het gebruik van huismiddeltjes (waaronder ook tandpasta en vaseline) is altijd gevaarlijk, omdat er zulke grote verschillen tussen wonden bestaan. De oppervlakte van de wond, de aard van de wond, en de oorzaak van de verbranding stellen allemaal verschillende eisen aan de behandeling. Wat in het ene geval goed werkt, kan in het andere geval averechts uitpakken.
  • Het algemene advies is om nooit iets op brandwonden te smeren. Zelf dokteren wordt sowieso altijd afgeraden.

Eerste hulp bij brandwonden

Om eerste hulp bij brandwonden te kunnen verlenen, hoef je eigenlijk maar 2 dingen te onthouden: 

1. Goed koelen met lauw water: minimaal 5 minuten bij gewone brandwonden en 30 minuten als er chemische stoffen in het spel zijn.

2. Daarna de wond afdekken met steriel verband (bij kleinere wonden) of anders met een schone doek of een schoon laken.

Daarnaast zijn er natuurlijk nog meer adviezen. Je vindt ze op onze mini-poster.

U kunt de mini-poster hier downloaden (pdf).

Meer lezen? Lees hier over het volgen van een EHBO-cursus, waarom knoopcelbatterijen zo gevaarlijk zijn en wat je moet doen bij vergiftigingen.

Bronnen: Nederlandse Brandwondenstichting en Stichting Consument en Veiligheid.