Baby Essentials: 10x items die je leven fijner maken

17 mei 2000 door Justine Pardoen

"Geen bier en wiet in mijn speeltuin"

Van januari 1999 tot april 2001 verzorgde Ouders Online elke woensdag een halve pagina over 'opvoeding' in het dagblad Trouw, geïnspireerd op datgene wat er die week bij Ouders Online was voorgevallen. Het onderstaande artikel maakt deel uit van die serie.

De meeste beheerde speeltuinen hebben huisregels. Erika: "Helaas stammen deze huisregels vaak nog uit de 'oertijd' en staan er alleen algemene dingen in over verantwoordelijkheid en fatsoenlijk gedrag en zo." Dat het gebruik van alcohol verboden is, is vaak wel bekend en aanvaard. Maar over het roken van wiet of hasj bestaat onzekerheid. Gewoon roken mag toch ook?



Het is mei en mooi weer. Ook mensen met kinderen doen nu zo veel mogelijk dingen buiten. Zo zie je nog eens wat. Corien zat laatst in de speeltuin en wat ze daar zag beviel haar helemaal niet, vertelt ze op het Forum van Ouders Online. "Aan een tafeltje zat een stel moeders 'heerlijk' te blowen. Roken is er niet verboden. Ik heb ook niks tegen roken en blowen, zolang ik en natuurlijk de kinderen er maar geen last van hebben. En ik had er wel last van. Zou je zoiets niet kunnen verbieden? Wat zouden jullie doen?"

Hasj ontspant en maakt zorgeloos, legt De Jellinek uit (http://www.jellinek.nl). Je neemt dingen anders waar, mooier, intensiever. Maar het wordt moeilijker om je te concentreren en je vermogen om logisch na te denken neemt af. In noodsituaties reageer je trager. Bovendien: bij langdurig gebruik vermindert de vruchtbaarheid. Kortom, net als drank maakt dope je in alle opzichten minder geschikt voor het ouderschap.

De eerste steun voor Corien is nog voorzichtig. We leven tenslotte in een vrij land. Maureen: "Iedereen mag doen waar die zin in heeft, maar blowen in de speeltuin vind ik een beetje overdreven. Als ouder heb je toch een voorbeeldfunctie, of overdrijf ik nou?" Kom nou, waarom zo voorzichtig? "Omdat ik zo'n troela ben die er niets van durft te zeggen. Volgens mij zit er niets anders op dan zelf ergens anders te gaan zitten."

Jennifer is het daar beslist niet mee eens: "Wiet in de speeltuin: te gek voor woorden. Ook in een vrij land gelden regels! Een speeltuin hoort een veilige plek te zijn voor kinderen, waar ze niet in aanraking moeten komen met alcohol of drugs."

Mensje: "Eigenlijk weet ik zelf niet zo heel goed waarom ik het niet wil hebben dat er bij mijn dochter geblowd wordt. Zij weet het verschil tussen een sigaret en een joint toch nog niet." Toch heeft ze onlangs zelf wel moed gevat om de wiet rokende ouders te vragen zich naar elders te begeven. Mensje: "Ik heb aangeboden zolang even op hun kinderen te letten. Uitleg over mijn bezwaren heb ik niet gegeven. Ze keken niet echt vriendelijk, maar gingen wel even buiten de speeltuin achter wat struiken op een bankje verder roken."

"Spijkers op heel laag water", vindt Mieke, die bang is dat ze straks ook haar gewone sigaretje niet meer zou mogen roken in de speeltuin. Jennifer legt geduldig uit waar het volgens haar om gaat: "Het roken van een sigaret heeft geen enkele invloed op je beoordelingsvermogen of je reactievermogen. Dit in tegenstelling tot het gebruik van alcohol en drugs." Rogine valt haar bij: "Hoe kun je als moeder nu op je kinderen letten als je stoned bent?" Mensje: "Iedereen heeft recht op een roes, maar doe dat dan niet onder de neus van kinderen."

Liselotte: "Mijn man rookt wiet of hasj en zelf houd ik wel van een wijntje. Onze dochter hoeft ons niet knetterstoned of stomdronken te zien, maar dat ze het ziet of ruikt, vind ik geen probleem." Afke: "Alles moet zeker kunnen? Als je weet wat de schadelijke effecten kunnen zijn van het roken van tabak op een baby, hoe durf je dan te blowen in de buurt van je baby?"

Wat vinden de speeltuinen zelf eigenlijk? De overkoepelende organisatie Nuso (landelijke organisatie voor speeltuinwerk en jeugdrecreatie, http://www.nuso.nl) vindt formeel niets. Projectleider Henk Bleijendaal: "We hebben geen landelijke richtlijnen, want elke speeltuinvereniging stelt zijn eigen huisregels op. Maar in de meeste beheerde speeltuinen is het nuttigen van alcohol niet toegestaan en hetzelfde zou moeten gelden voor het gebruik van drugs. Ouders zouden contact kunnen opnemen met de beheerder of toezichthouder van de speeltuin, of de speeltuin nu valt onder de verantwoordelijkheid van de gemeente of van een speeltuinvereniging."

Maar als er geen toezicht is, kun je niets beginnen. Roel Kerssemakers van de Jellinek: "Dan gelden de regels voor de openbare ruimte. Juridisch heb je geen houvast: gebruik van hasj of wiet is niet strafbaar en bezit wordt gedoogd. Dan zit er niets anders op dan de ouders er zelf op aan te spreken."

Voor Bram Oorbeek, beheerder van speeltuin De Duinpan in Amsterdam-Noord, is er geen probleem. "Het is hier voor vier- tot twaalfjarigen en wij accepteren geen bier en wiet in de speeltuin. Vaders en moeders die zich daar niet aan wensen te houden, laat ik verwijderen en desnoods doe ik het zelf." Gelukkig beschikt Bram over de fysieke voorwaarden voor een dergelijke actie.