Check onze 10 slimme tips om geld te besparen op je volgende gezinsvakantie

26 november 2014 door Marieke Langeslag-Loomans

Eerste hulp bij studiekeuze

[Advertorial]

Uit onderzoek blijkt dat jongeren de mening van hun ouders bij het maken van hun studiekeuze belangrijk vinden. Hoe kun je jouw kind nu zo goed mogelijk helpen bij het maken van deze keuze?

Onderzoeker dr. Frans Meijers geeft aan dat jongeren hun studie- en beroepskeuze zien als een individuele keuze maar zij betrekken meestal wel hun ouders daarbij. Kinderen nemen ook voor een groot deel het wereldbeeld van de ouders over wat betreft arbeid en beroepen en studie.

Ouders zijn in het studiekeuzeproces belangrijk wat betreft het doorgeven vanuit de opvoeding, maar geven voornamelijk informatie door die zij zelf paraat hebben. In die zin is de reikwijdte van de informatie die ouders kunnen geven soms beperkt, namelijk vanuit hun eigen perspectief. Externe aanvullende informatie kan de studiekiezer verder helpen met het matchen van zelfbeeld en het aanbod van studies en de latere beroepspraktijk.

Hoe kun je – samen met je kind – aan de slag?

1. Hulp nodig bij het uitvogelen wat je leuk vindt? Doe eens een interessetest
Heeft je kind nog geen idee wat hij of zij leuk vindt? Maak dan eens een interessetest. Zo’n test kan helpen om erachter te komen welke studierichtingen er zijn én welke bij jouw kind passen. Op de onafhankelijke studiekeuzesite www.studiekeuze123.nl (gefinancierd door OCW) staan enkele testen.

2. Onderzoek de mogelijkheden
Het profiel dat je kind heeft gekozen bepaalt voor een groot deel welke opleidingen tot de mogelijkheden behoren. Met sommige profielen heb je namelijk geen directe toelating tot een studie. Om te weten met welke profiel je toegang hebt tot welke studie kun je gebruik maken van de tool Van Profiel naar Studie. Hierin zie je meteen wat direct kan (eventueel met aanvullende vakken) en waarvoor je wellicht nog een bijspijkercursus moet volgen.

3. Open dagen bezoeken
Ervaar hoe het is om te studeren! Ga eens mee naar een open dag. Steeds meer opleidingen organiseren open dagen/avonden speciaal voor ouders! Aankomende studenten kunnen ook deelnemen aan een meeloopdag of proefstudeerdag. Tijdens een meeloopdag word je gekoppeld aan een tweede- of derdejaarsstudent. Je volgt samen de colleges en werkgroepen van die dag. Tijdens een dagje proefstuderen vorm je met een groepje scholieren een nieuwe klas voor één dag en kun je een hoorcollege, practicum of werkgroep volgen.

Een volledig overzicht van alle open dagen vind je in de Open dagen kalender van Studiekeuze123.

4. Stel kritische vragen tijdens een open dag
Tijdens een open dag wordt er veel informatie verteld over de opleiding en de instelling. Door mee te gaan met je kind kunnen jullie samen deze informatie opslaan! Maar stel ook zelf kritische vragen!

Om je op weg te helpen:
1. Hoeveel college-uren of contacturen heb je per week?
2. Hoeveel studenten zitten in het eerste jaar?
3. Is er een bindend studieadvies en wat houdt dat in?
4. Zijn er bepaalde ‘struikelvakken’ die lastig zijn? Heb je tips om die wel te halen?
5. Waarin verschilt deze opleiding ten opzichte van dezelfde opleiding in andere plaatsen?

Meer slimme vragen?

5. Vergelijk opleidingen
Wat is het verschil tussen opleidingen? Kijk eens naar de studentenoordelen bij een opleiding. Elk jaar vindt de Nationale Studenten Enquête plaats. Daarin beoordelen ruim 230.000 studenten hun opleiding over bijvoorbeeld docenten, sfeer, inhoud en faciliteiten. Hun oordelen kunnen helpen bij het bepalen welke opleiding past!

Ook de handige tool Studie in Cijfers geeft een objectief beeld van hoe een opleiding het doet ten opzichte van dezelfde opleiding bij andere hogescholen of universiteiten. Deze tool is gemaakt in opdracht van het ministerie van OCW en de studentenorganisaties om studiekiezers een neutraal beeld te geven van de opleiding.