Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform

12 januari 2000 door Justine Pardoen

Fietsen met een draagdoek?

Van januari 1999 tot april 2001 verzorgde Ouders Online elke woensdag een halve pagina over 'opvoeding' in het dagblad Trouw, geïnspireerd op datgene wat er die week bij Ouders Online was voorgevallen. Het onderstaande artikel maakt deel uit van die serie.

Wie helpt Paula aan instructies voor het knopen van een draagdoek? Dezelfde dag reageert Annie al: "Kijk eens op http://www.xs4all/~hhayes/". Hier gunt Heleen de wereld een kijkje in haar fotoalbum. Leuk, maar Paula wil meer.

Afke wijst haar op de Stichting Lichaamstaal, sinds kort, zij het beperkt, ook op Internet (http://home.plex.nl/~lichtaal). Voor fl. 7,50 kun je daar de folder 'Lieve lasten' bestellen, waarin zes draagdoekmethoden beschreven staan. Voor gewone lappen. Als het dan nog niet lukt, hebben ze ook nog een video te koop en desnoods kun je een draagdoekdemontratie bijwonen. Ze zitten in Limburg (Thorn).

Hedwig: "Heerlijk, die draagdoek. Maar ik had zelf ook een hele stevige draagzak voor vervoer op de fiets." He ho! Dat is gevaarlijk. Draagdoek of draagzak: niet met dat ding op de fiets hoor, briest Afke. "Waarom dan?", wil Carla weten. Marjolijn is Afke voor: "Als je valt met de fiets, je moet een noodstop maken of je wordt aangereden, dan kan je kindje tussen jou en het stuur terecht komen waar het geplet wordt door jouw gewicht." Janneke: "Geloof me, zo'n pasgeboren ruggetje is als een pakje boter."

De Stichting Consument en Veiligheid (SCV) raadt het gebruik van een draagdoek of draagzak op de fiets inderdaad af. Het kind is dan te kwetsbaar. Een woordvoerder: "Het is bij ons bekend dat daar een dodelijk ongeval mee is gebeurd. Vervoer geen baby's op de fiets totdat ze goed zelfstandig kunnen zitten (vaak pas met negen maanden)."

Hedwig vindt het onzin allemaal: "Omdat er een dodelijk ongeval gebeurd is, wordt het afgeraden? Hoeveel kinderen hebben een dodelijk ongeluk in een auto gehad? We krijgen toch ook niet het advies om geen baby's meer in de auto te vervoeren?" Hedwig blijft gewoon dragen: "Het is ontzettend fijn om een baby dicht tegen je aan te hebben en te merken dat de beweging van je lichaam als je fietst hem in slaap wiegt. Nog nooit een huil gehad. Het voelt gewoon goed."

Wie wil weten hoe het ook nog anders kan, kan via Internet het beste te rade gaan bij de specialisten van het vervoeren van veel kinderen tegelijk: de grote gezinnen, zie: http://www.cs.kun.nl/~tvdw/gezin/, menukeuze 'vervoer'.