Gratis webinars tijdens De week van de Opvoeding

21 december 2008 door Henk Boeke

Eerste hulp bij brandwonden

Mag je brandwonden verzorgen met meel of tandpasta of vaseline? Nee! Hier leest u hoe het WEL moet. Met handige "print uit en prik op" mini-poster.

Een tijdje geleden kregen we een mailtje van iemand die dé brandwonden-behandeling bij uitstek gevonden zei te hebben: de wond afdekken met meel. Zou dat inderdaad werken? vroegen we ons af, en we namen contact op met het Brandwondencentrum in Beverwijk.

Daar kende men de truc nog niet, maar ze raadden hem bij voorbaat af. Hun bezwaren zijn als volgt:

  • Het gebruik van meel bij brandwonden is onbekend in de medische wereld. Dat betekent niet dat het niet zou kunnen helpen, maar wel dat er geen onderzoek naar is gedaan. Daardoor is niets bekend over de precieze gevolgen en mogelijke bijwerkingen.
  • Het gebruik van huismiddeltjes (waaronder ook tandpasta en vaseline) is altijd gevaarlijk, omdat er zulke grote verschillen tussen wonden bestaan. De oppervlakte van de wond, de aard van de wond, en de oorzaak van de verbranding stellen allemaal verschillende eisen aan de behandeling. Wat in het ene geval goed werkt, kan in het andere geval averechts uitpakken.
  • Het algemene advies is om nooit iets op brandwonden te smeren. Zelf dokteren wordt sowieso altijd afgeraden.

Maar hoe moet het dan wel?

Eerste hulp bij brandwonden omvat in essentie twee adviezen:

1. Goed koelen met lauw water: minstens 5 minuten bij gewone brandwonden, en 30 minuten als er chemische stoffen in het spel zijn.

2. Daarna de wond afdekken met steriel verband (bij kleinere wonden) of anders met een schone doek of een schoon laken.

Daarnaast zijn er natuurlijk nog meer adviezen. U vindt ze op onze mini-poster.

U kunt de mini-poster hier downloaden (pdf).

Bronnen: Nederlandse Brandwondenstichting en Stichting Consument en Veiligheid.