Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen

19 mei 2020

Geboorte affirmaties voor de bevalling

Veel vrouwen zien (lichtelijk) op tegen de bevalling. Niet vreemd want de bevalling gaat gepaard met pijn en daarnaast is het een behoorlijke gebeurtenis. Maar angstig de bevalling ingaan is niet fijn. Daarnaast is het aangetoond dat zo veel mogelijk ontspannen de bevalling ten goede komt. Probeer daarom met een positief gevoel de bevalling in te gaan. Dit kun je bereiken door gebruik te maken van geboorte affirmaties.

Wat zijn affirmaties?

Affirmaties zijn positieve woorden, boodschappen of gedichtjes die je steeds weer tegen jezelf zegt om je een positief gevoel te geven over jezelf of over iets wat je te doen staat. Door de positieve woorden vaak te herhalen, ga je er echt in geloven en ben je soms tot dingen in staat die je eerst voor onmogelijk had gezien.

De kracht van positief denken gaat ver. Het brengt je meer zelfverzekerdheid en je gaat meer geloven in je eigen kunnen. Optimistische mensen bereiken bijvoorbeeld vaak meer dan mensen die alles negatief zien. Men zegt zelfs dat positieve gedachten je lijf kunnen sturen waardoor je uiteindelijk meer kan.

Die positieve gedachten kun je creëren door affirmaties. Je kunt de affirmatie (de positieve woorden) dagelijks tegen jezelf opzeggen, ze gebruiken in een mantra bij het mediteren of schrijf ze op en lees ze dagelijks meerdere keren. Hoe vaker je het leest, hoe eerder je het echt gaat geloven. Voorbeelden van affirmaties zijn: ik geloof in mezelf, je doet het geweldig, je bent geliefd en zo kun je eindeloos doorgaan. En onszelf complimenten geven zijn we nou juist niet gewend vanuit onze nuchterheid en bescheidenheid. De hoogste tijd om daar verandering in aan te brengen!

Geboorte affirmaties

Geboorte affirmaties zijn positieve woorden die gaan over de geboorte van je kind of je zwangerschap. Deze affirmaties moeten je helpen niet met een negatief gevoel de bevalling in te gaan, maar geven je meer zelfverzekerdheid, vertrouwen en ontspanning. Als je met deze gevoelens een bevalling ingaat, zal je zien dat deze veel prettiger zal verlopen dan wanneer je vol angst en onzekerheid je kindje gaat baren.

Het komt helaas vaak voor dat vrouwen met angst de bevalling ingaan. Dat komt meestal door het beeld dat ze (onbewust) hebben gevormd over bevallen. Dat is ook niet gek, vaak zijn het de horrorbevallingsverhalen die je bijblijven en op tv zie je ook vaak vrouwen het uitschreeuwen van de pijn. Geen fijn vooruitzicht en stiekem boezemt dat angst in. Angst voor de pijn, voor het geval dat het misgaat of dat je wel 48 uur ermee bezig bent. Als deze gedachten en emoties de overhand nemen ga je heel gespannen de bevalling in, en hoe meer gespannen je bent, hoe minder soepel de bevalling zal gaan.

Geboorte affirmaties kunnen je helpen meer vertrouwen in jezelf te krijgen en, misschien nog wel belangrijker, in te zien dat een bevalling ook heel mooi en wonderbaarlijk is. Je kunt zelf aan de gang gaan met geboorte affirmaties, maar je kunt bijvoorbeeld ook eens een kijkje nemen bij een hypnobirthing cursus waarin vaak gebruikt wordt gemaakt van geboorte affirmaties. Steeds meer zwangerschapscursussen besteden hier aandacht aan, dus informeer er vooraf naar bij de cursus waar je oog op is gevallen als je met geboorte affirmaties aan de slag wil. Daarnaast is er nu ook veel online aanbod qua zwangerschapscursussen sinds het coronavirus.

In principe kun je niets verkeerd doen, zolang je maar voor woorden kiest die bij jou passen en ze dagelijks meerdere keren herhaalt. Voorbeelden van geboorte affirmaties:

 • De geboorte van onze baby wordt een wonder.
 • Ik ben ontspannen en goed voorbereid op de geboorte van ons kindje.
 • Ik vertrouw op mijn lichaam.
 • Ik heb moed, vertrouwen en geduld.
 • Ik ben veilig en mijn kindje is veilig.

Bekijk zelf eens welke woorden je het meest aanspreken. Of gebruik fijne en motiverende geboorte affirmatiekaarten. Hoe vaker je ze leest, hoe krachtiger de boodschap!

Affirmaties bevalling

Affirmaties tijdens de bevalling kunnen je enorm helpen om de bevalling zo goed mogelijk te laten verlopen. Soms proberen we positief de bevalling in te gaan, maar bij de eerste pijnlijke wee breekt toch het angstzweet uit. Weg alle positiviteit! Blijf daarom ook op het moment suprême de affirmaties over je bevalling tegen jezelf zeggen. Je zal echt merken dat het je kracht geeft. Voorbeelden van affirmaties tijdens de bevalling:

 • Mijn lijf weet hoe het moet.
 • Tijdens het baren ben ik volledig ontspannen.
 • Mijn baby en ik werken goed samen voor een fijne bevalling.
 • Ik luister naar mijn lichaam en naar mijn behoeften.

Kies vooral de woorden die bij jou passen. Het kan dus ook iets heel anders zijn zoals: ik ben in control, ik vertrouw op mijn lijf, mijn baby en ik zijn een topteam. Kies de woorden die jou kracht geven.

Positieve affirmaties bevalling

Om zelf goede positieve geboorte affirmaties te kunnen formuleren tijdens de bevalling is het belangrijk dat je hier van te voren over nadenkt. Welke geboorte-ervaring wil je hebben? Denk hierbij niet meteen aan alle horrorverhalen die je hebt gehoord. Laat dit los en sta stil bij wat jij wilt. Stel jezelf vragen zoals: ‘Hoe wil ik me voelen tijdens de bevalling?’ ‘Hoe wil ik bevallen?’ ‘Wie wil ik bij me hebben tijdens de bevalling?’ ‘Wat houdt een mooie geboorte-ervaring voor mij in?’

Om goed antwoord te geven op deze vragen helpt het als je jezelf een beetje probeert voor te bereiden op de bevalling en dan niet alleen door te puffen, maar door jezelf goed te laten informeren. Lees hier wat belangrijke tips voor goede voorbereiding op de bevalling.

Tips voor goede geboorte affirmaties

Zolang je maar positieve woorden tegen jezelf zegt, zit je eigenlijk al goed, maar wil je de geboorte affirmaties zo krachtig mogelijk maken, dan onderstaand nog wat tips.

 • Herhalen, herhalen: blijf dagelijks meerdere keren op een dag de affirmatie(s) tegen jezelf herhalen en houd dit vol tot de bevalling!
 • Hang het op: schrijf je affirmatie op en hang het ergens waar je het dagelijks kunt zien zodat je het niet vergeet.
 • Kies voor woorden die bij je passen. Alles dat jou kracht geeft is goed. Jouw bevalling, jouw affirmaties, jouw woorden. 
 • Gebruik een positieve formulering: dus niet: je hoeft niet bang te zijn voor de bevalling, maar: je hebt de kracht om deze bevalling aan te kunnen. Het woordje ‘niet’ hoort dus niet in een goede affirmatie.
 • Richt jezelf op wat je wel wilt en niet op wat je niet wilt. Wil je geen zware bevalling, dan schrijf je op: ik ga een bevalling hebben die soepel verloopt. Buig alles om naar wat je wilt en vergeet ook hier het bestaan van het woordje ‘niet’.
 • Spreek jezelf aan met je voornaam: volgens psychologe Kristin Neff komt een boodschap veel beter binnen als je jezelf aanspreekt met je voornaam. Dit helpt je afstand te nemen en je beeld te verbreden. Meestal zijn we namelijk beter in het coachen van anderen, dan van onszelf. Alleen al door jezelf bij je voornaam aan te spreken lijkt het alsof je door iemand anders wordt gecoacht en dat schijnt echt effect te hebben! Dus: kom op Maartje, je lichaam kan dit!
 • Coach jezelf zoals je een vriend zou coachen: wat zou je tegen een vriendin zeggen als ze uitroept dat ze deze bevalling niet aankan? Gebruik die bemoedigende woorden ook voor jezelf. Het helpt je meteen te relativeren en jezelf moed te geven.

Bekijk zelf eens welke woorden je het meest aanspreken. Zie hier meer geboorte affirmaties.

Bron

Heb jij mooie geboorte affirmaties die jou hebben geholpen voor en tijdens de bevalling? Wij zijn heel benieuwd!